25 / 12 / 2024

Bu da kaçak şehir!

Bu da kaçak şehir!

1982 yılında tarımsal arazi olarak görülen Avcılar'ın Yeşilkent Mahallesi'nin her köşesinde kaçak bir bina yükseliyor.



Kaçak yapı yapan ve yaptırana 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Ancak buna rağmen buralarda elektrik, su ve doğalgaz var.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) hava görüntülerinde 1982 yılında tarımsal arazi olarak görünen ve üzerinde tek bir yapı olmayan Avcılar'ın Yeşilkent Mahallesi, bugün tam bir kaçak kent görünümünde...
Yerel seçim öncesi yine hummalı bir çalışmanın devam ettiği mahallede, vatandaşlar kaçak yapıların üzerine yeni kaçak katlar çıkıyor. Adım başı hafriyat kamyonu ve iş makinelerine rastlanan mahallede, zabıta olanlara seyirci kalıyor.
Avcılar Yeşilkent Mahallesi'ndeki kaçak yapılaşma, 1989 yılından itibaren başladı. İBB'nin hava fotoğraflarında 1982 yılında tarımsal arazi olarak görünen mahallede, bugün 10 bine yakın yapı görülüyor. Son yıllarda derme çatma kaçak yapılaşmada patlama yaşanırken, lüks apartman dairelerine de rastlanıyor. Yıllar içinde gittikçe büyüyerek kaçak kent haline gelen mahalleye, elektrik, su, doğalgaz ve telefon hizmeti de ulaştırılmış.

İnşaat yapacak boş alan yok

Mahallenin imarı olmadığı bilgisini doğrulayan Muhtar Şükrü Baykara, 2006 yılında doğalgaz geldiğini, İSKİ'nin de yeni hatlar döşeyerek isteyene su bağladığını söylüyor. "Ruhsatsız evlere elektrik, su, doğalgaz, telefon bağlanmayacak diye yasa çıktı" hatırlatmamız üzerine muhtar Baykara, "Vallahi o yasa niye çıktı anlamış değiliz. Burada dileyen istediği inşaatı çok rahat yapıyor" diyor.
650 sokak ve 50 bini aşan nüfusuyla mahallenin köy imkânlarından dahi yoksun olduğunu söyleyen Baykara, 600 sokağın 300'ünün çamur deryası olmasına rağmen buraya yerleşmek isteyen insanlar olduğuna dikkat çekiyor.?
Hemen herkesin ev sahibi olduğu mahallede muhtarlığa fakirlik belgesi için gelenlerin olduğunu belirten Baykara, "Gelene, `Senin 3, senin 4 katlı evin var. Bu mahallede öyle fakir insan yok' diyerek gönderiyorum" diye konuştu.

Yetkililerden cevap yok

İGDAŞ Hukuk Servisi, "Yeşilkent'te imarsız ve iskânsız evlere İGDAŞ neden doğalgaz bağladı?" sorumuza, "İGDAŞ, sadece kadastral yollara boru döşemiştir. Konutlara bağlantı söz konusu değildir" şeklinde cevap verdi. Muhtar Baykara ise mahallenin en az 50 sokağında, ısınmada doğalgaz kullanıldığını bildirdi.
İSKİ ise "Kaçak yapılara neden su bağlanıyor? Bu TCK'nın 184. maddesine göre suç değil mi?" sorumuza cevap vermedi. CHP'li Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci de, konu hakkında görüşme isteğimizi yanıtsız bıraktı.

Milliyet

Geri Dön