Kira

Bu haber eski kiracıları üzecek! Bunu yapmak zorunlu!

Kiracılar yasal olarak neleri yapmak zorunda? Kiracı hangi yasaya uymazsa sorun yaşar? Son dönemde kiracıların yapmaktan kaçtıkları şeyler başlarına iş açabilir mi?Ancak uzmanlar uyarıyor; bunları yapmayan kiracı sorun yaşar

Son dönemde enflasyonla birlikte artan kiralar ve artan taleple birlikte yeni eve çıkmanın maliyetinin artması, eski kiracıların evden çıkarılma korkusunu körüklüyor. Ancak uzmanlar uyarıyor; bunları yapmayan kiracı sorun yaşar.

EV SAHİPLERİNİN TALEPLERİ ARTTI

Hem ev bulmanın hem de kira ödemenin zorlaştığı bu dönemde, uzun süredir aynı evde oturan kiracılar da kendilerini korumaya almak için önlemler alma yoluna gidiyor. Mevcut kiracılar, mülk sahibini memnun etmek için tüm taleplerini kabul etme eğiliminde oluyor. Ev sahipleri kiracısından mutlaka kefil gösterecek birini bulması, tüm yılın kira bedelini tek seferde ödemesi gibi şartlar öne sürmeye başladı.

 

KİRACILAR EVDEN ÇIKARILMAMAK İÇİN NASIL ÖNLEM ALIYOR?

Bazı ev sahipleri ise yabancıların konuta yoğun talebi nedeniyle, evini satma yoluna gidiyor. Buna karşın kış mevsiminde yeni ev arama derdine girmek istemeyen kiracılar da kendilerince önlem almaya başladı.  Ev sahibi ya da emlakçı talep etse de, evinden çıkarılmaktan korkan bazı kiracılar evi görmek isteyen alıcı adaylarına evi göstermek istemiyor. Peki bunun yasal dayanağı var mı, kiracılar evi muhtemel alıcılara göstermezse hangi yaptırımlarla karşılaşır? İşte yanıtları…

1 YERİNE 2 KEFİL İSTİYORLAR

Kiracılar ev, ev sahipleri ise güvenilir kiracı bulmakta zorlanırken, taraflar kendilerini korumak için çeşitli önlemler alma yoluna gidiyor. Ev sahipleri artık kiracı seçerken kılı kırk yarıyor ve çok daha dikkatli davranıyor.  Kefil istemek de ev sahiplerinin aldığı en bilindik önlemlerden biri. Ancak son dönemde istenen kefil sayısının 2’ye çıktığı da gelen duyumlar arasında. Peki ev sahibi kefil isteme hakkına sahip mi? Kira sözleşmesinde kefil yer alması zorunlu mu? Kira sözleşmesinde kefil olmanın belli bir süresi var mı? Kirasını ödemeyen kiracının borcu kefilden tahsil edilebilir mi?

KİRACI EVİ GÖSTERMEYEBİLİR Mİ?

Karda kışta sokakta kalmak istemeyen kiracılar, son dönemde bu nedenle  evi görmeye gelmek isteyenlere randevu vermekten kaçınıyor ve evi göstermek istemiyor.  Peki kiracı yasal olarak evi göstermeme hakkına sahip mi?

Hürriyet Gazetesinden Oya Armutçu’nun haberine göre, İstanbul Barosu avukatlarından Mustafa Şeref Kısacık kiracıların böyle bir hakka sahip olmadığını belirtiyor. Yasal olarak evin eski kiracısının, talep halinde emlakçıya veya evi görmek isteyen muhtemel alıcıya gösterme zorunluluğu bulunuyor.  Bu zorunluluk Türk Borçlar Kanunu’nun 319. Maddesinde düzenleniyor ve maddede bu konu, “Kiracı bakım, satış ya da sonraki kiralama için zorunlu olduğu ölçüde, kiraya verenin ve onun belirlediği üçüncü kişinin kiralananı gezip görmesine izin vermekle yükümlüdür” ibaresiyle düzenlenmiş durumda.

EV SAHİBİ KENDİNİ KEFİLLE GARANTİ ALTINA ALIYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasında bir başka ihtilaflı konusu da kefil isteme durumu. Ev sahipleri arasında, özellikle büyük kentlerde yükselen kiralar ve kiracıların ödemekte güçlük yaşamaları nedeniyle, kiralarken istenecek kefil sayısını arttıranlar bulunuyor.  

Ancak aslında kefil isteme zorunluluğu bulunmazken, herhangi bir kefil olmasa bile kira sözleşmesi düzenlenebiliyor. Ancak kefil de gösterilmesi halinde kefil olan kişinin eşinin de bu kefilliğe rızasının olması şart.

 

KİRASINI ÖDEMEYENİN BORCU KEFİLE Mİ KALIYOR?

Bu noktada kefil olanların da haklarını iyi bilmesi gerekiyor. Borcunu ödeyemeyen kiracının parası kefilden mi alınıyor? Sorusu da kefil olacak kişilerin aklındaki soruların başında geliyor.  Yakınlarına kefil olacak kişilerin öncelikle kefillik süresinin sınırlandırılmasına dikkat etmesi gerekiyor. Kefillik süresi en fazla 10 yıl olabilir. Eğer kira bedeli kiracı tarafından ödenmezse, üzerinde ıslak imza bulunan geçerli bir kira sözleşmesi bulunması halinde bu bedelden tahsil edilebiliyor.