Genel

Bu deliller artık boşanma davalarında kullanılmayacak! Avukat tüm detayları ile bahsetti

Boşanma davalarında sunulan deliller tarafların haklı çıkması konusunda oldukça yardımcı unsurlar. Fakat boşanma avukatı olan isim boşanma davasında delil olarak kullanılmayacak şeylerden bahsetti. İşte detaylar...Bu konuda uyarılarda bulunan boşanma avukatı Bilgehan Utku, çiftler arasındaki maddi sorunlar, sadakatsizlik, madde bağımlılığı, çocuklara yeterli vakit ayırılamaması, şiddet ve benzeri sebeplerden kaynaklanan boşanma davalarında tarafların birbirleriyle ilgili iddialarını kanıtlamak durumunda olduklarını belirtti

Boşanma davalarında casus yazılımla elde edilen ses kayıtları delil olarak kullanılamayacak. Bu konuda uyarılarda bulunan boşanma avukatı Bilgehan Utku, çiftler arasındaki maddi sorunlar, sadakatsizlik, madde bağımlılığı, çocuklara yeterli vakit ayırılamaması, şiddet ve benzeri sebeplerden kaynaklanan boşanma davalarında tarafların birbirleriyle ilgili iddialarını kanıtlamak durumunda olduklarını belirtti. Ancak kullanılacak olan delillerin yasal yollardan elde edilmiş olması gerektiği konusunda da uyarıda bulundu.

TÜİK verilerinde 2022 yılında 574 bin 358 evli çift yer alırken 180 bin 954 çiftin boşandığı yer alıyor. Toplumumuz da boşanmaların kötü ve üzücü bir olay olarak algılanmasının yanlış olduğunu belirten Bilgehan Utku, evlilik kadar boşanmaların da sağlıklı verilmiş bir karar olabileceğinin altını çiziyor. Mil Hukuk Bürosu Kurucu Ortağı ve boşanma avukatı Utku, boşanma sürecinde özellikle tek taraflı davalarda durum ispatı sayılan çıktılar hakkında önemli bilgiler verdi.

Zina yüzünden açılan davalarda telefon kayıtları oldukça önemli

Boşanma davalarında casus yazılımla elde edilen ses kayıtlarının delil olarak kabul edilmeyeceğini belirten Avukat Bilgehan Utku, aynı şekilde herhangi bir ortamda gizlice kaydedilen seslerin de hukuki açıdan geçerli bir değeri olmadığını söyledi. Ancak telefon görüşmesi kayıtları ve mesajlaşma uygulamalarındaki konuşmalar gibi telekomünikasyon şirketlerinden elde edilen veriler delil olarak kullanılabiliyor.

Özellikle zina sebebiyle boşanma davalarında delillerin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Utku, taraflardan birinin telefon ve mesaj kayıtlarını talep etmesi halinde, mahkemenin bu kayıtları inceleyerek karar verebileceğini vurguladı. Utku, hukuka aykırı yöntemlerle elde edilen delillerin hükme esas olmayacağına da dikkat çekti.

Davalar çekişmeli değil anlaşmalı ise tek celsede boşanmak mümkün

Boşanma davalarının çekişmeli geçmesi hem sürecin uzamasına hem de zorlaşmasına neden olduğunu belirten Utku dava sürecini anlattı. Boşanma davalarının genellikle anlaşmalı ve çekişmeli olmak üzere ikiye ayrıldığını, eğer çiftler kendi aralarında anlaşabiliyorsa, profesyonel bir avukat protokol sözleşmesi hazırlandığını söyleyen Utku; tarafların birbirinden talepleri, mal paylaşımları ve varsa çocukların velayeti gibi konuların detaylandırıldığından bahsetti.

“Anlaşmalı davalar genellikle tek celsede sonuçlanıyor. Ancak evlilik birliğinin temelden sarsılması sebebiyle açılan şiddetli geçimsizlik davalarında eşlerin birbirine maddi veya manevi zarar vermemesi için ortak bir paydada buluşması son derece önemli. Aksi takdirde çekişmeli boşanma davası açmak zorunda kalınıyor. Çekişmeli boşanma davaları, evliliğin artık eşler için tahammül edilemez hale geldiğini gösteren ve kişilerin yeni bir hayat kurmaya odaklandığı bir süreçtir. Ancak bu süreç, doğru bir iletişim kurulmadığı takdirde oldukça zorlu ve sancılı olabilir. Bu nedenle eşler arasında sağlıklı bir iletişim kurulması, davaların daha hızlı ve sorunsuz şekilde sonuçlanmasını sağlayabilir” açıklamalarında bulunan Utku, çekişmeleri davaların özellikle çocukları etkilendiği söyledi.

Karısına 'neden erkek doğurmadın' demek psikolojik şiddet sayılacak! Yargıtay boşanma sebebi olarak belirledi!

Evli çiftlerin dikkatine! Yargıtay kararını verdi! Evlilikte hangi mal sizin oluyor?

Evlenme ve boşanmalar gayrimenkul piyasalarını nasıl etkiliyor?