Ekonomi

Bu mesleğe sahipseniz erken emeklisiniz demektir! Üstelik yüzde 20 daha fazla maaşla!

Emekli olmak özellikle erken emekli olmak pek çok çalışanın en büyük hayalidir. Eğer bu meslek grubunda iseniz erken emekli olabilirsiniz. İşte detaylar!Prim gün sayıları SSK'lı çalışanlar ile eşitlenecek olan çiftçiler, bu düzenleme ile 5 yıl daha erken olacak bununla birlikte de yüzde 20 daha fazla maaş alabilecekler

Çiftçilerin emekliliklerine dair yeni düzenleme yolda. Prim gün sayıları SSK'lı çalışanlar ile eşitlenecek olan çiftçiler, bu düzenleme ile 5 yıl daha erken olacak bununla birlikte de yüzde 20 daha fazla maaş alabilecekler.

İşte haberin ayrıntıları…

ÇİFTÇİ VE ESNAFIN PRİM YÜKÜ AZALTILACAK!

Sabah'ta yer alan haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim manifestosunda çiftçinin sosyal güvenlik primlerine destek olunacağı açıklanırken, çiftçiler de 25 yıl ile değil 20 yıl çalışma süresi ve prim gün sayısı ile emekli olunabilecek.

4 FARKLI EMEKLİLİK ÇEŞİDİ VAR!

Tarım BAĞ-KUR emekliliği için ise başvuru yapılırken, yaştan, engelli, malulen, ve normal emekli olmak üzere 4 farklı emeklilik çeşit vardır. Tarımda da sürekli, süreksiz, mevsimlik olmak üzere farklı çalışma koşullarından dolayı BAĞ-KUR ve işçi ve tarım sigortalısı olmak üzere farklı statülere bağlı olarak emeklilik işlemlerinde değişim olmaktadır. Tarım sigortalılığı daha az primle emeklilik olanağı sunuyor.

Tarım BAĞ-KUR emeklilik şartına göre 9 bin ya da 5.400 gün primin doldurulmalıdır. 30 Nisan 2008 ve Eylül 1999 ve tarihlerinde başvuru yapan kişilerin 9 bin günü doldurması, kadınların 58, erkeklerin ise 60 yaşı doldurması şartı bulunuyor. Nisan 2008 yılında başvuran erkeklerin 5.400 gün ve 63 yaşı doldurması isteniyor. Kadınlarda da Nisan 2008 yılında başvuru yapanların 5.400 gün ve 61 yaş veya 900 gün, 58 yaşı doldurma zorunluluğu vardır.

7200 PRİM GÜNÜ EŞİTLİĞİ

Yapılacak bu düzenleme ile çiftçilerin emekliliği için gerekli prim gün sayısı SSK'lı çalışanlar ile eşitlenecektir. Çiftçiler bu vesile ile 9 bin yerine 7200 günle emekli olabilecek. Bu şekilde 5 yıl daha erken emeklilik imkanı doğacaktır. Prim uçurumunu kapatacak olan yasal düzenleme ile emekliler arasında hem gelir hem de aylık bağlanma süresinde eşitlik sağlanacaktır. SGK'lı çalışanlar BAĞ-KUR'lu çalışan arasında 1800 günlük fark ortadan kaldırılacaktır.

BİRİNCİ DERECE MEMURA 3600 EK GÖSTERGE İMKANI!

Birinci derecedeki memurlara 3600 ek göstergenin verilmesi ile ilgili çalışma dosyalarının hazır olduğunu belirten Bakan Bilgin, "3600 sadece dört meslek grubu ile ilgili bir mesele olarak politik bir taahhüt olarak ortaya konuldu. Onu bütün kamu çalışanlarına, 600 ek gösterge verilerek, hiç gündemde olmayan meslek gruplarını da içine alarak, kapsamlı bir halde 5 milyon 300 bin kişinin yararlanacağını bir şekilde çözdük" şeklinde konuştu.