Ekonomi

Bu rakam şok edecek! İşte halka arzdan şirketlerin kasasına giren para!

Geçtiğimiz sene rekorlarla tarihe geçen ve yatırımcıya en fazla kazandıran Borsa İstanbul’da halka arz olan 40 şirketin kasasına giren para miktarı belli oldu. Borsa İstanbul’da 2022 senesi içerisinde halka arz olan şirketlerin kasasına giren para miktarı açıklandı

2022 senesinde Borsa İstanbul’a kote olan 40 şirketin kasasına toplamda 19 milyar 272 milyon TL para girdiği bildirildi.

Borsa İstanbul’da 2022 senesi içerisinde halka arz olan şirketlerin kasasına giren para miktarı açıklandı. Buna göre geçtiğimiz sene borsaya adım atan 40 şirketin kasasına toplamda 19 milyar 272 milyon TL para girdi.

Bu dönemde Yaklaşık 3,5 milyar TL’lik arz büyüklüğü ile “Ahlatcı Doğalgaz Dağıtım” ilk sırada yer alırken, “Kocaer Çelik”, 1 milyar 542 milyar TL ile ikinci oldu. Bu iki şirketi sırasıyla Kimteks Poliüretan, Investco Holding ve Yayla Agro Gıda şirketleri takip etti.

Konuyla ilgili yorum yapan ALB Yatırım Menkul Değerler Genel Müdürü İbrahim Çetin, halka arzların sürekli artan bir ivme ile 2023’te de devam etmesini öngördüklerini söyledi.

Borsaya açılmayı tercih eden şirketlerin, kredi kullanma gibi maliyetli süreçler içeren yöntemlere göre çok daha kolay bir nakit kaynağa kavuşabildiğini hatırlatan Çetin, bu finansal kaynağın, diğer borçlanma yöntemlerinden farklı olarak anapara ve faiz gibi geri ödeme yükümlülüğü olmayan bir kaynak olduğuna dikkat çekti.

Böylece şirketlerin nakit akışında da zorlanmayacağını vurgulayan Çetin, “Bu gelirle yatırımlar finanse edilerek; üretim, istidam ve ihracata da ciddi ivme sağlanmakta. Türkiye olarak bu süreçten kazançlı çıkıyoruz. Bu anlamda reel sektör şirketlerimize, gerekli şartları sağlamaları halinde her zaman halka arz olmalarını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

Çetin ayrıca, halka arz olan şirketlerin borsada bir değerinin de oluştuğuna dikkat çekerek, “Bu değer, bütün çevreler için bir referans, ölçü ve gerçekliği ifade ediyor” diye konuştu.

“TÜRK YATIRIMCISI BORSAYI KEŞFETTİ”

"Türk yatırımcısının borsayı bir yatırım aracı olarak keşfettiğinin altını çizen Çetin, bu yıl da borsa için pozitif olmakla birlikte zaman zaman yaşanabilecek kâr realizasyonlarında panik yapılmaması, bunların bir fırsat olarak değerlendirilmesi ve daha orta-uzun vadeye odaklanılması gerektiğini söyledi.

Çetin borsanın artık kendi dinamiğini yakaladığını ve hem şirketler hem de bireysel yatırımcılar için önemli bir alternatif olarak önde kalmaya devam edeceğini düşündüklerini vurguladı.