07 / 08 / 2024

Bugün peş peşe 3 deprem oldu: Deprem uzmanları 'O ilin deprem riski yüksek' dedi! Depremler devam edebilir... 

Bugün peş peşe 3 deprem oldu: Deprem uzmanları 'O ilin deprem riski yüksek' dedi! Depremler devam edebilir... 

Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir ve Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Adana'da bu sabah meydana gelen depremler ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar...



Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından aktarılan rakamlara göre; Adana'nın Kozan ilçesinde saat 05.32'de 4.6, 05.33'te 4.5 ve 05.34'te 4.0 büyüklüğünde; 7.0 kilometre derinlikte peş peşe 3 deprem oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Adana'da 1'er dakika arayla meydana gelen depremlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Prof. Dr. Sözbilir, Adana'nın her ne kadar il merkezinden doğrudan diri bir fay içermiyor olsa da il merkezinin yakın doğusunda Misis Fayı, Karataş Fayı, Yumurtalık Fayı, İskenderun-Düziçi Fayı, Topraklale Fayı, kuzeyinde Ecemiş Fayı, Saimbeyli Fayı ve Sayrun Fayı, güneyinde Kıbrıs Fayı'nın varlığı nedeniyle deprem tehlikesi yüksek şehirlerden olduğuna dikkat çekti. 

Sözbilir, "Bu sabah, Adana'nın Kozan ilçesinde art arda meydana gelen 3 deprem, Saimbeyli Fayı'nın güney ucundaki fay parçalarının aktivitesini göstermektedir. Ulusal ve uluslararası sismoloji merkezleri oluşan depremlerin sol yanal doğrultu atımlı faylanma mekanizmasına sahip olduğuna dair veriler içerdiğini belirtmektedir" açıklamasında bulundu.

Bugün peş peşe 3 deprem oldu: Deprem uzmanları O ilin deprem riski yüksek dedi! Depremler devam edebilir... 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Adana'daki depremlerin, tetiklenen fayların varlığını göstermesi açısından önemli olduğuna dikkat çekti. 

"Doğal olarak 6 Şubat depremlerinde kırılan fay parçalarının uçlarında biriken stres ve enerji transferinin, Göksun'un güneyinde Adana, Çelikhan'ın kuzeyinde Elazığ ve Bingöl'e, Doğanşehir'in kuzeyinde Malatya, batıya doğru Kahramanmaraş, doğu ve güneye doğru ise Adıyaman, Gaziantep, Kilis ve Hatay'a doğru gitti söylenebilir" idye konuşan Sözbilir, bu durumda depreme hazırlık konusuna hız verilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Prof. Dr. Sözbilir, kent düzeyinde deprem master planlarının yapılması, kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmesi ve İl Afet ve Risk azaltma planlarında (İRAP) tanımlanan eylemlerin zamanında yerine getirilmesi gibi durumların hayati derecede önem arz ettiğinin altını çizdi. 

Bugün peş peşe 3 deprem oldu: Deprem uzmanları O ilin deprem riski yüksek dedi! Depremler devam edebilir... 

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz de  Adana  depremlerinin ardından açıklama yaptı. 

6 Şubat 2023'te meydana gelen iki büyük depremi işaret eden Okan Tüysüz, şunları söyledi: 

"Burada biriken stresin bir şekilde boşalması gerekiyordu. Bu depremle beraber boşaldı. Depremi 6 Şubat artçısı şeklinde değerlendirebiliriz. Bölgede bu şiddetin üstünde bir deprem beklemiyorum. Ancak bölgedeki hareketlilik yaklaşık bir yıl boyunca devam edebilir."

Son dakika! Akdeniz'de 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi...

Adana depreminde korkutan ayrıntı! Prof. Dr. Naci Görür 6 Şubat Kahramanmaraş depremini işaret etti!

İstanbul'u büyük depremden ne koruyor? Prof. Dr. Osman Bektaş tek tek açıkladı: Tekirdağ ve Çınarcık...


Geri Dön