Bu da oldu! Türkiye'nin ilk nöbetçi kuyumcuları görev başında!
Son senelerde kente gelen turist sayısında büyük artışlar yaşanınca Diyarbakır’daki kuyumcular da nöbet sistemine geçti. Diyarbakır'da hafta sonları 20’ye yakın kuyumcu nöbet tutacak. Sistemin amacı Diyarbakır'a has ürünleri tanıtmanın dışında, turistlerin de bu ürünlere ulaşmasını sağlamak.500’e yakın üyesi olan Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası'nın aldığı karar doğrultusunda şehir merkezinde 20’ye yakın kuyumcu, hafta sonu işyerlerinin kapalı olduğu günlerde de hizmet verecek
Türkiye’deki hassas kurumlarda uygulanan nöbet sistemi ilk defa Diyarbakır’da kuyumculuk sektöründe başladı. 500’e yakın üyesi olan Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası'nın aldığı karar doğrultusunda şehir merkezinde 20’ye yakın kuyumcu, hafta sonu işyerlerinin kapalı olduğu günlerde de hizmet verecek.
Peki söz konusu bu karar neden alındı? İşte merak edilen o sorunun yanıtı...
Peki söz konusu bu karar neden alındı? Son dönemlerde Diyarbakır’a oldukça fazla turist geldi. Amerika'nın Sesi'nden Mahmut Bozarslan'ın haberine göre, Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası'nın hasır bilezik, kişniş kolye gibi şehre has el işlemesi takıların tanıtımı ve turistlerin bu takılara ulaşabilmelerini sağlamak için bu sistemi hayata geçirdi.
VOA Türkçe’ye önemli açıklamalar yapan DİKO Başkanı Mehmet Yüksel, turistlerin daha çok ilgi göstermesi sebebiyle, Sur ilçesinde toplamda 6 kuyumcunun nöbetçi olacağını belirtti. Yüksel yaptığı açıklamada ihtiyaç sebebiyle nöbet sistemini başlattıklarını dile getirerek, “Birçok tarihi eserimiz var, gezmek, görmek isteyenler çok sık gelip gidiyorlar. Biz kuyumcular Oda Başkanlığı olarak yoğun turistlerin ihtiyaçlarının olduğunu tespit ettik. Ürünlerimizi tanıtmak amacıyla hafta sonları da nöbet sistemi başlattık. Bu da Türkiye'de bir ilk oldu. Gelen misafirlerin ihtiyacını karşılayabilecek Sur ilçesinde 6 esnafa nöbet zorunluluğu getirdik. Öbür semtlerde de ikişer üçerli sistem oturttuk. Bu da bir hizmettir. Çok yoğun bir turistik akını var. Diyarbakır'ın ekonomisi canlanıyor. Biz de buna ihtiyacı olarak gördük hayata geçirdik” şeklinde konuştu.
Peki alıcı ve satıcılar konu ile ilgili ne düşünüyor?
Alan da memnun satan da memnun
Söz konusu sistemin ilk nöbetçileri düşüncelerini VOA Türkçe’ye anlattı. Bu uygulamadan memnun kalan kuyumcular, şehre gelen turistlerin şehirle özdeşleşmiş ürünlere daha rahat ulaşabileceklerini dile getirdi. İlk nöbeti tutanlar arasında bulunan Serkan Ay, yaptığı açıklamada bu uygulamanın sektörü geliştireceğini dile getirerek, “Bu haftaki ilk nöbete katıldık. Bunun ileriye dönük daha faydası olacağını düşünüyoruz. Yabancı turistlerin sayısı daha fazla, yerli turistlerin de buna iştirak edeceğini biliyoruz. İleride daha iyi olacağını düşünüyoruz” dedi.
Adana’dan Diyarbakır'a gelen bir grup turist de nöbetçi kuyumculuk sisteminini öğrendiğinde önce şaşırdı sonra da sevindi. Pazar günü olması sebebiyle alışveriş yapamayacaklarını sanan bir grup, nöbetçi kuyumculara giderek, Diyarbakır'a has altın takılar aldı.
2022'de toplamda 2 milyon turist hedefleniyor
Turizm Otel Yöneticileri Derneği tarafından açıklanan resmi verilere göre 2020'de toplamda 376 bin 138 kişi şehri ziyaret etti. Söz konusu bu rakam 2021'de yüzde 47,5 oranında artış göstererek, 445 bin 669 kişiye yükseldi. Özellikle Roma döneminden kalma Zerzevan Kalesinin gün yüzüne çıkması turistlerin şehre olan ilgisini arttıran etkenler arasında yer alıyor. Resmi olarak açıklanan rakamlara göre, geçen sene Zerzevan Kalesini yaklaşık olarak 217 bin turist ziyaret etmişti. Turizmciler 2022'de şehri toplamda 2 milyon turistin ziyaret etmesini bekliyor.