Sektörel

Bu yıl gayrimenkul sektörü hızlı büyüyecek!

FU Gayrimenkul Yatırım Danışmanlık A.Ş. Genel Müdürü Ertuğrul Bul, gayrimenkul sektörüne ilişkin açıklamalarda bulundu. Bul, ''Bu sene gayrimenkul sektörü hızlı büyüyecek gibi'' diye konuştu.

FU Gayrimenkul, Türkiye çapında özel yazılımlı mobil ağa bağlı 690 avukat ile bireylerden bankalara, sigorta şirketlerinden leasing firmasına kadar çok geniş bir kesime hizmet sunuyor. Bankalar ve leasing firmalarının Türkiye çapında rehin işlemlerini takip eden firma, sigorta şirketlerine ise bir haftadan kısa sürede kaza tespit tutanağını ulaştırıyor, önümüzdeki günlerde sorunlu krediler nedeniyle bankalarla davalık olmaya hazırlanan kişi ve firmalar ile bankalar arasında arabuluculuk yapmaya hazırlanan Fu Gayrimenkul, KOBİ'lerin finansmana ulaşmasını kolaylaştıracak taşınır rehin uygulamasında da yer alacak. Firmanın ilgi uyandıran bir başka faaliyet alanı ise Sağlamtapu.com... 


Sağlamtapu.com sayesinde ev sahibi olmak isteyenlerin risklerinin azalacağını söyleyen Genel Müdür Ertuğrul Bul, "Türkiye'de evlerin üzerinde 137 tane kısıtlayıcı ve sınırlayıcı madde olabilir. Biz avukatlarımız kanalıyla bu riskleri tarıyoruz müşterimize bildiriyoruz. Kurtulmanın yollarını gösteriyoruz" diyor. Ertuğrul Bul ile Sağlamtapu.com ve önümüzdeki döneme damgasını vuracak olan arabuluculuk, taşınır rehni (TARES) konularını konuştuk. 


Ne tip hizmetler veriyorsunuz? 

Türkiye çapında 690 avukatla en büyük avukat network'üne sahip organizasyonuz. Tüm Türkiye çapında ayrıca KKTC'de ve Berlin'de hizmet veriyoruz. Şirket merkezimizde 51 'i avukat toplam 108 kişi çalışıyor. Temel işimiz bankalar ve finans kurumlan ile az sayıda finans dışı kurum adına ipotek almak. Örneğin, siz konut kredisi kullanarak bir ev satın almak istiyorsunuz. Alıcı satıcı tapuda buluştuğunuz zaman size kredi verecek olan bankadan birisinin de gelip ben ipotek koyuyorum demesi lazım. Şimdi artık bankadan birisi gelmiyor, o işlemi de biz yapıyoruz. Bizim sabah 9 akşam 6 tapularda avukatlarımız var. Gayrimenkul uygun mu, değil mi kontrollerini yapıp ipotek işlemini gerçekleştiriyoruz. Tüm Türkiye çapında bankalara bu hizmeti verebiliyoruz. Bugün dört banka dışında tüm bankalarla çalışıyoruz. 


Yılda kaç işlem yapıyorsunuz? 

Geçen sene Türkiye'de konut kredisine konu 450 bin konut satışı oldu. Biz 230 bin ipotek tesisi yaptık. Bunun yüzde 70'i konut, diğerleri ticari işlem oldu. Geçen sene işlem adedi bazında yüzde 41 büyüme kaydettik. Ve toplam 230 bin adet ile tarihi rekorumuza ulaştık. Bu seneki hedefimiz 300 bin. 


Bu sene talep nasıl? 

Bu sene gayrimenkul hızlı büyüyecek gibi. Çünkü geçen senenin ilk üç ayına göre bizim işlemlerimizde yüzde 78'lik büyüme var. Mart sonu itibariyle 75 bin adet ipotek işlemi gerçekleştirdik. Geçen yıl Türkiye genelinde TÜIK verilerine göre, 1 milyon 341 bin konut satıldı. Bu sene hesabımıza göre 1 milyon 434 bin civarında satış olacak. İpotekli konut satış tutarının ise 514 bin civarında olmasını öngörüyoruz. 100 işlemden 30'unda sorun buluyoruz. Bankaya diyoruz ki "Sorun var, hala kredi vermek istiyor musunuz?" Evet derse devam ediyoruz, hayır derse düzeltilsin diye bekliyoruz. İstanbul'daki avukatlarımız günde ortalama 11 işlem yapıyor. 


Sağlamtapu.com adlı bir siteniz var? Bu kanalla ne tür hizmetler sunuyorsunuz? 

Türkiye'de yılda 750-800 bin konut nakit para karşılığı satılıyor. Biz dedik ki bu 750-800 bine de hizmet sunalım. Ve bu siteyi kurduk. Buradan iki hizmet sunuyoruz. Birincisi, siz gayrimenkul satın almak istiyorsunuz ama tapuda bir şey var mı öğrenmek istiyorsunuz. Önce tapu bilgilerini web sitesine giriyorsunuz. örneğin, konut Datça'da ise Datça'daki arkadaşımız tapuda sınırlayıcı-kısıtlayıcı bir şey var mı diye inceliyor. Biz buna takyidat diyoruz. Tapularda 137 tane takyidat bulunabiliyor. Mesela kamulaştırma beyanı... Siz bir gayrimenkulü beğendiniz aldınız ama tapuda belki de kamulaştırma var. O şu demek; zaman içinde bu ev kamulaştırtacak. Normal vatandaşın aklına gelip bu 137 tane takyidata bakıp tespit etmesi çok zor. 


Siz takyidatları müşteriye tek tek bildiriyor musunuz? 

Evet. Başvuru sahibini tapudaki takyidatlar için çok riskli, az riskli, daha az riskli diye bilgilendiriyoruz. Eğer çözebileceği şeyler varsa yol gösteriyoruz, örneğin, vakıf şerhini kaldırmak istiyorsanız şuraya gidip şu dilekçeyi verin diyoruz. Beğendiğiniz evi satın almak istediniz. Tapudan içeri girdiğiniz an sizi avukatımız karşılıyor, içerdeki tüm süreçleri birlikte yapıyorsunuz, imzalar atılmadan son kontrolü yine arkadaşımız yapıyor. 


Bu hizmetin ücreti nedir? 

Bu hizmetin fiyatı 480 TL. Gayrimenkulun değeri ne olursa olsun ücret sabit. Şimdi bunun yanına bir ürün daha koyduk, ekspertiz. Anlaştığımız dört tane SPK lisanslı ekspertiz firması var. Bu firmalar, gayrimenkul almak isteyen müşterimizin üç riskini kontrol ediyor. Birincisi fiziken bu ev orada mı? Uydudan oda oda tüm fotoğrafları çekiyor. Onu resmediyor ve rapora koyuyor. İkincisi belediyeye gidiyor ve imar-iskan durumuna bakıyor. İskana uygun yapılmış mı, imarı alınmış mı. problem var mı diye. Üçüncüsü tapuya gidip proje planına bakıyor. Yani bu gayrimenkul proje planına uygun mu diye inceliyor. Biz buna TRA "Taşınmaz Risk Analizi" diyoruz. Bu ürünün fiyatı ise 580 TL. Biz bu aldığımız parayı doğrudan ekspertiz firmasına veriyoruz. Bankanın ekspertiz raporundan tek bir farkı var; o da bu ev şu kadar TL eder demiyoruz. Alıcı satıcı arasındaki fiyat konusuna girmiyoruz. Bu iki hizmeti birlikte alanlar ise bin TL ödüyor. 


Başka bir ürününüz var mı? 

iki tane daha hizmetimiz var. Bir tanesi KTT (Kaza Tespit Tutanağı). Ölümlü ya da yaralanmak kazalarda kaza tespit tutanağını polis veya jandarma tutuyor. Bu tutanak sigorta şirketine 2-3 aydan önce ulaşmıyor. Oysa ki kanunen devlet "her gelen talebe, "sorumluluğunu bilmiyorsan standart olarak 80-100 bin TL rezerv ayıracaksın" diyor. Sigorta şirketi de gerçek rakamın oluşmasını beklerken sürekli rezerv ayırmak zorunda kalıyor. Bu firmaların maliyetini çok yükselten bir durumdu. Biz dedik ki, Türkiye genelinde 690 avukatımızla sizin bu KTT'nizi toplayalım. Size bir hafta içinde ulaştıralım. Bu tutanaklarda üç seçenek var. Sıfır sorumlusunuz, yüzde 50 sorumlusunuz ya da yüzde 100 sorumlusunuz diye. Sigorta şirketleri tutanaklardaki sorumluluklarına bakıp ona göre rezerv ayırıyor. Bu sigorta şirketlerinin maliyetlerini önemli ölçüde aşağı çekecek bir uygulama. İleride sigorta fiyatlarına da yansıyacaktır. Ayrıca sigorta şirketleri bu belgeler ulaştığında müşterisine dönüp "ben paranı ödeyeceğim" diyor. Bu sayede sigortalı ve yakınları "bana komisyon verirsen sigorta şirketinden paranı alırım" diyen aracılara da para kaptırmamış oluyor. 


Yakın vadede yeni projeleriniz var mı? 

Şimdi de arabuluculuk için hazırlık yapıyoruz. Yakında İstanbul Çağlayan'daki genel merkezimizde arabuluculuk merkezinin açılışını yapacağız. Arabuluculuk sayesinde aynı zamanda mahkemelerin üzerindeki iş yükü de hafiflemiş olacak. Her türlü işte arabuluculuk yapılabilir. Ancak biz şirket olarak sigorta şirketleri ve bankalara ağırlık veriyoruz, örneğin bankaların takipteki kredi dosyalarında kişiler ve firmalar ile banka arasında arabuluculuk yapacağız. 


Fidanı olan KOBİ de kredi alacak 

1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren yeni bir sistem sayesinde artık gayrimenkulu olmayan buna karşın işletmesine ait menkulleri bulunan KOBİ'ler de bunları teminat gösterip bankadan kredi kullanabilecek. Bu yıl bu konuda da bankalara hizmet sunacakları bilgisi veren Ertuğrul Bul, KOBİ'lerin krediye ulaşmasının yolunu açan taşınır rehin sistemi hakkında şu bilgiyi veriyor: 


"Biliyorsunuz KOBİ'ler küçük oldukları için içerde çok fazla menkulleri var. Yani makineleri, fidanları, ağaçları, tezgahları, minibüs hatları, taksi plakaları, biçerdöverleri, asma bağları gibi adına menkul dediğimiz değerleri var. Ama gayrimenkulleri yok. Bu nedenle bugüne kadar bankalardan kredi alırken zorlanıyorlardı. Bunun için ortak bir taşınır rehin sistemi (TARES) kuruldu. Bu menkuller bu sisteme tescil ediliyor. Şimdi Bankalar bunları rehin edip karşılığında kredi verecek. Biz o banka adına menkulünün rehnini yapıyoruz. 1 Ocak 2017'te yürürlüğe giren bu sistem ile bugüne kadar 300 küsur tane işlem yapıldı." 




Para