Bu yıl 33,1 milyar lira kira geliri beyan edildi!
Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu yıl uygulamaya geçirilen ‘Hazır Beyan Sistemi’ni 1.4 milyon kişinin kullandığını belirterek, söz konusu sistemle toplam 45.3 milyar lira gelir beyan edildiğini ve 7.5 milyar lira vergi hesaplandığını bildirdi.
Hazır beyan sistemi ile mükelleflerin; artık sadece kira geliri için değil, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratları için de hiçbir zahmete katlanmadan, internet üzerinden kendileri için hazırlanan beyannameyi onaylayarak, işlemlerini tamamlayabileceğini anlatan Ağbal, mart başı itibarıyla kullanıma açılan sistemi şu ana kadar 1 milyon 384 bin kişinin kullandığını kaydetti. Bakan Ağbal, şöyle devam etti:
"Yıl içinde gelecek beyannamelerle birlikte, sistemi kullanan vatandaşlarımızın sayısının 1.5 milyona ulaşacağını bekliyoruz. Hazır Beyan Sistemi ile toplam 45.3 milyar lira gelir, 28 milyar lira matrah beyan edildi ve 7.5 milyar lira vergi hesaplandı. Kira gelirini beyan eden mükellef sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 4.8 arttı. Kiraya verilen ve elde edilen geliri beyan edilen gayrimenkul sayısı ise yine geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.5 artış göstererek, 3 milyon 52 bin 820’ye ulaştı." Söz konusu tutarların ayrıntılarına ilişkin de bilgi veren Ağbal, bu beyan döneminde mükellefler tarafından 33.1 milyar lira kira geliri, 12.2 milyar lira ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlara ilişkin beyan verildiğini söyledi. Bu yıl beyan edilen kira geliri tutarının, geçen yılın aynı dönemindeki rakamdan yüzde 26 daha fazla olduğuna dikkati çeken Ağbal, “Söz konusu gelir üzerinden hesaplanan vergi ise geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 28 artış göstererek 4.9 milyar liraya ulaştı. Bu rakamlar, Hazır Beyan Sistemi’nin başarısını ortaya koyuyor" dedi.
Hürriyet
Haber Anadolu Ajansı'nda şöyle yer aldı
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Maliye Bakanlığı olarak her geçen gün vatandaşların işlerini kolaylaştıracak projeleri hayata geçirdiklerini, ilk kez bu sene, dört gelir unsurunu kapsayacak şekilde uygulanmaya başlanan Hazır Beyan Sistemi'nin de bunlardan biri olduğunu söyledi.
Söz konusu sistemle mükelleflerin; artık sadece kira geliri için değil, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratları için de hiçbir zahmete katlanmadan, internet üzerinden kendileri için hazırlanan beyannameyi onaylayarak, işlemlerini tamamlayabileceğini anlatan Ağbal, mart başı itibarıyla kullanıma açılan sistemi şu ana kadar 1 milyon 384 bin kişinin kullandığını kaydetti. Bakan Ağbal, şöyle devam etti:
"Yıl içinde gelecek beyannamelerle birlikte, sistemi kullanan vatandaşlarımızın sayısının 1,5 milyona ulaşacağını bekliyoruz. Hazır Beyan Sistemi ile toplam 45,3 milyar lira gelir, 28 milyar lira matrah beyan edildi ve 7,5 milyar lira vergi hesaplandı. Kira gelirini beyan eden mükellef sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 4,8 arttı. Kiraya verilen ve elde edilen geliri beyan edilen gayrimenkul sayısı ise yine geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,5 artış göstererek, 3 milyon 52 bin 820'ye ulaştı."
"33,1 milyar liralık kira gelirine 4,9 milyar lira vergi"
Söz konusu tutarların ayrıntılarına ilişkin de bilgi veren Ağbal, bu beyan döneminde mükellefler tarafından 33,1 milyar lira kira geliri, 12,2 milyar lira ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlara ilişkin beyan verildiğini söyledi.
Bu yıl beyan edilen kira geliri tutarının, geçen yılın aynı dönemindeki rakamdan yüzde 26 daha fazla olduğuna dikkati çeken Ağbal, “Söz konusu gelir üzerinden hesaplanan vergi ise geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 28 artış göstererek 4,9 milyar liraya ulaştı. Bu rakamlar, Hazır Beyan Sistemi'nin başarısını ortaya koyuyor." dedi.
Maliye Bakanı Ağbal, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlara ilişkin beyan edilen gelir üzerinden ise 2,6 milyar liralık verginin hesaplandığını bildirdi.
"Rakamlar memnuniyet verici, sistemi geliştirmeye devam ediyoruz”
Elde edilen rakamların memnuniyet verici olduğunu ancak bu alanda atılacak daha birçok adımın bulunduğunu vurgulayan Ağbal, şu ifadeleri kullandı:
"Gerek hazırladığımız kamu spotları, gerek tanıtıcı materyaller, gerekse de yaptığımız bilgilendirme toplantılarıyla bu konudaki bilincin ve vergiye gönüllü uyumun artırılması konusunda önemli çalışmalar yaptık. Sonuç olarak vergi gelirleri açısından bakarsak, rakamlarda önemli bir ilerleme var. Diğer yandan, vatandaşlarımız yorulmadan, çok rahat bir şekilde beyanlarını verdi, vergilerini ödedi. Elde edilen çıktı iyi ama biz, söz konusu sistemi nasıl daha iyi hale getirebiliriz diye çalışmalarımıza devam ediyoruz."
AA
Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
2016'da kira geliri beyan edilen gayrimenkul sayısı bir önceki yıla göre yüzde 6.5 artarak 3 milyonu aştı.
Yaz yaklaşırken...
Konut ve işyeri sahipleri 2015 yılı için 33.1 milyar liralık kira geliri beyan etti. Bu beyana karşılık devlete ödenecek vergi 4.9 milyar lira. Bir başka deyişle Kira Vergisi, devlet için önemli bir gelir kapısı. Maliye bu nedenle denetimlerini sıklaştırdı. Evlerini akrabaya vermiş gibi gösterip kira beyanı vermeyenler yüklü ceza alabilecek. Yazın en çok başvurulan sezonluk kiralamalar da yakın takibe alındı.
Son beş yıl takipte
Yazlığım, amca, teyze, dayıya tahsis etmiş gibi gösterip kira beyanı vermeyenlere para cezası kesilecek. Diğer yandan özel bir yazüım sistemi ile son beş yıl içinde ev alıp satanların beyanları mercek altına alındı. Banka ve tapu kayıtlarından alman bilgilerle gayrimenkulün gerçek değeri ile beyan edilen arasındaki fark ortaya çıkarılıyor. Alım-satım arasındaki farktan vergisi isteniyor.
Kaybın peşine düştü
Maliye'nin hesaplarına göre; konut alım-satımında doğru yapılmadığı için 1 milyar liralık kayıp oluştu. Gelir İdaresi, bu kaybın peşine düştü. Yeni değerleme sistemi ile gayrimenkul alım satımında belediyelerin emlak vergi değerine standart getirilirken, emlak satışı piyasa değeri üzerinden yapılacak. Yeni dönemde imar değişikliğinde emsal artışı olan parsellerin değerini ödemeyenlere imar izni verilmeyecek.
Posta