Ekonomi

Buğday fiyatına zam hesabı açıklandı! TMO'nun vereceği rakam değişti

Toprak Mahsülleri Ofisi'nin bu sene buğday alım taban fiyatını kaç liradan açıklayacağı kamuoyunda bekleniyor. Ziraat Mühendisleri Odası çiftçinin TMO'nun fiyatı açıklamaması nedeniyle elindeki buğdayı silaja verdiğini açıkladı. Zam hesabını yaptı. İşte detaylar..Son olarak Hindistan'ın da buğday ithalatına kota getireceğini açıklaması Türkiye'de yerel üreticinin elindeki buğdayın daha da kıymetlenmesine neden oldu

Türkiye'de 2022 buğday alım fiyatları kaç lira olacak? Toprak Mahsülleri Ofisi taban fiyatı kaç liradan açıklaycak çiftçilerin gözü kulağı bu haberde. Son olarak Hindistan'ın da buğday ithalatına kota getireceğini açıklaması Türkiye'de yerel üreticinin elindeki buğdayın daha da kıymetlenmesine neden oldu.

Dünyanın önemli buğday ülkesi Ukrayna da elindeki ürünleri Rus ablukası yüzünden piyasaya süremiyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Temmuz ayında yaşanacak 'kıtlık ve kaosa' dikkat çekerek uyarıda bulundu.

Türkiye'de hükümet Ukrayna'nın elindeki buğdayın Türkiye üzerinden satılması için girişimlerde bulundu. 

Türk çiftçisi ise elindeki buğdayı kaça satacağını merak ediyor zira mazota gelen son zamlarla fiyat 25 lira sınırına dayandı.

 

ÇİFTÇİNİN BUĞDAY ÜRETİM MALİYETİ 6,50 KURUŞU BULDU

Ziraat Mühendisleri Odası bu sene buğdayda yağış eksikliği nedeniyle rekolte kaybı yaşanabileceğine dikkat çekti. Adana'da kuraklık Şanlıurfa'da elektrik kesintileri nedeniyle mahsülü sulayamayan çiftçiler hasat edebildiği buğdayı satarak eline geçecek parayı hesaplıyor. TMO'dan ise henüz bir taban fiyat açıklaması gelmedi.  Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Suiçmez, buğdayda ilk fiyatın şubelerinin hesaplarına göre en az 8-8,37 lira düzeyinde olması gerektiğini ifade etti.

Suiçmez, TMO'nun buğday taban fiyatını açıklarken TÜİK'in verilerinden ziyade piyasada oluşan gerçek girdi maliyetlerine bakarak fiyat verilmesini beklediklerini açıkladı.

Buğdayın fiyatı serbest piyasada tonu 7 bin lira seviyesinde oluştu.

Bu sene Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinden 20 milyon ton civarında buğday üretimi bekleniyor.

TÜİK’in tarımsal girdi fiyat endeksi yüzde 105, gübre fiyat endeksi yüzde 228 ise gübre türüne göre maliyetler yüzde 300-600 arasında değişiyor. Çiftçilerin beklentisi TMO’nun daha fazla gecikilmeden TÜİK rakamlarına göre değil, gerçek maliyetlere göre taban fiyat açıklaması şeklinde.

Çiftçiler ayrıca devletin buğdayda alım garantisi vermesini, dünyadaki fiyatları da dikkate alınarak 15’er günlük haftalık fiyat güncellemesi yapmasını ve çiftçiye fark ödemesi yapılmasını talep ediyor.

Çiftçi bu sene ürünü tarlada ortalama 6 lira 10 kuruşla 6,5 lira arasında mâl etti.

 

 

Çiftçilere destek ödemeleri başladı! TC kimliklerin son rakamına göre bu tarihlerde hesaplara yatacak

Ayçiçek yağı buğday ve şekerden sonra bir yasak daha! Pirinç de kara listeye girdi

Ünlü ekonomistten 'Dolar çift kanat takıp uçacak' tespiti

Atatürk Havalimanı'na yapılacak Millet Bahçesi'nin adı ne olacak? Bakan Kurum'dan açıklama

Buğdayda 'felaket' uyarısı: Tarih verildi hükümet devreye girmişti

TOGG'un ilk yola çıkacağı tarihin açıklanmasının ardından Bursa'dan sürpriz haber