Kent Haberleri

Buldan'da 200 yıllık tarihi evler restore ediliyor!

Dokumasıyla meşhur Buldan’da tarihî evler restore ediliyor. Çalışmaların devam ettiğini söyleyen Buldan Belediye Başkanı Mustafa Fahri Şevik, “Proje tamamlandığında Denizli turizmine ciddi katkılar sağlayacağını düşünüyorum.” diyor.

Denizli’nin Buldan ilçesi dokumasıyla meşhur. Osmanlı padişahlarından Yıldırım Beyazıt’ın kızına gelinlik, Genç Osman’a gömlek dokunmuş. 18. ve 19. yüzyıl Selçuklu ve Osmanlı şehir dokusunu günümüze taşımak için 164 tarihî ev restore ediliyor. Proje tamamlandığında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Safranbolu evleri gibi olacak. Buldan Belediye Başkanı Mustafa Fahri Şevik de restorasyon çalışmalarının 2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan protokol dahilinde tanzim edilerek başladığını söylüyor. Protokolün ardından ciddi çalışmalar yapıldığını ifade ederek, şu bilgileri veriyor: “Yedi sokağımızı, uygulama projemize uygun hale getirdik. Şu an Yeşildere Mahallesi, Beyler Sokağı, Paşalar Hanı, Türkmenoğlu Sokağı gibi yerlerde ciddi manada cephe yenilemeler devam ediyor. Aşağı yukarı 250 yıl geriye doğru birçok mimari tarzını görmek mümkün. Restorasyon çalışmaları sıcak suyla ve Tripolis’le bütünleştiğinde Denizli turizmine ciddi katkılar sağlayacağını düşünüyorum.”


Projeye Kültür ve Turizm Bakanlığı, Denizli Valiliği, İl Özel İdaresi, Buldan Kaymakamlığı, Buldan Belediyesi, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma (ÇEKÜL) Vakfı, Tarihi Kentler Birliği ile Buldan Doğal Hayatı ve Kültürünü Koruma Derneği destek veriyor. Evlerin restorasyon sürecinde turizmin de canlanmaya başladığını ifade eden Şevik, eskiden sadece yaz sezonunda gelen turistlerin şimdi 12 ay boyunca ilçeye uğradığını aktarıyor. Restorasyonlara halk da destek vererek, imkânları ölçüsünde tarihî evleri tekrar kullanıma açıyor. Çelebiler Konağı’nı restore ettirerek butik otele dönüştüren Hilal Kaya, turizme katkı sağlamak için konağı restore ettirdiklerini söylüyor. Kaya, “Burasının savaşta hastane olarak kullanıldığı konuşuluyor. Restorasyonunu tamamen eskisine uygun bir şekilde yaptık, doğasını bozmadan. İnsanlara, Buldan’a geldikleri zaman babalarının, dedelerinin evlerinde kaldıkları hissi yaşatmak için tamamen uygun bir restorasyon süreci geçirdik.” diyor. Restore edilen yerlerden Dokuma Pazarı’nda fırın sahibi olan Mehmet Gökçe ise tarihî evlerin eski durumunun harabe olduğunu belirterek, restorasyon çalışmalarından ilçe halkının da memnun olduğunu söylüyor: “Yıkılmak üzereydi buralar. Restorasyon çalışmalarının ardından canlanmaya başladı. Turizm artmaya başlıyor. Tamamlandığında daha fazla kişi gelecek.”


Resul Cengiz/Zaman Gazetesi