29 / 04 / 2024

Bu il için deprem uyarısı: 6-7 şiddetinde olabilir!

Bu il için deprem uyarısı: 6-7 şiddetinde olabilir!

Asrın felaketi şeklinde nitelendirilen 6 Şubat depremleriyle ilgili olarak 3 ay önceden uyarılar yapan Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Özgür, şimdi de Ovacık hattına dikkat çekti. Özgür yaptığı açıklamada 6-7 şiddetinde deprem beklediğini söyledi.



Asrın felaketi şeklinde nitelendirilen 6 Şubat depremleriyle ilgili olarak 3 ay önceden uyarılar yapan Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Özgür bir ile daha dikkat çekti.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Özgür yaptığı açıklamada yakın zamanda Malatya’da 6-7 şiddetinde bir deprem beklendiğini dile getirdi. Paylaşılan detaylara göre Erkan Özgür, yaptığı incelemeler sonucunda Ovacık fay hattının büyük bir deprem yaratacağını ve söz konusu bu depremin yakın zamanda yaşanabileceğini dile getirdi.

6 ŞUBAT DEPREMLERİNDEN 3 AY ÖNCE UYARDI

Erkan Özgür açıklamasında 6 Kasım 2022 tarihinde gerçekleştirdiği basın toplantısında Malatya’nın büyük bir deprem yaşayacağını ve yerel yönetimlerin hazırlıklı olması gerektiğini söylemişti.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Erkan Özgür, konuşmasında şöyle konuştu: “Çelikhan Erkenek hattını sıkıştırıyor. 2020 yılından bu yana neredeyse 3 bine yakın deprem meydana gelmiş. Söz konusu o fay hattı kırılacak, bugünü yarını yok. Olası bir depremde de Malatya’nın pek çok yeri yerle bir olacak gibi görünüyor. Kışla Caddesi, Akpınar, Fuzuli Caddesi’nde hep bitişik nizamlı binalar bulunuyor. Yeni veya eski bina fark etmiyor. Bir an önce bunlara çözüm bulunup, kentsel dönüşüme girmesi gerekli. Ayrıca önümüzde çok yıkıcı bir deprem geliyor. Malatya tarihi boyunca iki defa yerle bir olmuş. O sebeple yetkililerin bu konuya bir an önce el atması gerekli.”

Bu il için deprem uyarısı: 6-7 şiddetinde olabilir!

‘OVACIK FAY HATTI RESMEN SİNYAL VERİYOR’

Gazete Duvar'dan Didem Barut Özgür’ün haberine göre yaptığı bu açıklamasının üzerinden tam 3 ay geçtikten sonra Maraş merkezli 2 büyük deprem yaşanmış ve Malatya’da binlerce bina yerle bir olmuştu. Erkan Özgür açıklamasında fay hattı haritasını yeniden incelediklerini dile getirerek Doğanşehir, Akçadağ, Yazıhan, Arguvan ve Arapgir ilçelerinin tehlike altında olduğunu belirtti.

Konu ile ilgili olarak aktarılan bilgilere göre Erkan Özgür, “Yerel yönetimleri uyarıyoruz fakat kimse dikkate almıyor. Mahalle mahalle uyarmıştım ben zamanında ve dediğim gibi de oldu. Aylardır Malatya’da artçı depremler, 4 şiddetinin altına inmedi. Bu da bize bazı farklı sinyaller veriyor. Şu an en tehlikeli olan fay hattı, Ovacık fayı. Doğanşehir’den başlayıp Ovacık’a kadar uzanmış olan bir hattan bahsediyorum. Söz konusu bu fay aktif görünüyor ve son zamanlarda da hareketli. Ayrıca aynı hat Bingöl tarafından da enerji sıkışması yaşıyor. Bizim beklediğimiz depremin şiddeti, 6-7 şiddetinde. Doğanşehir, Akçadağ, Yazıhan, Arguvan, Hekimhan, Arapgir, Kemaliye çok büyük yıkımlar alır. Kimseyi korkutmak istemiyorum fakat böyle bir gerçek de var ve yetkililerin de önlem alması gerekiyor. Malatya merkez dahil olacak şekilde eski binalar acilen yıkılmalı. Çünkü beklemiş olduğum depremin çokta uzakta olmadığını tahmin ediyorum” diye konuştu.

Bu il için deprem uyarısı: 6-7 şiddetinde olabilir!

‘YENİ BİR FELAKETİN BİLANÇOSU DAHA DA AĞIR OLUR’

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada meydana gelen depremler sebebiyle Malatya’daki binaların yorgun olduğunu ve çevre şehirlerde bile meydana gelen depremin şehir merkezinde yıkıma sebep olacağına değinen Erkan Özgür, şöyle konuştu: “Malatya’da ağır ve orta hasarlı olan ve yıkılmayı bekleyen toplamda yirmi bin bina var. Ayrıca yüzlerce insan konteynerde yaşamını sürdürüyor fakat mecburiyetten konutlarına girenler oldu. Malatya’da eski yapılar başta olmak üzere hepsi yorgun. Özellikle güçlendirmelerin yapılmış olduğu binalarda oturan vatandaşları da uyarmak istiyorum. Konutlarının sağlamlığından emin olsunlar. Güçlendirme işi de riskli bir iş. Bunu herkes yapamaz. Tabi vatandaşlardan çok yerel yönetimi tekrar uyarıyorum. Yaşanacak yeni bir felaketin bilançosu daha da ağır olur. Altından kalkamayız. Ne yazık ki ağır hasarlı binalar az hasarlıya çevrildi. Tekrar uyarıyorum önlem alınsın. Hazırlıklar yapılsın. Bu konuda korkmak çözüm değil. Hazırlıklı olmak önemli çünkü zamanı belli değil ama yakın.”

 

Bu iki ilde konut satışlarında sert düşüş! Almak isteyen alamadı, satmak isteyen de satamadı!

Dirençli binalar artık tercih değil zorunluluk! Marmara depreminde sanayinin çarkları durabilir! 

Tapu sahiplerini yakından ilgilendiriyor! Paranızı geri alabilirsiniz!


Geri Dön