Kent Haberleri

Buca Onat Tüneli için dikkat çeken karar! Vatandaşlar evsiz kalma riskiyle karşı karşıya!

İzmir Büyükşehir Belediyesi yapımı devam eden Buca Onat Tüneli için dikkat çeken bir karar çıktı. Belediyenin tünel üzerindeki arsaları değil binaları alacağı belirtildi.

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi yapım çalışmaları süren Buca Onat Tüneli üzerindeki yapıları, tünel çalışmaları esnasında hasar alması nedeniyle satın almak için düğmeye basma kararı alırken ilgili önerge hakkında önemli açıklamalar yapan CHP’li Meclis Üyesi Ahmet Cemil Balyeli, “Belediyemiz acilen zararı gidermek amacıyla harekete geçmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi burada arsayı satın almıyor. Üzerindeki binayı satın alıyor. Burada amaç zararı hızlı gidermek. Belediye yalnızca zarar gören binayı satın alıyor. Yurttaşlar ile anlaşma sağlandığı için sıkıntı yok” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı olağan Meclisinin ilk oturumu yapıldı. Egedesonsöz’de yer alan habere göre oturuma Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın yokluğunda Başkan Vekili Altan İnanç başkanlık yaptı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapım çalışmaları devam eden fakat bir türlü tamamlanamayan Buca Onat Tüneli çalışmaları sürecinde tünel inşaatı üzerinde bulunan bazı taşınmazların hasar aldığı kamuoyunda yer almıştı. Meclis gündemine de gelen konuyla ilgili düğmeye basan İzmir Büyükşehir Belediyesi, çalışmalar esnasında hasar gören, riskli yapı konumuna düşen mağduriyete sebep olmaması amacıyla belediye tarafından satın alınması için düğmeye basılmış ve Ağustos ayı olağan meclis oturumu gündemine gelen ilgili önerge Bütçe ve Hukuk komisyonlarına sevk edilmişti. Komisyonlardan oy çokluğuyla gelen ilgili önerge mecliste de tartışmalara sebep oldu.


KANER: SATIN ALINMA YÖNTEMLERİ BELLİ

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Parti Hukuk Komisyonu Üyesi Özgür Kaner, “Biz komisyonda değerlendirdik gündemi. Söz konusu tünelin yapım inşaatı esnasında tünel üzerinde bulunan bazı yurttaşlarımıza ait gayrimenkullerin zarar gördüğü ve tehlike arz etmesinden kaynaklı oluşturulmuş önerge. Üstün kamu faydası görüldüğü yerde belediyemiz kamu hizmetini yerine getirmekte. Bunu yaparken bazen gerçek ve tüzel kişilere zarar verebiliyoruz. Biz buna hukukta zararın tazmini diyoruz. Burada da bazı yurttaşların zarar gördüğü sabit.  Fakat ilgili önerge ile ortaya konulan yöntem hem yurttaşlara hem de belediyeye zarar vererek yöntem. Önergede öngörülen önerge  kıymet takdir komisyonu tarafından satın alınması. Satın alma yöntemlerimiz de belli. Siz bi taşınır veya taşınmaz satın almıyorsunuz, zararı tanzim etmek istiyorsunuz. Var olan zararı tanzim etmek istediğiniz zaman zarar görenlerle oturulup bir komisyon kurulur ve zarar tazmin edilir. Tünelin yapılması esnasında bir grup vatandaşın taşınmazları zarar görmüş  olabilir ve bu komisyon bunu tanzim eder. Siz buraya satın aldığınızda belediye envanterine kayıt etmeniz gerekli. Zararı tanzim ettikten sonra zarara neden olanlardan rücü etme hakkımız var. Fakat zarar alırsak rücü hakkı da kalkıyor ki bu da kamu zararı oluyor” dedi.


BALYELİ: ZARAR GÖREN BİNA SATIN ALINIYOR

CHP Meclis Üyesi Ahmet Cemil Balyeli de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada alanda uygulanacak satın alma şekline dikkat çekerken, “Hukuk Komisyonu'nda detaylı bir şekilde tartışıldı. Meclise gelen önergede belirtildiği gibi yapılar hasar görmüş ve yurttaşlar burada yaşamakta. Belediyemiz acilen zararı gidermek amacıyla düğmeye basmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi burada arsayı satın almıyor. Üstündeki yapıyı satın alıyor. Burada amaç zararı hızlı bir şekilde gidermek.  Belediye yalnızca zarar gören binayı satın alıyor. Yurttaşlar anlaşma sağlandığı için sıkıntı yok. Müteahhit çalışması sebebiyle bu zarar gündeme geldiyse zaten gereği yapılacaktır” diye konuştu.


YILDIZ: VATANDAŞLAR EVSİZ DURUMDA

Son olarak söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız da açıklamasında “Tünelden kaynaklı yapılarda ciddi hasar var. Belediyemizin yaptığı işlemleri sıkıntılı bulduğumuz için karşı çıkıyoruz. Enkazı satın alıyoruz, araziyi satın almıyoruz şeklinde açıklandı. Burada mağduriyete bakacaksak bir kamulaştırma yapmamız gerekli. Enkaz satın alındığında yurttaşın sorunu çözülmüyor. Yurttaşlar evsiz durumda” diye konuştu.

Karşılıklı görüşler sonrası nda söz konusu ilgili önerge AK Parti ve MHP’nin ‘ret’ oylarına karşın CHP’li üyelerin ‘kabul’ oyu ile oy çokluğuyla kabul edildi

 

Milli Emlak'tan iki ilde taksitle arazi ve lojman fırsatı! 

Bankalar konut kredilerinden zarar ediyor mu? Uzman isim açıkladı! Ufak bir eksiklik var!

Konkordatolar iki katına çıktı! Listenin tepesinde inşaat ve tekstil var!