Ekonomi

Bu ayrıntıya dikkat! Elektrik faturanız az gelecek!

2022 yılının ilk sabahı açıklanan zamlar arasında en dikkat çekeni, kademeli olarak yüzde 50 ile yüzde 125 arasında değişen elektrik zammı oldu. Aylık 150 kilovatsaat tüketim kritik limit olarak belirlendi. Bunun üzerindeki ve altındaki harcamalar farklı şekilde fiyatlandırılacak... Tüketim bu sınırın üzerine çıktıkça algılanan artış da artacaktır

Haberglobal'in aktardığı habere göre; artışın sadece yüzde 50'sine maruz kalmak için ayda 150 kilovatsaatten az tüketmek gerekiyor. Tüketim bu sınırın üzerine çıktıkça algılanan artış da artacaktır. Ayda 150 kilovat saatin altında kalmak mümkün mü? Bu Türkiye'de evlerde tüketilen ortalama aylık elektriğe uygun bir limit mi? Karar verildikten sonra birçok kişi belki de hayatında ilk kez faturalarına baktı ve kaç kilovat saat enerji harcadıklarına baktı. 2021'de tüm tüketim aynı fiyatla çarpılıyordu ama artık o şekilde yapılmıyor. Fatura şimdi iki katmanda değerlendiriliyor.

 

 

 

Örneğin son faturasında aylık tüketimi 201 kilovatsaat olan bir kişi için 2022 yeni fiyat tarifesine göre bunun yüzde 150'sini kilovatsaat başına 1,37 TL olarak ödeyeceğiz. 150 kilovat saati aşan 51 kilovatsaat için, yüzde 125 artışla 2,06 TL ödeyeceğiz. Bu durumda aynı faturaya 2022'de 2021'e göre yüzde 68 daha fazla ödeyeceğiz anlamına geliyor. Yani tüketim arttıkça artış daha fazla hissedilecek. Bu durumda tüketicinin yapması gereken 150 kilovatsaatin altında kalarak sadece yüzde 50 zamdan etkilenerek bir nebze faturayı kontrollü hale getirmek. Peki bu mümkün mü?

'Hedef alınan kitle, dar gelirli aileler'

BBC Türkçe’den Esra Yalçınalp ve Osman Kaytazoğlu'na konuşan Cambridge Üniversitesi'nden Dr. Sinan Küfeoğlu'na göre aylık 150 kilovatsaat aslında gerçekleştirilebilir bir hedef ancak burada hedef alınan kitleye bakmak gerekiyor. Küfeoğlu, "Hedef alınan kitle dar gelirli aileler. Bu aileler genelde geniş aileler oluyor. Anne, baba, 3 çocuk, belki evde bir büyükanne oluyor. Bu tür ailelerin ayda 150 kilovatsaatin altında tüketim yapması pek mümkün görünmüyor" diyor.

Faturaların okunma bilgisi bölümünde Tek Zamanlı, Gündüz, Puant ve Gece diye bölümler mevcut. Bu kullanıcılara tek zamanlı ya da üç zamanlı sunulan bir tarifeyi gösteriyor. Tek zamanlı tarifede elektriğin fiyatı gün boyunca aynı fiyattan hesaplanıyor. Çok zamanlı tarifede ise ücretlendirme günün hangi saatinde olduğuna göre değişiyor. Örneğin elektriğin en yoğun kullanıldığı 17:00-22:00 saatleri arasında daha pahalı oluyor. Gece diliminde yani elektriğin en az kullanıldığı zamanda daha ucuz oluyor. Bu seçenekler bir esneklik payı sunmakla birlikte bu tarifeler arasında geçiş yaparak 150 kilovat saatin altında kalabilir miyiz?

'Tasarruf etmek için çayınızı kahvenizi akşam 10'dan sonra içmek zorundasınız'

Küfeoğlu, "Mesela akşam 8 yerine akşam 10'dan sonra çamaşır makinesini ya da bulaşık makinesini çalıştırarak tasarruf yapabilirsiniz. Ancak ısıtmayı ve soğutmayı da ötelemeniz gerekecek. Örneğin çayını kahvenizi tasarruf etmek için akşam 10'dan sonra içmek zorundasınız. Bu tür şeyler genelde olmuyor. Bu tür esneklikleri genelde zengin, varlıklı müşteriler yapabilir. Mesela elektrikli arabanızı akşam eve geldiğinizde 6'da değil de gece 10'dan sonra şarj ederek tasarruf edebilirsiniz. Ancak bu tür tarifeler dünyanın hemen hemen hiçbir yerinde geniş bir başarıya ulaşmadı" diye açıkladı.

Türkiye'de meskenlerin aylık ne kadar elektrik tükettiğine dair net veriler bulunmuyor. Dağıtım şirketleri ise bize kendimizin ve yaşadığımızın ilçenin ortalamasını veriyor.

Farklı semtlerde oturan kişilerden bu veriler talep edildiğinde şu sonuçlara ulaşıldı...

Bir hanenin aylık ortalama elektrik tüketimi:

Avcılar: 185,38
Beşiktaş: 252,53
Beyoğlu: 183,42
Esenyurt: 162,31
Eyüp: 178,41
Gaziosmanpaşa: 175,32
Şişli: 207,67

Tüm bu yerlere bakıldığında hepsinin 150 kilovatsaatin üzerinde elektrik tükettiğini görüyoruz. Peki 150 kilovatsaatin altında kalmak için ne yapabiliriz? Küfeoğlu'nun önerileri şöyle:

Doğalgaz ve elektrik faturasını yüzde 50 azaltmanın yolu yalıtım!

Elektrik ve doğalgaz yardımı resmen başladı!

2022 yılı için elektrik zam oranları belli oldu!