Kent Haberleri

Bu destek ödemesini de sakın kaçırmayın, özellikle köydekiler! 11 yılda 225 milyon lira ödendi

Devlet tarafından vatandaşlara yönelik destek ödemeleri devam ediyor. Özellikle hayvan yetiştiricilerine yönelik dikkat çeken bir uyarı gerçekleştirildi.Bu adımların yavaş yavaş sonuç vermeye başladığı öğrenilirken, çiftçilere ve hayvan sahiplerine yönelik de önemli bir destek hakkında uyarıda bulunuldu

Türkiye'de devlet tarafından hayvan yetiştiriciliğinin desteklenmesi adına ciddi adımlar atılıyor. Bu adımların yavaş yavaş sonuç vermeye başladığı öğrenilirken, çiftçilere ve hayvan sahiplerine yönelik de önemli bir destek hakkında uyarıda bulunuldu. 

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Halil SözmenTAGEM olarak 2011 yılında hayata geçirdikleri "Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı" projesiyle yetiştiricilere önemli destek verdiklerini söyledi.
 

Proje ile ülke genelinde manda sayısında ciddi artış sağladıklarını ifade eden Sözmen, "Projemizin başladığı 2011 yılında 85 bin olan manda sayımızı 185 bine çıkarttık. Yani bu da gösteriyor ki manda sayımız desteklerimiz sayesinde yüzde 120 artmıştır." dedi.

SÜT VERİMİNDE CİDDİ BİR ARTIŞ YAŞANDI 

Mandaların Anadolu'nun tarihi ve kültürü olduğunu dile getiren Sözmen, şunları kaydetti:

"Yetiştiricileri desteklemeye devam ediyoruz. Projemizin başladığı 2011 yılından bu yana Bakanlık, 11 yılda 225 milyon lira tutarında yetiştiricilere ıslah yönünden destek vermiştir. Bu destekler sayesinde tabii ki mandaların da üreticilerin de sayıları artıyor. Afyonkarahisar'da 103 yetiştiriciye 1148 manda için destek veriyoruz. Bugüne kadar Afyonkarahisar'da 14 milyon 120 bin liralık bir destekle bu mandaların ıslah yönünden gelişmesi ve süt veriminin artması için destek vermişiz. Proje öncesinde her mandadan yıllık ortalama 800 litre civarında süt alınırken, bu rakam ıslah çalışmaları ile 1200 litreye çıktı. Yani proje ile süt verimi yüzde 50 arttı."
 

Sözmen, süt veriminin artmasıyla üreticilerin hem kaymak hem süt hem de yoğurt üretimlerinin arttığına dikkati çekerek, "Afyonkarahisar denilince aklımıza tabii ki manda gelir, manda üretimi gelir. Bu açıdan kaymak, süt ve yoğurt üretimindeki bu artış çok önemli." diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin "sen üret yeter" sözünü hatırlatan Sözmen, üreticileri desteklemeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

ÇİĞ SÜTE EN SON NE ZAMAN ZAM GELDİ?

Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ sütte tavsiye edilen fiyatın cumadan itibaren yüzde 13,3 zamlanacağını duyurdu.

Konseyin internet sitesinde yer alan duyuruda, 14 Ekim Cuma'dan itibaren geçerli olmak üzere, yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatının üreticinin eline litre başına net 8,5 lira geçecek şekilde belirlenmesine oy çokluğu ile karar verildiği belirtildi. 

Çiğ süt tavsiye fiyatı 1 Ekim'de 5,70'den 7,5 TL'ye yükselmişti. 

Duyuruda, üretici tarafından karşılandığı takdirde, soğutma, nakliye ve diğer cari giderlerin üreticiye ilave olarak ödeneceği de kaydedildi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, çiğ süt destek priminin 2,5 kat artırıldığını belirterek, "Ekim, kasım ve aralık dönemi için litre başına 50 kuruş çiğ süt destek primi ödenecek. Böylece üreticimizin eline çiğ süt destekleme primi ile beraber litre başına en az 9 TL geçecek" dedi.