BUILDEX Yapı Fuarı'na 106 Türk firması katıldı
Şam'da gerçekleştirilen Uluslararası BUILDEX Yapı Fuarı'na 106 Türk firması katıldı
Türkiye'nin önde gelen yapı firmalarının da yer aldığı fuarda, Türk şirketlerinin bir kısmı Suriye pazarındaki payını genişletmek üzere yeni bağlantılar kurarken bir kısmı da pazarı tanımaya çalıştı.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Turkuaz Seramik firmasının Yurtiçi Satış Müdürü Oğuz Özkaya, Suriye'de distribütör ve alt bayilerinin olduğunu hatırlatarak, "Bu fuarda, Suriyeli müşterilerin ürünler konusundaki taleplerini ve ülke piyasası hakkındaki bilgileri doğrudan edinebiliyoruz" dedi.
Özkaya, "Suriyeli müşteriler, ürünlerimizin üstünde 'Made in Turkey' yazısını görmek istediklerini söyledi. Bazı tasarımlarımızla ilgili görüşlerini aktardılar. Bütün bunları yeni tasarımlarımızda dikkate alacağız" diye konuştu.
Suriye'deki pazar paylarını genişletmek üzere reklam kampanyaları düzenlemeyi planladıklarını anlatan Özkaya, "BUILDEX fuarına katılımın ve ziyaretçi sayısının oldukça yüksek olduğunu" söyledi.
Kütahya Porselen İhracat Bölge Müdürü İlker Cetemen de Suriye'de 11 bayilerinin olduğunu belirterek, "markayı, bilinir hale getirmek üzere çalıştıklarını" kaydetti.
"Suriye'de Türk ürünlerine karşı ilginin çok fazla olduğuna" dikkati çeken Cetemen, BUILDEX fuarından sonra reklam ve tanıtım kampanyaları düzenleyeceklerini söyledi.
-KURTULUŞ: "SURİYELİLER, (BU PAZARA GİRİN) DEDİ"-
Katek Ağaoğlu Kauçuk firmasının Genel Müdür Yardımcısı Saygın Kurtuluş, Suriye pazarına Suriyelilerin isteği üzerine girmek istediklerini belirterek, "Son bir yıldır Suriye'den firmamıza çok sayıda telefon ve ziyaretçi geldi.
Suriye'nin bizim ürünlerimize aç olduğunu söylediler ve (bu pazara girin) dediler. Şimdi Suriyeli distribütör arıyoruz" dedi.
Ecetaş İnşaat firmasının Yurtdışı Operasyon Şefi Salih Levent Kaçar, Suriye pazarında araştırmalar yaptıklarını ve altyapı, içme suyu, kanalizasyon, hidroelektrik santral gibi alanlarda kullanılmak üzere büyük çaplarda borulara ihtiyaç duyulduğunu tespit ettiklerini kaydetti.
Halep'te çeşitli altyapı ihalelerine girdiklerini ancak henüz sonuç alamadıklarını belirten Kaçar, "Bu tip fuarlarla birlikte hem pazarı tanıyoruz hem kendimizi tanıtıyoruz. Tükiye ve Suriye arasındaki demiryolu taşımacılığı bizimki gibi büyük yapı malzemelerinin nakliyesinde büyük avantaj sağlıyor. Suriye'deki ihtiyaç ve nakliye kolaylığı ile birlikte bu pazara girmek istiyoruz" dedi.
Hidromek Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Bozkurt, yaklaşık 8 yıldır yerel bir bayi üzerinden Suriye pazarında yer aldıklarını hatırlatarak, "Suriye, özel sektörün gelişmesine ağırlık veriyor. Bu sürece adapte olmaya çalışıyoruz ancak Suriye'nin inşaat makinalarına ihtiyacı var ve yerel üreticisi yok" diye konuştu.
Suriye pazarında Japon, Kore ve ABD'li firmalarla rekabet ettiklerini anlatan Bozkurt, "Suriye iyi ve büyüyen bir pazar. Diğer Türk firmalar da gelmeli ancak mutlaka satış sonrası hizmet verebilecek bayiler üzerinden pazara girmeli" dedi.
Fuara, Çimsa Çimento'yu temsilen katılan firmanın ihracat şefi Nusret Tuğrul ise, Suriye ile 15 yıldır ticari ilişkilerinin bulunduğunu belirterek, "Geçtiğimiz yıl Suriye'ye 50 bin ton civarında çimento ihraç ettik. Bu yıl, bu miktarı 70 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Suriye pazarında bir distribütör ile yer aldıklarını hatırlatan Tuğrul, fuara gösterilen ilgiden çok memnun olduklarını söyledi.
Diğer taraftan, Suriye Yerel İdare Bakanı Tamer Hacce resmi haber ajansı SANA'ya verdiği demeçte, Türk firmalarının fuara gösterdiği ilgiden dolayı memnuniyet duyduklarını belirterek, "Türk firmalarının fuara geniş katılımı, yatırım ve emlak sektörlerini geliştirecektir ve her alanda tecrübe paylaşımı fırsatı yaratmaktadır" dedi.
BUILDEX fuarına 57 ülkeden yapı, inşaat, havalandırma-soğutma, su ve çevre teknolojileri, taş, mermer, boya, güvenlik ve yalıtım malzemeleri sektöründe faaliyet gösteren 759 firma katılıyor. Fuarda, sanayi tesislerinin aydınlatılması ve alternatif enerji sistemlerinin yönetimi gibi konularda atölye çalışmaları da yürütülüyor.
AA