Ekonomi

Bu hafta nasıl geçti?

Geçen hafta boyunca, küresel piyasaların odak noktası ABD enflasyon haberleri ve kripto piyasası kargaşası olurken, yerel piyasalar makro gündeme kaydı.  Yurtiçinde ise makroekonomik gündem ön plana çıktı

Küresel piyasalar, beklenenden zayıf ABD enflasyon verilerinin, düşen kripto para piyasalarının ve iflas haberlerinin etkisiyle yoğun bir haftayı tamamladı.

Yurtiçinde ise makroekonomik gündem ön plana çıktı. Veriler, cari açıkta beklentilerin aşıldığını ortaya koyarken ülkede sanayi üretiminde çarkların yavaşladığı ve üretimin daraldığına, tüketimdeki hızlanmanın ise sürdüğünü ortaya çıkardı.

1 - ABD'de enflasyon Ekim'de beklentinin altında kaldı!

ABD enflasyonu Ekim ayında yavaşlama işaretleri verdi. Yıl için manşet enflasyon yüzde 7,7 ile yüzde 7,9'luk beklentilerin altında kaldı. Çekirdek enflasyon ölçümleri de Eylül ayına göre düşüş gösterdi. Verilerin açıklanmasının ardından Fed'in Aralık ayı toplantısına ilişkin faiz artırım beklentisi 50 baz puana geriledi.

2 - TİM Başkanı: Kurun enflasyon oranında artması gerekiyor!

Türkiye İhracatçılar Konferansı Başkanı Mustafa Gültepe, Bloomberg HT'nin yayınında ihracat gündemi hakkında konuştu. Enflasyonla beraber kurun da yükselmesi gerektiğini ifade eden Gültepe, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) acilen Eximbank'a kaynak ayırması gerektiğini söyledi.

3 - Hazine: 1,5 milyar dolarlık eurobond ihracına 3 kat talep geldi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 1,5 milyar dolarlık Eurobond ihracına olan talebin üçe katlanarak yüzde 10 getiri sağladığını açıkladı.

4 - Cari açık Eylül'de beklentiyi aştı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Eylül ayında 2,97 milyar dolar cari açık bildirdi. 8,1 milyar dolarlık ticaret açığı yıllık yaklaşık 7 milyar dolar artarak Eylül ayındaki açığı artırdı. Revizyon gören seyahat gelirleri 4,56 milyar dolar ile açığın genişlemesini sınırladı.

Öte yandan, Eylül ayı sanayi üretimi ve perakende satış verileri, Türkiye ekonomisinde üretim ve tüketim arasındaki uçurumun giderek büyüdüğünü gösteriyor. Türkiye ekonomisinde iç talebin daha canlı olduğu, dış talep görünümünde ise aşağı yönlü risklerin öne çıkmasıyla sanayinin baskılandığı görülüyor.

5 - Binance-FTX savaşının galibi kim?

FTX'in 2018'de piyasaya sürülmesinden bu yana, iki kripto ticaret platformu FTX ve Binance arasındaki soğuk savaş, iki hafta önce, Binance CZ CEO'su Twitter'da FTX CEO'su Sam Bankman Fried'i açıkça hedef alarak, ellerinde bulunan FTT tokenları (FTX platformunda kullanıcılara fayda sağlayan platform jetonu) satacaklarını duyurması ile başladı.

Haftanın en popüler 5 kripto para birimi!
Bakan Nebati inşaat sektörü temsilcileriyle bir araya geldi!
DİSK'ten asgari ücret değerlendirmesi! 1 Ocak 2023 asgari ücret hesabı...