Ekonomi

Buğdayda bugünkü alım fiyatı ne kadar? Buğday kaç lira? TMO, Konya, Edirne Ticaret Borsası 16 Haziran 2022 fiyat listesi

Rusya ve Ukrayna savaşının sürmesi, kurlardaki artışa bağlı şekilde mazot ve gübre gibi maliyetlerde yaşanan yükselişler, buğday fiyatlarının da yukarı tırmanmasına neden oluyor. Buğdayda bugünkü alım fiyatı ne kadar? Buğday kaç lira? TMO, Konya, Edirne Ticaret Borsası 16 Haziran 2022 fiyat listesi.Bu iki olaydan en fazla gıda sektörü etkilendi

Önce pandemi ardından Rusya ve Ukrayna savaşı, küresel tedarik zincirini büyük oranda etkiledi. Bu iki olaydan en fazla gıda sektörü etkilendi. Gıda sektörünün en önemli hammaddesi olan buğdaydaki gelişmeler, dünya genelinde yakından takip ediliyor. Tedarik sorunları sebebiyle, buğday bulmak zorlaşırken bulunan buğdayı eskisi kadar ucuz fiyatla almak da mümkün değil. 

 

DW Türkçe'den Emre Eser'in aktardığına göre; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Tarım Meclisi Başkanı ve aynı zamanda Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı olan Ülkü Karakuş, buğdayla ilgili olarak, son aylarda yaşanan fiyat artışları karşısında Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) daha önce benzeri görülmemiş bir sübvansiyon uygulamak zorunda kaldığının altını çizdi. 

"Türkiye'nin geleneksel olarak yaklaşık 19 milyon ton buğday, 7 milyon ton arpa ve 7 milyon ton mısır üretimi var. Yani bu alanda 35 milyon tonluk üretimden bahsedebiliriz. Bir de ihracat yapmak için bazı hammaddeleri ithal ediyoruz. Burada da 5-6 milyon ton buğday, 2,5 milyon ton mısır ve 500 bin tonluk soya ürünü ithalatımız var" açıklamasında bulunan Karakuş, fiyatlardaki dalgalanma sebebiyle tonuna 300 dolar ödenen ürüne 400 dolardan fazla vermek zorunla kalındığının altını çizdi. 

Rusya ve Ukrayna savaşının sürmesi, kurlardaki artışa bağlı şekilde mazot ve gübre gibi maliyetlerde yaşanan yükselişler, buğday fiyatlarının da yukarı tırmanmasına neden oluyor. 

Peki buğday fiyatları bugün kaç lira oldu? Buğdayda bugünkü alım fiyatı ne kadar? İşte 16 Haziran 2022 arpa, buğday ve mısır TMO, Edirne Ticaret Borsası, Konya Ticaret Borsası fiyat listesi...

Buğdayda, son günlerde Venezuela'da üretm yapılması konuşuluyor. Venezuela'da buğday üretme planı ile ilgili sık sık uzman isimler açıklamalar yapıyor.

Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Abdullah Melik, yerli üreticiyi desteklemek yerine Venezuela gibi ülkelerde buğday üretme girişimlerinin yerli üretimde sona gelinmesine neden olacağına dikkat çekti. Buğday üretiminin toplumun her kesimini ilgilendirdiğine vurgu yapan Melik, "Asgari ücretli için de toplumun en üst gelir grubunda bulunanlar için de buğday stratejik bir ürün. Tüm üretim zincirini etkiliyor. Buğday üretiminin bu yüzden çok daha güçlü şekilde desteklenmesi gerekiyor" açıklamasında bulundu ve çiftçi için alım garantisi verilmesi gerektiğinin altını çizerek "Çiftçi eğer buğdayını üretirken nereye satacağını bilirse işte o zaman sürdürülebilir bir üretim süreci gerçekleşir" dedi. 

Milyonlarca çiftçi, buğday ve arpa üretimi kapsamında verilen destekleri de merak ediyor. Bu kapsamda arpa ve buğday satışlarını lisanslı depolar aracılığıyla gerçekleştirilen çiftçilerden yüzde 2 stopaj kesintisi yapılmıyor ve 20 ton buğdayı 140 bin liraya satan çiftçiler bu şekilde 2 bin 800 liralık stopajı ödemiyor. 

Aynı zamanda bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisi, farklı bir uygulamaya imza attı ve TMO'ya buğday veren çiftçilere 1 Türk Lirası destek verileceği açıklandı. 

Peki buğday fiyatları bugün kaç lira oldu? Buğdayda bugünkü alım fiyatı ne kadar? İşte 16 Haziran 2022 arpa, buğday ve mısır TMO, Edirne Ticaret Borsası, Konya Ticaret Borsası fiyat listesi...

ARPA, BUĞDAY VE MISIR 16 HAZİRAN 2022 FİYAT LİSTESİ 

TÜRKİYE ÜRÜN İHTİSAS BORSASI (TÜRİB) 16 HAZİRAN 2022 FİYAT LİSTESİ -ORTALAMA-

Ekmeklik Buğday: 6.906 Türk Lirası
Makarnalık Buğday: 7.442 Türk Lirası
Arpa: 6.476 Türk Lirası
Mısır: 6.469 Türk Lirası 

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ 16 HAZİRAN 2022 FİYAT LİSTESİ (Ortalama)

Makarnalık buğday: 8.110 TL/TON
Kırmızı sert buğday: 7.230 TL/TON
Arpa: 6.665 TL/TON
Mısır: 6.145 TL/TON

EDİRNE TİCARET BORSASI 16 HAZİRAN 2022 FİYAT LİSTESİ (En Yüksek)

Buğday: 6.816 Türk Lirası
Arpa: 6.000 Türk Lirası

KONYA TİCARET BORSASI 16 HAZİRAN 2022 FİYAT LİSTESİ (En Yüksek)

Diğer sert buğday: 7.015 lira
Diğer kırmızı buğday: 7.062 lira
Kırmızı sert buğday: 7.323 lira
Makarnalık buğday: 7.552 lira
Arpa: 6.691 lira
Mısır: 6.483 lira

TMO'daki bu fiyatlar kaçmaz! 5 kg ayçiçek yağı 129, 1 kg fasulye 13,50 TL! 16 Haziran 2022 TMO perakende fiyat listesi

85 bin lirası olanlara sıfır ev müjdesi! 2+1 ve 3+1 Prefabrik ev fiyatları ne kadar? İşte 16 Haziran 2022 fiyat listesi!

Ünlü analistten şok açıklama! Altın işte bu rakamı görecek! Şimdi bu rakama bakmayan sonra pişman olur!

Emekli ve memurun zamlı Temmuz maaşı hesaplandı! En düşük emekli ve memur maaşı kaç lira olacak? İşte o hesaplama...