Dış Piyasalar

Bu ülkede gelecek yıl içerisinde 28 bin şirketin iflas etmesi bekleniyor!

Son üç ayda 6 bin 342 şirketin iflas ettiği ülkede yaşanan yüksek faiz oranları ve artan borçlanma maliyetleri nedeniyle gelecek yıl içerisinde toplam 28 bin şirketin daha iflas edebileceği belirtildi.

Merkezi Londra’da bulunan Ekonomik ve İş Araştırmaları Merkezi'nin (CEBR) yaptığı açıklamaya göre, İngiltere’de yılın ikinci çeyreğinde toplam 6 bin 342 şirket iflas etti. Kuruluşun bu verilere dayanarak yaptığı modellemelere göre, ülkede 2024 yılının her bir çeyreğinde 7 bin şirket olmak üzere yılın tümünde toplam 28 bin şirketin iflas riskiyle karşı karşıya kalabileceği belirtildi.

Bu sonucun İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz artırım politikasının bir yansıması olduğunun belirtildiği açıklamada, “Eğer büyük çaplı yatırımlar yüksek borçlanma maliyetleri nedeniyle ertelenir ve şirket iflasları devam ederse, bunun ekonomi üzerinde malzeme tedarikçilerinden işini kaybedecek işçilere kadar önemli etkileri olacaktır” ifadesi kullanıldı.

İngiliz hükümetinin Temmuz ayında açıkladığı resmi rakamlara göre, ülkede bu yılın ikinci çeyreğinde iflas eden şirket sayısı 6 bin 342 ile 2009 yılından bu yana en yüksek düzeye çıktı. Geçen ay, İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini 25 baz puan birden artırarak yüzde 5,25 düzeyine çıkarmıştı. Böylece politika faizi son 15 yılın en yüksek seviyesini görmüştü. İngiltere Merkez Bankası, enflasyon hedefini ise yüzde 2 seviyesinde tutmayı sürdürüyor.

YÜZDE 2 HEDEFİ İÇİN HER ŞEY YAPILACAK

İnvesting.com’un haberine göre İngiltere Merkez Bankası (BoE) baş ekonomisti Huw Pill, faiz oranlarını çok artırma riski olsa da yüksek enflasyonu yüzde 2'lik hedefe ulaştırmak için işi sonuna kadar götüreceklerini söyledi.

Kilit unsurun Para Politikası Kurulunda işi sonuna kadar götürmek ve enflasyonun yüzde 2 hedefine kalıcı olarak geri dönmesini sağlamak olduğuna dikkat çeken Pill, "Şu anda hedefe kalıcı bir şekilde geri dönmemizi sağlamak için uzun bir süre boyunca yeterince kısıtlayıcı olmamızı sağlamaya çalışıyoruz. BoE'nin borçlanma maliyetlerini çok yükseltme riski var. Artık politika kısıtlayıcı bir bölgede olduğu için çok fazla şey yapma ve ekonomiye gereksiz zarar verme olasılığı bulunuyor" ifadesini kullandı.