Ekonomi

Bu binalarda oturanlar aman dikkat! 1 Ocak’tan sonra resmen zorunlu olacak!

Yılbaşından sonra pek çok yenilik geliyor. Bazı yapılar içinde karar verildi. 1 Ocak’tan sonra zorunlu hale gelecek. İşte detaylar!1 Ocak'tan itibaren "Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar" konseptine geçiş yapılıyor

Enerji verimliliği konusu yeni yılda ağırlık veriliyor. 1 Ocak'tan itibaren "Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar" konseptine geçiş yapılıyor.

İşte merak edilen ayrıntılar…

Normal binalara göre enerji verimliliği daha fazla olan ve kullandığı enerjinin belirli bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayabilen "Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar" konseptine geçiş, aşamalı olarak 1 Ocak'tan itibaren zorunlu hale geliyor. Türkiye'nin beyan ettiği "2053 net sıfır emisyon binalar" hedefi ile birlikte Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği değişikliği ile hazırlanan düzenleme kapsamında, 1 Ocak 2023 yılından itibaren, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binalar enerji performans sınıfı en az "B" olacak şekilde inşa edilebilecek. Buna ek olarak da bu binaların, kullandığı enerjinin en az yüzde 5'ini güneş enerjisi paneli, rüzgar enerjisi, ısı pompası gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılaması da artık zorunlu olacak.

YÜZDE 25 DAHA AZ ENERJİ TÜKETME SAĞLANACAK

Bu yapıların halen "C" olan asgari enerji performansının "B"ye çıkarılması için de ısı yalıtımında kullanılan yalıtım malzemesi kalınlıklarında en az 2 santimetre artış olması isteniyor. Bu kapsamda asgari ısı yalıtım malzemesi kalınlıkları İstanbul'da 5 santimetreden 7-8 santimetreye, Ankara'da ise 6 santimetreden 8-9 santimetreye çıkmış olacak. Ek olarak pencerelerin ısı yalıtım değerleri iyileştirilecek. Bu şekilde de binaların, ısıl konfor şartları bozulmadan ortalama yüzde 25 daha az enerji tüketmeleri sağlanmış olacak.

ENERJİ İTHALATINDA YILIK 10 MİLYAR LİRA DÜŞÜŞ HEDEFLENİYOR!

Yapılan düzenleme göre, 1 Ocak 2023'ten itibaren projeleri buna göre hazırlanmayan binalara ruhsat verilmeyecek ve 1 Ocak 2025 yılından itibaren 2 bin metrekare üzeri tüm binalara yaygınlaştırılması ve kullanılan enerjinin en az yüzde 10'unun yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlaması zorunluluğu da artık bulunuyor. Yapıların 2023'ten sonra bu şartlara uygun inşa edilmesiyle Türkiye'nin enerji ithalatı faturasında yıllık 10 milyar lira düşüş sağlanması, 2025 yılından itibaren de yıllık düşüşün 15 milyar liraya ulaşması hedefleniyor.

Türkiye’de ilk ve tek! 1 Milyon İstihdam Projesine akın yaşanıyor! İşte detaylar!

1 Ocak’tan sonra iğneden ipliğe her şey değişecek! Kuaför, kuyumcu, berberler…

EYT için 1999 öncesi kaç gün sigortalı olmak gerekiyor? 1999 öncesi erkeklerde ve kadınlarda emeklilik şartları…