Bu yıl çevre temizlik vergisini kimler ödeyecek?
Konut ve işyeri için ödenen vergiler arasında olan çevre temizlik vergisi için 1. taksit dönemi Mart ayı itibari ile başladı. Peki Bu yıl çevre temizlik vergisini kimler ödeyecek? diyorsanız işte yanıtı...
Halk arasında çöp vergisi olarakta bilinen çevre temizlik vergisi, gayrimenkuller için ödenen vergiler arasında bulunuyor.
Belediyelerin sunduğu çevre ve temizlik hizmetleri gereğince ödenen çevre temizlik vergisi sene de iki taksitte tahsil ediliyor.
İlk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleşen çevre temizlik vergisinde ikinci taksitler kasım ayında ödenecek.
Konut ve işyerlerinde çevre temizlik vergisi ödemeleri farklı şekilde yapılıyor. Konutların çevre temizlik vergisi, su faturasına yansıtılıyor. Faturanın ödenmesi ile birlikte vergi borcu da ödenmiş oluyor. Ancak işyerleri için ise belediyeye giderek ödeme yapılması gerekiyor.
Bu yıl çevre temizlik vergisini kimler ödeyecek?
Çevre temizlik vergisi, bina/apartman katında ikamet edenler veya işyerini kullananlar tarafından ödeniyor. Arsa ve arazilerden vergi tahsil edilmiyor.
Çevre temizlik vergisinin mükellefi binayı fiilen kullanan oluyor. Yani kiracı varsa taşınmazda kiracı vergiyi ödemekle mükellef oluyor.
Boş ve kullanılmayan gayrimenkuller için çevre temizlik vergisi ödenmiyor. Ancak belediyeye bildirilmesi gerekiyor.
Halk arasında çöp vergisi olarak da bilinen vergi sorumluluğu gayrimenkulün kullanılmaya başlandığı tarihten itibaren başlıyor.
Çevre temizlik vergisine tabi olmayan binalar
Maddenin ikinci fıkrasında, çevre temizlik vergisine tabi olmayan binalara yer verilmiştir. Buna göre; genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların kuracakları birlikler, darülaceze ve benzeri kuruluşlar ve üniversiteler tarafından münhasıran hizmetlerinde kullanılan binalar, Kızılay Genel Merkezi ile şubeleri ve kampları, kredi ve yurtlar kurumuna ait öğrenci yurtları ile umuma açık ibadet yerleri, karşılıklı olmak şartıyla elçilik ve konsolosluk hizmetlerinde kullanılanlarla elçilerin ikametine mahsus olan binalar, milletlerarası kuruluşlar ve bunların temsilcilikleri tarafından kullanılan binalar ile bunların müştemilatı çevre temizlik vergisine tabi olmayacaktır.
Darülaceze ve benzeri kuruluşlar kapsamına, düşkünler evi, yetimhaneler, huzurevleri, Çocuk Esirgeme Kurumu ve korunmaya muhtaç çocukları koruma birliklerine ait çocuk yurtları gibi sosyal yardım kuruluşları girmektedir.
Yukarıda belirtilenlere ait olup da başkaları tarafından kullanılan binalar vergiye tabi olacaktır.
Örneğin, (A) İl Özel İdaresinin sahibi bulunduğu işyerini her hangi bir şahsa veya kuruma kiraya vermesi, katma bütçeli bir idare olan Karayolları Genel Müdürlüğünün sahibi bulunduğu lojman binalarını mensuplarına tahsis etmesi halinde, kiraya verilen iş yeri ile lojman olarak tahsis edilen bu binalar, çevre temizlik vergisine tabi tutulacaktır.
Özge ÖZDEMİR ÇOLAK/Emlakkulisi.com