16 / 07 / 2024

Bu ilçede kişi başına iki ev düşüyor! Belediye başkanı yeni düzenleme istedi! 

Bu ilçede kişi başına iki ev düşüyor! Belediye başkanı yeni düzenleme istedi! 

Tekirdağ Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var, ilçede yaşanan konut sorunu ile ilgili konuştu ve yeni düzenleme önerisini gündeme taşıdı. İşte ayrıntılar... 



Son yıllarda kirlilik nedeniyle müsilaj sorunu yaşayan Marmara’nın kıyısında ve Çanakkale Boğazı girişinde bulunmasına karşın Mavi Bayrak almış tam 8 plajı yer alan Şarköy'de konut sorunu gündeme geldi. Tekirdağ Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var da konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Muharrem Sarıkaya, birçok turistik kıyı yerleşiminin sorununun nüfus olduğunu belirterek "Bu ilçede kişi başına iki konut düşüyor…" başlıklı yazısını kaleme aldı. 

Muharrem Sarıkaya, söz konusu yazısında turistik kıyı yerleşimlerinde, yaz ile kış nüfusu arasındaki farkın ister istemez belediye başkan ve yöneticilerini de yorduğunu dile getirdi. 

Tekirdağ Şarköy’e 15 sene önce gittiğine, önceki gün ise yeniden bir program çekimi için gittiğine dikkat çeken Sarıkaya, şunları söyledi: 

"İlçeyi tanıyamadım…

Sahil boyunca uzayan konutların yanında tepeler de binalarla dolmuş; bir zamanlar kıyı şeridinde yer alan ağaçların altındaki yazlıkların yerini Mersin şeridinde çok görülen apartman yazlıklar almış…"

Bu ilçede kişi başına iki ev düşüyor! Belediye başkanı yeni düzenleme istedi! 

Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var, ilçenin nüfusunun 32 bin olduğunu, buna karşın 64 bin hanesinin bulunduğunu dile getirdi. Bu durum Her hanede üç kişi yaşadığı varsayılsa ilçenin kayıtlı nüfusunun 3 katının yaşadığını anlamına geliyor. 

Alpay Var, konu ile ilgili "İller Bankası’ndan 32 bin nüfusa göre destek alıyoruz. Ama nüfusumuzun üç katına da hizmet sunmak gibi bir zorunluluğumuz var" dedi.

Yeni inşaatlar sebebiyle sahil şeridindeki evler gittikçe uzadığı için daha çöp kamyonları on sene öncesine göre iki kat yol gitmek zorunda kalmış.

Çöpü almakla da kalmamış, 32 bin kişiye göre düzenlenmiş toplama alanlarında da sorunlar yaşanmış. 

Daha uzak bir bölgede yeni depolama alanı oluşturulması gibi yeni bir uğraşa da neden olmuş. 

Sorun burada da sona ermemiş, yeni inşa edilen binalar su, kanalizasyon götürmek gerektiğinden, 32 bin kişiye göre ayarlanmış borular yeterli olmamış. 

Bu ilçede kişi başına iki ev düşüyor! Belediye başkanı yeni düzenleme istedi! 

Başkan Alpay Var, İller Bankası’nın belediyelere verdiği desteğin yönteminin değişmesi gerektiğine dikkat çekti. 

"İstanbul’da yaşam sürüyor ama senenin 8 ayını burada geçiriyor. Neredeyse tüm ihtiyaçlarını buradan karşılıyor, ancak katkı payını İstanbul’da kayıtlı bulunduğu belediye alıyor. Bu haksızlıktan kurtulmalıyız" diyen Var, konut sayısı ile ilgili de konuştu. 

Var'ın önerisi, İl Özel İdaresi ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkındaki Kanun’da yeniden düzenlemeye gidilmesi oldu. 

Bu ilçede kişi başına iki ev düşüyor! Belediye başkanı yeni düzenleme istedi! 

Mevcut sistemde yüzde 80’i belediye nüfusu, yüzde 20’si ise gelişmişlik endeksine, yani yüzölçümüne göre hesaplanan pay İller Bankası tarafından ödeniyor. 

Alpay Var, buna konut sayısının da eklenerek yeniden düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdi ve şu açıklamada bulundu: 

"Payın yüzde 40’ı konut, yüzde 40’ı nüfus ve yüzde 20’si de var olan sistemde de olduğu gibi yüzölçümüne göre hesaplanır.Haksızlık bitmiş olur."

Yeşilçam oyuncusu Nuri Alço da ev sahibiyle mahkemelik oldu! Kira kavgaları bitmek bilmiyor!

Avrupa'da bir Euro'ya konut alınabilir mi? İşte avantajları ve dezavantajları!

Merkez Bankası resmen tarihi verdi. Dolarda deprem 41,41 TL...


Geri Dön