Kent Haberleri

Bugünlerde herkes bunu merak ediyor! SGK’den ‘borcu yoktur’ yazısı nereden ve nasıl alınır?

Bugünlerde herkesin merak ettiği sorulardan biri de, SGK tarafından verilen ‘borcu yoktur’ yazısının nasıl alındığı. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan ‘borcu yoktur’ yazısı nasıl ve nerelerden alınabilir? İşte merak edilen o sorunun yanıtı… Peki bu yazı nerelerden ve nasıl alınabilir?‘SGK borcu yoktur’ ibareli yazı, bir iş yerinin kesinleşmiş sigorta borcunun olup olmadığını gösteren belgedir

Bugünlerde özellikle EYT desteklerinden faydalanabilmek için birçok iş yeri, SGK borcu yoktur yazısınının nasıl alındığını araştırmaya başladı. Peki bu yazı nerelerden ve nasıl alınabilir?

‘SGK borcu yoktur’ ibareli yazı, bir iş yerinin kesinleşmiş sigorta borcunun olup olmadığını gösteren belgedir. Söz konusu bu yazı, e-Devlet üzerinden veya SGK’ya müracaat edilerek alınarak, resmî belge olarak kullanılır. İşletmenin şayet kesinleşmiş sigorta borcu bulunuyorsa başvuru sonrasında SGK borcu yoktur yazısına değil, borç bilgilerine ulaşılmakta.

BU YAZI NEDEN İSTENİR?

DÜNYA’nın haberine göre, şirketler, SGK borcu yoktur yazısını SGK’ya borçlu olup olmadıklarını belgelemek için talep eder. Bu yazınının istenmesinin nedenlerinden biri, firmaların devlet teşviklerinden yararlanabilmesidir. Ayrıca firmaların ihaleye girebilmek için de SGK borcunun olmadığını ispatlaması gerekiyor. Bunun dışında borcu yoktur yazısı, işletmelerin kredi onayı için banka tarafından talep edilen belgelerin başında gelmekte.

NEREDEN ALINIYOR?

Söz konusu bu yazı, firmanın bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezine başvurularak alınabiliyor. Uzunca bir süredir kullanılan bu yöntem halen geçerli olmakla beraber, ilgili belge artık e-Devlet üzerinden de alınabilmekte.

NASIL ALINIYOR?

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan borcu yoktur yazısı almak için dilekçe yazarak bu dilekçeyi Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezine iletmek gerekmekte. Yazılan dilekçenin gönderilmesinden sonra alınan SGK borcu yoktur yazısı resmî belge olarak kullanılabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçeyle yapılan başvurularda dilekçe için gerekli evrakları temin etmek, göndermek ve dilekçe cevabını beklemek; süreci biraz uzattığı için günümüzde artık internet üzerinden de belge talep edilebilmekte.

SGK’nin internet adresinden borcu yoktur yazısı alabilmek için "E-Borcu Yoktur" uygulamasını aktifleştirmek gerek. Söz konusu bu işlem için işveren, SGK'ye "Gerçek Kişi İşverenler, Tüzel Kişi İşverenler ve Adi Ortaklıklar" olarak başvuru yapmalı ve gerekli evrakları teslim etmeli. Diğer taraftan başvuru esnasında "e-borcu yoktur başvuru formları" ve "e-borcu yoktur taahhüt belgesi" dilekçelerini eksiksiz şekilde doldurup sunmalı. Verilen bu dilekçelerin teslimi ile aktivasyon yapıldıktan sonra SGK'nin web sitesinden borcu yoktur yazısı alınabilmekte.