Bu yıl iş yeri satın alanlar ne kadar tapu harcı ödeyecek?
Ev, iş yeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların tapu devri için gerekli belgelerin temin edilmesi ve tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Peki bu yıl iş yeri satın alanlar ne kadar tapu harcı ödeyecek? diyorsanız işte yanıtı...
Bir iş yeri satın almak istediğinizi düşünelim. Diğer taşınmaz mallar gibi bu gayrimenkulün satışı da Tapu Dairesinde gerçekleşiyor. Bu işlemler için önceden tapu dairesine gidip sıra numarası alınıyordu.
Ancak artık tapu dairelerine randevu sistemi getirilmiş olup; tapu dairesine gitmeden önce tarafların randevu almaları gerekiyor.
Tapudan randevu online bir şekilde alınabiliyor. Bunun için "onlinerandevu. tkgm.gov.tr" adresine giriş yapılması gerekiyor. Bu sayfadan itibaren adım adım yapılacak işlemlerle randevu sistemini kullanarak belirli bir gün ve saat aralığı için randevu alabiliyor. Ayrıca ALO 181 aranarak da randevu alınabiliyor.
Daha sonra taşınmaz malın tapu devri için gerekli belgelerin temin edilmesi ve tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Peki iş yeri tapu harcı 2018 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...
Tapu harcı, taşınmazın değeri üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor. İşyeri tapu harcını hem alıcı hem de satıcı binde 20 oranında ayrı ayrı ödüyor. Böylece gerçekleşen satış için toplamda binde 40 oranında harç ödemesi yapılıyor.
İşyeri tapu harcı hesaplama örneği 2018
Tapu harcı oranı: Binde 20
Satış bedeli: 500 bin TL
Tapu harcı bedeli: 10 bin TL (alıcı ve satıcı ayrı ayrı)
Toplam harç: 20 bin TL (alıcı+satıcı)
Tapu harcı, devir işleminin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor.
Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup; Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM'ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor.
Peki iş yeri tapu işlemlerininde istenen belgeler nelerdir?
Tüzel kişilerden istenen evraklar..
- Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi şirketlerin Ticaret Sicil Memurluğunca düzenlenmiş, taşınmaz mala ilişkin satışlarda yetkinin ve yetkililerin kimlik bilgilerinin açıkça yer aldığı yetki belgesi, ilgili sanayi ve ticaret odası müdürlüğünden tasdikli olarak alınır. işlemin yapıldığı yıla ait olmalıdır.
- Şirket vergi levhası aslı ve örneği, son yönetim kurulu seçiminin bulunduğu sicil gazetesi örneği,
- Şirket yetkilisinin imza sirküleri,
- Şirket adına satışta bulunacak vekil ise düzenleme şeklinde yapılmış vekaletin aslı,
- Söz konusu gayrimenkul’ün ilgili belediyeden alınmış harca tabi rayiç değer ve vergi borcu yoktur yazısı.
Satıcıdan istenen evraklar..
- Tapu aslı veya fotokopisi
- 1 Resim
- Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi
- Vergi borcu yoktur yazısı (belediyeden) (belediye vergi borcu çıkaracak olursa, varsa geçmiş döneme ait ödendi makbuzları belediyeye ibraz edilmelidir.)
- Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına)
Alıcıdan istenen evraklar..
- 2 Resim
- Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi
- T.C. Kimlik Numarası
- Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına)
Özge ÖZDEMİR ÇOLAK/Emlakkulisi.com