Ekonomi

Buğday fiyatlarına zam! İşte 15 Mayıs itibarıyla oluşan yeni fiyat listesi

Buğday fiyatlarına zam yolda keza tüketim karşısında piyasaya sürülen buğday yetersiz kalıyor. Öte yandan Türk çiftçisi Toprak Mahsülleri Ofisi'nin 2022 buğday alım fiyatlarını biran önce açıklamasını bekliyor. Peki buğdaya gelmesi beklenen zamlarla yeni fiyatlar kaç lira olacak?Almanya, ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi tarafından Almanya’nın Schleswig Holstein eyaletindeki Wangels’deki Weissenhaus Hotel’de 3 günlük toplantının ardından yayınlanan ortak bildiride, savaştan kaynaklanan küresel gıda kıtlığının hafifletilmesi için adımlar atılacağına vurgu yapıldı

G7 ülkeleri, Ukrayna-Rusya savaşının yoksul ülkeleri tehdit eden küresel gıda ve enerji krizini tetiklediğine dikkati çekerek Ukrayna depolarında yaklaşık 40 milyon ton tahılın ihraç edilmesi için acil çözüm üretilmesi konusunda uyarıda bulundu.

Almanya, ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi tarafından Almanya’nın Schleswig Holstein eyaletindeki Wangels’deki Weissenhaus Hotel’de 3 günlük toplantının ardından yayınlanan ortak bildiride, savaştan kaynaklanan küresel gıda kıtlığının hafifletilmesi için adımlar atılacağına vurgu yapıldı.

UKRAYNA'DAKİ TAHIL STOKU İHRAÇ EDİLEMİYOR

Öte yandan, dünya buğday ihracatında önemli bir role sahip Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş buğday arzının olumsuz etkilenmesine, fiyatlardaki yukarı yönlü baskının sürmesine ve Ukrayna’dan buğday ihracatının durma noktasına gelmesine sebep oldu.

Azak Denizi ve Karadeniz'deki birçok limanın Rus ablukası altında olması veya zarar görmesi, sigorta yapılamaması, nakliye maliyetlerinin yüksek olması ve bazı gemilerin savaş bölgesine yönelik rotaları kullanmayı tercih etmemesi Ukrayna’nın depolarındaki yaklaşık 40 milyon ton tahılın ihraç edilmesini engelliyor.

Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre, şu anda altyapı zorlukları ve Rus ablukası nedeniyle yaklaşık 25 milyon ton tahıl Karadeniz ve Azak Denizi'ndeki Ukrayna limanlarında beklemede.

Normal zamanlarda yüzde 95’i deniz yoluyla olmak üzere 5 milyon ton ihraç eden Ukrayna, Mariupol, Cherson ve Berdyansk gibi bazı limanlarının Rus kontrolü altında olması ve bazılarının ağır hasar görmesi nedeniyle ihracatta zorlanıyor.

UKRAYNA’NIN BUĞDAY HASADININ 18,2 MİLYON TONA DÜŞMESİ BEKLENİYOR

Yaklaşık yüzde 70'i verimli topraklarla kaplı Ukrayna'nın 32 milyon hektarlık ekilebilir araziye sahip olduğu belirtiliyor. Bu oran tüm Avrupa Birliği'ndeki (AB) ekilebilir arazinin 3'te 1'ine tekabul ediyor.

Son 20 yılda Ukrayna tarımı yükseliş yaşarken, bugün ülkenin dünyanın en büyük 10 tahıl ihracatçısından biri olduğu kaydediliyor.

Yüzyıllardır önemli bir buğday üreticisi konumunda olan ve Avrupa'nın "ekmek sepeti" olarak da adlandırılan Ukrayna dünyanın en büyük 5'inci buğday ihracatçısı olarak ön plana çıkıyor.

Rusya-Ukrayna savaşıyla hız kazanan buğday fiyatlarındaki artışın özellikle Asya ve Afrika'da buğday ithal eden ülkeler için maliyetleri artırdığı ve sonuçlarının ağır olduğu belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, 2020'de Lübnan'da tüketilen tüm buğdayın yaklaşık yüzde 50'si, Yemen'de yüzde 22'si ve Libya'da yüzde 43'ü Ukrayna'dan ithal ediliyor.

 

TİCARET BORSASINDA EN YÜKSEK BUĞDAY FİYATI 5 LİRA 667 KURUŞ OLDU

Edirne Ticaret Borsası’nda Anadolu kırmızı sert buğdayı kilogramı en yüksek 5 lira 667 kuruştan satıldı.
Edirne Ticaret Borsası'nda, Anadolu kırmızı sert buğdayın kilogramı en yüksek 5 lira 667 kuruştan satıldı. Ticaret Borsası’nda etkilenen Anadolu kırmızı sert buğdayı oldu. Buğdayın kilosu en düşük 5,499 TL, en yüksek 5,805 TL ve ortalama fiyat olarak da 5,667 TL ‘den satışa sunuldu.

SERT BUĞDAY (GÜNEYDOĞU - 1. GRUP) 6,600 6,650 

SERT BUĞDAY (GÜNEYDOĞU - 2. GRUP) 6,450 6,500

SERT BUĞDAY (İÇ ANADOLU - 2. GRUP) 6,200 6,250 

EKMEKLİK BUĞDAY (1. GRUP) 5,850 5,900 

EKMEKLİK BUĞDAY (2. GRUP) 5,700 5,750

EKMEKLİK BUĞDAY (3. GRUP) 5,600 5,650

EKMEKLİK BUĞDAY (YEMLİK) 5,500 5,550 

BEYAZ ARPA: 5,950 6,000 

MISIR (1. GRUP - NATUREL) 5,950 6,000

MISIR (2. GRUP) 5,850 5,900

Ekmek ve simite peş peşe zam geldi! İşte 15 Mayıs fiyat listesi

Çiftçiye akaryakıt ve gübre desteği başladı! 6 ay boyunca yapılacak

Çiftçinin 2022'de ödeyeceği fiyat tarifesi belli oldu! Yüzde 50 indirim uygulanacak

Milyonlar maaşlara zam haberi beklerken Bakan Bilgin'den tarihi itiraf: Geciktik yarın çok geç olacak

Emekli memur ve asgari ücretliye hükümetten dolara endeksli zam formülü! Herkesin alacağı para belli oldu

Buğdayda en yüksek fiyat belli oldu! Toprak Mahsülleri Ofisi'nden kritik buğday fiyatı hamlesi