Ekonomi

Bu haber herkesi çok üzecek! 31 ürüne zam geldi!

Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Şubat ayında marketlerde bulunan 41 üründen 31'inde fiyat artışı 10’unda ise düşüş görüldü. dedi. Enflasyon, genellikle bir yıl içindeki fiyat artışlarının yüzdesi olarak ifade edilir ve tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) gibi belirli bir sepete dahil edilen mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişimlere dayanarak ölçülür

Enflasyon, genel olarak bir ekonomide mal ve hizmetlerin fiyatlarının sürekli olarak yükselmesi veya para biriminin değer kaybetmesi anlamına gelir. Enflasyon, genellikle bir yıl içindeki fiyat artışlarının yüzdesi olarak ifade edilir ve tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) gibi belirli bir sepete dahil edilen mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişimlere dayanarak ölçülür.

ENFLASYON ARTIŞI DEVAM EDİYOR

Enflasyon rakamları yeni sene ile beraber yükselişine devam ediyor. Türkiye'de öncü veri olarak kabul gören İstanbul enflasyonu Şubat ayı rakamları belirlendi, İstanbul Ticaret Odası vesilesi ile yapılan açıklama çerçevesinde Şubat ayı içerisinde rakamlarda yükseliş görüldüğü söylendi. İstanbul'da tüketici ücretlerinin senelik oranda %78,62 oranında yükseldiği ifade edilirken aylık yükseliş ise %3,83 olarak verilere yansıdı. Açıklanan veriler bağlamında enflasyon verileri 44. ayda da devam etmiş oldu.

 

PERAKENDE FİYATLARI BELLİ OLDU

Şubat ayında perakende ücret hareketliliğine baktığımızda ise İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi’nde bir evvelki aya göre %3,83 bir yükseliş olduğu dikkatlerden kaçmadı.  Toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya ücretleri indeksi ise %2,38 oranında yükseldi.Şubat 2022 verilerine bakıldığında ise Şubat ayın değişim mıktarının 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksinde %78,62, Toptan Eşya ücretleri İndeksinde ise %78,69 olarak olduğu
 görülmektedir. İstanbul enflasyonu için ocak ayını baz alındığında ise yükseliş oranının %79,68 civarında olduğu görülüyor. Endeks verileri çerçevesinde Kasım ayında %105 oranında bir yükseliş görülürken 2 ay içinde %79'a kadar düşüş görüldüğü kayıtlara geçti.


41 ÜRÜNDEN 31'İNE ZAM YAPILDI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Şubat ayında üretici ile market arasında en çok ücret farkının %251,6 ile elmada olduğu söylendi. Market raflarında yer alan 41 üründen 31'inde ücret yükselişi olurken 10 tanesinde ise ücret gerilemesi oldu. Konu ile alakalı önemli açıklamalarda bulunan Şemsi Bayraktar, depolarda bulunan kuru soğanların azalması ve yeni ürün hasadının da şimdilik başlamamış olması sebebiyle ücretlerde yükseliş olduğunu söyledi. Bayraktar, “Portakal, karnabahar, havuç ve pırasada hasadın bitimine gelindiğinden arzdaki düşüşten kaynaklı ücret artması oldu. Arz ve talepteki değişim et ücretlerinin çıkmasına sebep oldu.” sözlerini dile getirdi.