Kent Haberleri

Bu illerde yaşayanlar dikkat! Resmen açıklandı! Gelir eşitsizliği...

En yüksek fert gelirinin olduğu il belli oldu. TÜİK tarafından, 2021 yılı "Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması Bölgesel Sonuçları" duyuruldu. İşte fert gelirinin en yüksek olduğu ve yoksulluk oranının en düşük olduğu bölgeler...  

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, 2021 yılı "Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması Bölgesel Sonuçları"nı duyurdu ve bu kapsamda en yüksek fert gelirinin olduğu il belli oldu. 

 

Bu kapsamda, Türkiye'de ortalama senelik eş değer hanehalkı kullanılabilir fert geliri, 2021 yılında 37.400 TL şeklinde gerçekleşti. 

Peki gelir eşitsizliği en az hangi bölgede? Eş değer hanehalkı kullanılabilir fert geliri en yüksek hangi bölgede oldu? İşte ayrıntılar...

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey Bölgeleri itibarıyla söz konusu geliri en yüksek olan bölge, 51.765 TL ile megakent İstanbul oldu. İstanbul'u, 47.595 TL ile İzmir ve 46.516 lira ile Ankara takip etti. 

Senelik ortalama  eş değer hanehalkı kullanılabilir fert gelirinin en düşük olduğu bölge 18.278 Türk lirası ile Van, Muş, Bitlis, Hakkari olarak belirlendi.

Gelir eşitsizliği en az hangi bölgede? 

P80/P20 oranı, en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun gelirinin, en düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun gelirine oranı ile belirleniyor; bu oran küçüldükçe gelir eşitsizliği de düşüyor. 

Söz konusu oran Türkiye'de  7,6 iken İBBS 2. Düzey bölgelerinde bu değerin en düşük olduğu bölgeler 4,1 ile Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, 4,3 ile Zonguldak, Karabük, Bartın ve Bursa, Eskişehir, Bilecik şeklinde oldu. 

Gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu bölgeler ise 8,2 ile İstanbul, 7,7 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan ve 7,2 ile Adana, Mersin olarak kaydedildi. 

Gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler yüzde 14,4 ile Adana, Mersin, yüzde 13,7 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt ve Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahanolarak belirlenirken; göreli yoksulluk oranı en düşük bölgeler yüzde 2,2 ile Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, yüzde 6,5 ile Bursa, Eskişehir, Bilecik ve yüzde 7,7 ile Gaziantep, Adıyaman, Kilis oldu. 

Black Mirror'un yeni sezonu mu gerçek hayat mı? Google, anlık çeviri yapan artırılmış gerçeklik gözlüğünü tanıttı!

Volkswagen Passat Variant'a Mayıs zammı geldi! En ucuz Passat Variant kaç lira? İşte 12 Mayıs 2022 fiyat listesi...

Çalışanların günlük ücretlerine zam müjdesi! Binlerce kişiyi ilgilendiriyor!

Tarım Kredi'den indirim rüzgarı! Peynir, çay, ayçiçek yağı kampanyası... İşte 12 Mayıs 2022 fiyat listesi