Kent Haberleri

Buğday fiyatlarında son dakika! Tahıl Koridoru'nun uzatılmaması buğdayı nasıl etkiler? Fiyatlar tam bu kadar artacak!

Tahıl Koridoru'nun uzatılmamasının buğday fiyatlarını naısl etkileyeceği merak konusu oldu. Buğday fiyatları yükselecek mi? İşte ayrıntılar... Bu da Ukrayna’nın tahıl ihracatında rotayı Tuna nehrine çevirmesine sebep oldu

Rusya küresel gıda krizini hafifleten ve gıda enflasyonunun yavaşlamasını sağlayan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı askıya aldı ve şimdi Ukrayna limanlarına giren her gemiyi “askeri gemi” şeklinde göreceğini açıkladı. Bu da Ukrayna’nın tahıl ihracatında rotayı Tuna nehrine çevirmesine sebep oldu. Ancak anlaşmanın askıya alınmasının, yalnızca denizcilik sektörünü değil, Türkiye’nin ihracat lideri olduğu un üreticilerini de etkileyebileceği ifade ediliyor.

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması ile ilgili açıklamalar yapan sektörün önde gelen isimleri, yurtiçi buğday rekoltesinin bu sezon yüksek olması sayesinde Türkiye’deki üreticilerin çok etkilenmeyeceğine, fiyatlardaki yükselişin yalnızca yüzde 3-4 bandında kalacağına dikkat çekiyor. 

Diğer taraftan, Türkiye’nin un ihracatındaki dünya liderliği açısından koridorun yeniden açılmasının kritik bir öneme sahip olduğunun altı çiziliyor. 

Buğday fiyatlarında son dakika! Tahıl Koridoru'nun uzatılmaması buğdayı nasıl etkiler? Fiyatlar tam bu kadar artacak!

Buğday fiyatları yüzde 8 sıçradı

Ekonomimcom'dan Hilal Sarı'nın haberine göre; Şikago Borsası’nda (CBOT) en çok işlem gören buğday vadelilerin fiyatı dün TSİ 16:37 itibariyle yüzde 1 geriledi ve 7,20 dolar- bushel düzeyine düştü. Fakat çarşamba günü fiyatlar yüzde 8’in üzerinde yükselişle 26 Haziran’dan bu yana en yüksek düzey olan 7,50 dolar- bushele ulaşmıştı. 

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği 2022 Mart'ta buğday fiyatları 13,63 dolar - bushel ile tarihi rekoruna imza atmıştı. Şu anda fiyatlar bu rekordan çok daha düşük. 

Uluslararası Hububat Konseyi (IGC) dün 2023/24 sezonuna ilişkin küresel buğday üretimini 2 milyon metrik ton düşürdü ve 784 milyon ton olarak açıkladı. 

Pakun Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Durgun ise küreselde fiyatların dengelenmesi adına koridorun açık kalmasının önemli olduğunu belirti ve "Türkiye açısından ise un ihracatındaki liderliğimizi sürdürmemiz gerekiyor. Rusya’nın ithalatta uyguladığı vergiyi kaldırması, fiyat dalgalanmalarının yaşandığı ülkelerde sevinçle karşılandı ve ülkeyi cazip hale getirdi" açıklamasında bulundu. 

Durgun, Ağustos – Eylül döneminde fiyatların yeniden dengeleneceğini düşündüklerini söyledi. 

Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy da konua ilişkin açıklamalarda bulundu ve "Tahıl koridoru anlaşmasının askıya alınmasına buğday piyasalarının verdiği tepkiye baktığımızda ABD vadeli işlemler piyasasının yüzde 3 civarında Avrupa vadeli işlemlerde yüzde 5 civarında artış gözlemliyoruz" ifadelerine yer verdi. 

Koridorun uzatılmaması dönemininin dünyanın arzının karşılanmasında en rahat olunan döneme denk geldiğinin altını çizen Ulusoy, açıklamasında "Bu nedenle de fiyatlara olan etkisini maksimum hali hazırda gerçekleşen yüzde 3-4 artış bandında seyredeceğini belirtebiliriz" ifadelerine yer verdi. 

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Haluk Tezcan ise "Tahıl koridorunun kapatılması Türkiye iç pazarını etkilemeyecektir. Ancak bu durumun uluslararası pazarlarda yapacağımız ticarette etkisi olacaktır. Koridorun kapalı olmasının dünya fiyatlarını etkileme ihtimali söz konusu olabilir" diye konuştu ve bunun etkisinin özellikle gıda krizini en derinden hisseden gelişmemiş ülkelerde olacağını vurguladı. 

7.550, 8 bin, 9 bin, 9.500, 10 bin TL alan emeklilerin yeni ve zamlı maaşında son dakika! İşte kalem kalem yeni maaşlar!

Dolar ve Euro'da son durum ne? 1 dolar ve 1 Euro bugün kaç TL oldu? Rakamlar göreni buz kestirdi! 

Emekliler dikkat! Kimler zam alamadı? Kök aylık hesabında son dakika! 

Gram, çeyrek, yarım ve Ata altında son dakika! Hemen peş peşe açıklanan 21 Temmuz 2023 altın fiyatlarına bakın!