Ekonomi

Bu hafta piyasaları hangi veriler etkileyecek?

Bu hafta dolar, euro, sterlin, borsa ve altındaki hareketler üzerinde belirleyici olarak haftalık takvim belirlendi. ABD, İngiltere, Almanya'dan gelecek veriler küresel piyasalarda etkili olacak. Yurt içinde ise işsizlik, konut ve MB anketi belirleyici olacak.IMF'nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu yine önümüzdeki günlerde küresel piyasalarda yakından izlenecek verilerden biri olurken iç piyasada ise işsizlik verileri, konut satış rakamları ve Merkez Bankası'nın piyasa katılımcıları anketi takip edilecek

Yarından itibaren küresel piyasalarda izlenecek verilerin başında Fed'in toplantı tutanakları ve ABD'de enflasyon rakamları var. IMF'nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu yine önümüzdeki günlerde küresel piyasalarda yakından izlenecek verilerden biri olurken iç piyasada ise işsizlik verileri, konut satış rakamları ve Merkez Bankası'nın piyasa katılımcıları anketi takip edilecek.

Habertürk'de yar alan habere göre haftanın ikinci günü (11 Ekim 2022 Salı) Uluslararası Para Fonu (IMF) Dünya Ekonomik Görünüm raporunda küresel büyüme tahminleri açıklanacak. Bilindiği üzere IMF Temmuz ayında 2022 ve 2023 için küresel büyüme tahminlerini düşürmüş ve IMF  Başkanı Kristalina Georgieva geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak küresel ekonomide resesyon risklerinin arttığı uyarısında bulunmuştu.

Haftanın üçüncü gününde (12 Ekim 2022  Çarşamba) ise bütün piyasaların nefes almadan takip ettiği ABD Merkez Bankası'nın Eylül ayına ait toplantı tutanakları açıklanacak. Amerikan Merkez Bankası Eylül ayında politika faizinde üçüncü kez 75 baz puan artışa gitmiş ve sıkı para politikasına devam edecekleri mesajını tüm dünyaya vermişti. Aynı gün (12 Ekim 2022 Çarşamba)  Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde'ın konuşması ve vereceği mesajlar takip edilecek. Piyasalar perşembe günü ise (13 Ekim 2022) Almanya'da açıklanacak enflasyon verisini yakından takip edecek.

Yine 13 Ekim 2022 perşembe günü ABD'den gelecek Eylül ayı enflasyon rakamı takip edilecek. ABD'de Ağustos ayında enflasyon rakamı yıllık yüzde 8,5'ten yüzde 8,3'e gerilese de tahminlerin üzerinde açıklanmıştı. Eylül ayı enflasyonunun ise yıllık bazda yüzde 8,1'e gerilemesi, çekirdek enflasyonun ise yüzde 6,5 oranında artması bekleniyor. 

11 Ekim 2022 salı günü yine önemli bir veri olan İngiltere'de işsizlik verileri takip edilirken, 12 Ekim 2022 çarşamba günü Euro Bölgesi ve İngiltere'de sanayi üretimindeki hareket piyasaları etkileyecek.

Haftanın son gününde ise (14 Ekim 2022 Cuma)  piyasalar Euro Bölgesi'nden gelecek dış ticaret dengesiyle ilgili veriler takip edilecek.

Yurt içinde ise işsizlik rakamları, konut satışları ve Merkez Bankası piyasa katılımcıları anketi piyasaların takip edeceği başlıklar olacak.

Altın bugün ne kadar? 9 Ekim 2022 gram altın kaç TL? İşte altındaki son durum

Altın ve dolar için tarih verildi! O tarihte ne fırtına ne kasırga resmen hortum geliyor! Altını doları olan aman dikkat

Yabancı 640,8 milyon dolarlık hisse sattı