Ekonomi

Bu hafta piyasaları hangi veriler etkileyecek?

Bu hafta dolar, euro, borsa, altın grafiğini etkileyecek verilerin başında Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararı var. İngiltere'de ve Almanya'dan gelen enflasyon ve dış ticaret rakamları ile Asya'dan gelecek veriler de piyasalar tarafından yakından takip edilecek.MB'nin faiz kararının yanı sıra bütçe, konut fiyatları, yurt dışı üretici fiyatları, tüketici güven endeksi gibi veriler takip edilecek

Piyasalar bu hafta öncelikle Merkez Bankası'nın faiz artırımı kararına odaklanacak. MB'nin faiz kararının yanı sıra bütçe, konut fiyatları, yurt dışı üretici fiyatları, tüketici güven endeksi gibi veriler takip edilecek. ABD’de sanayi üretimi, konut başlangıçları, Almanya’da üretici fiyatları, ZEW endeksi, Çin’de faiz kararı, GSYH, sanayi üretimi, perakende satışları, Euro Bölgesi, İngiltere ve Japonya’da enflasyon verileri yurtdışı piyasalarda öne çıkan ve yurt içinde de takip edilecek verilerin başında geliyor.

Haftanın ilk gününde Merkez Bankasının kısa vadeli dış borç istatistikleri açıklanacak. Türkiye'nin borç stoğu en riskli konulardan biri olarak öne çıkarken en son açıklanan rakam 134,6 milyar dolar seviyesindeydi. Aynı gün Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkezi Yönetim bütçe denge tablosunu açıklayacak. Aynı gün yurtdışı piyasalarda ise Çin'den gelecek veriler etkili olacak. ABD'de ise New York Fed imalat endeksi takip edilecek.

Haftanın ikinci gününde TCMB uluslararası yatırım pozisyonu verilerini açıklayacak ayrıca konut fiyatlarını duyuracak. Yurt dışında ise Çin ve Japonya'dan gelecek veriler takip edilirken Almanya'dan gelen veriler AB ekonomisi için gösterge niteliğinde olacak.

Çarşamba günü İngiltere'den gelecek enflasyon rakamları takip edilecek. BU da İngiltere Merkez Bankası'nın yol haritasıyla ilgili piyasalara yön gösteren bir veri olacak.

Perşembe günü TÜİK yurt dışı üretici fiyatlarını açıklayacak. Ancak aynı gün öğleden sonra Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. Faiz kararıyla ilgili beklenti faizin 100 baz puan daha indirilerek yüzde 11 seviyesine çekilmesi yönünde. Aynı gün Hazine ve Maliye Bakanlığı, brüt borç istatistiklerini yayımlayacak.

Aynı gün yurtdışında ise Euroyu etkileyebilecek bir veri olan Almanya’da üretici enflasyonu rakamları açıklanacak. Ayrıca Euro Bölgesi’nin ödemeler dengesi raporu açıklanacak.

Haftanın son işlem günü olan Cuma günü ise TÜİK ve TCMB tarafından ortaklaşa hazırlanan tüketici güven endeksi açıklanacak. TOBB ise kurulan ve kapanan şirketler raporunu yayımlayacak.

İngiltere ekonomisi küçülmeye gidiyor! Veriler şoke etti!

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu geriledi!

Enflasyonda 40 yılın zirvesi görüldü; altın çakıldı, dolar fırladı