Bu meslekleri yapanlar dikkat! Yeni dönem 1 Ocak'ta başlıyor
16 meslek grubunda yeterlilik belgesi olmayanlar 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren işlerini yapamayacak. Bu gruptaki mesleklerle birlikte yeterlilik belgesi aranan mesleklerin sayısı ise 204'e yükselmiş olacak.
Avrupa Birliği'ne müktesebat çerçevesinde hayata geçirilen düzenleme gereği bazı mesleklere getirilen mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu 1 Ocak 2023 yılından itibaren yürürlüğe giriyor.
Buna göre aralarında kuaför, güzellik uzmanı, ahşap mobilya ve ayakkabı imalatçılarının da bulunduğu 16 meslek için 1 Ocak 2023'ten itibaren Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından verilen mesleki yeterlilik belgesi şartı aranacak. Bu belgeye sahip olmayanlar işlerini yapamayacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde eğitim ve istihdam arasındaki uyumu sağlama görevini yerine getiren MYK, nitelikli insan gücünün oluşması için mesleklere standart getirmeye ve çalışanlara belge kazandırmayı sürdürüyor. Kurum faaliyete başladığı 2006 yılından bugüne kadar 2 milyon 350 binden fazla çalışanı "mesleki yeterlilik belgesi" sahibi yaptı. MYK, iş kazaları açısından "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" grubuna giren mesleklere de belge zorunluluğu getiriyor.
Belgesi olmayanlar çalışamayacak
Mesleki yeterlilik belgesi istenenler kapsamında, kuaför, güzellik uzmanı, ahşap mobilya imalatçı, mobilya döşemecisi, ayakkabı imalatçısı, kesimci (ayakkabı), saraciye imalatçısı, sayacı, zeytinyağı üretim operatörü, boyama operatörü, baca yağlı kanal temizleme personeli, elektrik dağıtım şebekesi test görevlisi, raylı sistem araçları elektrik bakım ve onarımcısı, raylı sistem araçları elektronik bakım ve onarımcısı, raylı sistem araçları mekanik bakım ve onarımcısı, raylı sistemler sinyalizasyon bakım ve onarımcısı gibi meslek sahipleri bulunuyor.
Bu kapsamda 204 meslek var
Geçiş aşamasının sona erip zorunluluğun başlayacağı 1 Ocak 2023'ten itibaren bu mesleklerde, yeterlilik belgesi olmayanlar çalıştırılamayacak. Ancak ustalık belgesi ve diploması olanlarda mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmayacak. Öte yandan Mesleki Eğitim Kanunu'na göre ustalık belgesi alanlar ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olanlarda ve ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlarda belge şartı aranmayacak. Bu 16 meslekle birlikte mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu bulunan "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıftaki meslek sayısının ise 204'e yükseleceği bildirildi.