Emlak Terimleri

Bu ay kira kontratı yenilenen kiracıya ne kadar zam yapılacak? 

Kira kontratı anlaşmasının uzatılması durumunda kira bedeline zam yapılıyor. Peki Bu ay kira kontratı yenilenen kiracıya ne kadar zam yapılacak? diye merak ediyorsanız işte yanıtı...

Gayrimenkul kiralamalarında mal sahipleri ile kiralar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor.  Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.

 

Kira kontratı anlaşmasının uzatılması durumunda kira bedeline zam yapılıyor. Kira zammı sözleşme süresi sonunda sözleşmenin feshedilmemesi ve dolayısı ile otomatik olarak uzaması durumunda yapılıyor. Yıllık olarak uygulanıyor.

Kira zammında hangi oran kullanılır?

Borçlar Kanunu gereğince konutlarda kira artışının dönemin üretici fiyat endeksi oranlarında yapılması gerekiyor. ÜFE oranları 4 farklı oranı içerisinde barındırıyor. Bu oranlardan Yargıtay Kararı gereğince 12 aylık ortalamalar baz alınarak zam yapılıyor.

 

TÜİK kira kontratı 2018 Ocak ayında kira sözleşmesi yenilenen kiracılara yapılacak zam oranını 3 Ocak tarihinde sitesinde yayınladı.

2018 Ocak ayında konut kiracılarına ne kadar zam yapılacak?

Açıklanan verilere göre yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 1,37 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,37, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,47 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,47 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15,82 artış gösterdi.

 

Örneğin kira bedeli 1000 TL olan bir kiracının Ocak ayındaki zamlı kira bedelini hesaplayalım:

 

Mevcut kira bedeli: 1000 lira 
Zam oranı: yüzde 15,82 
Zam bedeli: 158,2 lira 
Zamlı kira bedeli: 1.158,2 lira 

2018 Ocak ayında işyeri kiracılarına ne kadar zam yapılacak?

İşyeri kiralamalarında kiracıya sözleşmede belirtilen oranlarda zam yapılıyor. 2020 yılı itibariyle ise dükkandaki kiracılara üretici fiyat endeksi oranları ile zam yapılması zorunlu tutulacak.

 

Buna göre işyeri sahipleri ÜFE yada TÜFE oranlarını kullanarak zam yapma hakkına da sahip oluyor. 

 

ÜFE'ye göre kira zammı: yüzde 15,82 

 

TÜFE'ye göre kira zammı: yüzde 11,14 

 

Örneğin işyeri kira bedelinin 2 bin TL olduğunu ve ÜFE'ye göre zam yapıldığını düşünelim. 

 

Mevcut kira bedeli: 2 bin TL 
Zam oranı: yüzde 15,82  
Zam bedeli: 316 TL 
Zamlı kira bedeli: 2 bin 316 TL

Kira artışına itiraz edilebilir mi?

Kiraya fazla zam yapılması halinde kiracılar kira bedelinin tespiti için dava açarak bu zamma itiraz edebiliyor. Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir. Bu dava taşınmazın bulunduğu yerin Sulh Hukuk Mahkemesi'nde açılıyor.

 

ÜFE’ye göre artış kuralının tek istisnası kiracının aynı mülkte 5 sene ve daha uzun süre oturması durumunda mümkün. Bunun amacı mülk sahibinin kirayı piyasa şartlarına çekmesini sağlamak oluyor. 

 


Özge ÖZDEMİR ÇOLAK/Emlakkulisi.com