Ekonomi

Bu yatırım fırsatını asla göz ardı etmeyin

Bugün Türkiye’deki dev holdinglerin yeni kuşak temsilcileri borsalarda işlem görmeyen yüzlerce şirkette yatırımlar yapıyor. Öte yandan kitle fonlaması ise Türkiye’de hızla büyüyen ve yatırıma adeta aç bir alan.Genellikle bu tür girişimlere yatırım yapmak için çok daha büyük sermayelere ihtiyaç olduğu gibi yanlış izlenimler ise bu tür girişimlerden büyük paralar kazananların da yine büyük sermaye sahipleri olmasına neden oluyor

Piyasanın büyükleri; Getir, Peak Games, Dream Games, Insider gibi Türkiye’den örnekler hepimizin hafızalarında yer etmiş durumda. Genellikle bu tür girişimlere yatırım yapmak için çok daha büyük sermayelere ihtiyaç olduğu gibi yanlış izlenimler ise bu tür girişimlerden büyük paralar kazananların da yine büyük sermaye sahipleri olmasına neden oluyor. Hâlbuki artık kazın ayağı pek de öyle değil gibi.

Kitle fonlaması yatırımı Türkiye’de hızla büyüyen bir alan. Ve belki de çoktan belli bir büyüklüğe gelmiş şirketlere zaten değerlenmiş hisseleri üzerinden yatırım yapmaktansa henüz keşfedilmemiş ve geleceğin teknolojilerini üretmek için çabalayan yüzlerce girişime başlangıç aşamasında bir risk sermayesi yatırımı yapmak. 

Eğer yatırım yapmadan önce projenin geleceği hakkında kendi araştırmanızı yaptınız ve ikna olduysanız ileride çok daha büyük bir değerlemede çıkış yaparak hayalinizin ötesinde bir getiri de sağlamanız mümkün. 
 

Bu açıdan örneğin Türkiye’de fintekler, web 3 projeleri, blockchain teknolojileri, oyun projeleri, sağlık projeleri ve gıda teknolojileri üzerine çalışan bir sürü girişimin fon aradığı biliniyor. Buradan sonrası ise artık bir geniş görüşlülük ile ilgili. 

Yatırım portföyünün bir bölümünü paya odaklı kitle fonlamaları üzerinden risk sermayesine ayırıp, diğer yatırımlarınızın da yanında bir çeşitlendirme olarak alternatif yaratmak ciddi bir seçenek olabilir.

HEM ŞİRKETLER HEM DE FONLAR

Türkiye’de bazıları borsaya açık girişim sermayesi şirketleri ve diğer bazıları da yatırım fonları olmak üzere birçok girişim sermayesi yatırımları yapan şirket ve fon bulunmakta. Bu fonlar, gelecek potansiyeli yüksek olan girişimleri tespit edip erken aşama yatırımlarla ucuz maliyetten hisse sahiplikleri de oluşturuyor. 

Bu fonları sermaye olarak kullanan girişimler ise çalışmalarını bir sonraki faza taşıyarak geleceğin unicornları olmak için çabalıyor. Bireysel yatırımcıların elinde ise bu şirketlere veya fonlara yatırım yaparak aslında girişimlere de yatırım yapma imkânı var. 

Borsa İstanbul’da işlem gören 7 farklı girişim sermayesi şirketi var. Bunların portföylerinde bulunan şirketlerin internet sitelerinden inceleme yapmak mümkün. Bunun dışında ayrıca yine 200’e yakın da girişim sermayesi yatırım fonu işlem görüyor.

Editörün Notu: Bu haberde yer alan bilgiler an itibariyle değişiklik gösterebilir. Bu nedenle yatırımcıların