Ekonomi

Bu defa zam değil indirim haberi! O ürünün fiyatı çok sert düştü

Özellikle tavuk fiyatları son zamanlarda oldukça zamlanmıştı. Ormanlara girişlerin yasaklanmasıyla birlikte ise tavuk fiyatları dibi gördü ve marketlerde indirimli satılmaya başlandı. Özellikle tavuk fiyatları da bu zamlardan etkilendi

Maliyetlerde yaşanan artış sonucu gıda fiyatları özellikle son dönemde giderek artmaya başladı. Özellikle tavuk fiyatları da bu zamlardan etkilendi. Ancak tavuk fiyatları bugünlerde büyük düşüşe geçmiş durumda. Yurt genelinde ormanlık alanlara girişlerin ve buralarda piknik yapmanın yasaklanmasıyla tavuk fiyatları yüzde 70 aşağı çakılmış durumda.

Türkiye’nin haberine göre tavuk fiyatları son dönemin en düşük seviyelerini görüyor. Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Koç da fiyat düşüşlerini şöyle anlattı: “Kurban Bayramı’nda kırmızı et ile birlikte fiyatlar düşüşe geçmiiş idi. Devletin ormanlık alanlarda kamp ve piknik yasağı getirilmesiyle arz talep dengesi tamamen bozuluyor. Beyaz et sektörü zarar etmekte. Üretici fiyatı 38 liraya kadar çıkan tavuğun toptan satış fiyatı şu an 23-24 lira oldu. Geçen yıl 20 lira idi. Her şeyin fiyatı üç kat artmışken biz neredeyse geçen yılki toptan fiyata satış yapmaktayız” Et fiyatlarına yüzde 70 oranında indirim geldiğini belirten Koç şu ifadelere yer verdi: “Fiyatlar tepetaklak aşağı doğru gitmekte. Yüzde 60-70 düşüş vardır. Fiyatlar 38 lira iken ‘Halk yiyemiyor’ diyenler fiyatlar 23 liraya gerilediğinde ‘Bu şekilde üretici nasıl ayakta kalıyor’ diye tepki göstermedi. Bedava verseniz ‘Niye bedava veriyorsunuz’ diye soran da yok tabi. Fiyatları normal seviyeye geldiğinde müdahale eden devlet kurumları bu dönemde de üreticinin ve sanayicinin ayakta kalması için aynı mücadeleyi göstermesi gerekiyor"

Böyle giderse sektörün giderek çöküş yaşayabileceğini anlatan Koç sözlerine şu şekild devam etti: “Düşünsenize geçen yıl 1 liradan satılan ekmeğin fiyatı 4 liraya çıkmış durumda. Bir kilo ekmeğe şu an bir kilo beyaz et alabilmektesiniz. Ekmeğin hammaddesi buğdaydır. Buğday ise tavuğun yediği en ucuz hammaddedir. Bu durumda ayakta kalmamız çok zor yani. Beyaz et sektörü en çok yazın para kazanıyor. Tavuk fiyatları kışın zaten düşüyor. Bu dönemde üretici kazanıp borcunu ödeyemezse iflaslar gelecektir. Bunun tarihte örnekleri çok var. Şeker Piliç, Mudurnu gibi yani. Maalesef ders almamaktayız. Fiyatlar yükselirken müdahale edenler düşerken izliyorlar yalnızca. İflaslar gelirse kimse bunun önünde durmaz."