03 / 05 / 2024

Bülent Eczacıbaşı: Emek Sinemasını bize verin, yapalım!

Bülent Eczacıbaşı: Emek Sinemasını bize verin, yapalım!

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Emek Sinemasının yapılmasına ve işletmesine talip olduklarını, bunun için 6 ay istediklerini söyledi



İKSVnin 2011 yılını değerlendirildiği ve 2012 hedeflerinin paylaşıldığı toplantıya, Emek Sinemasının yeniden inşaası ile ilgili tartışmaların seyrini değiştirecek açıklama damgasını vurdu. Toplantıda konuşan İKSV Başkanı Bülent Eczacıbaşı, İKSV olarak çözümün bir parçası olmaya karar verdiklerini belirterek, konuyla ilgili görüşlerini şöyle aktardı:

Emek Sinemasını yeniden yapmak isteyenlerle, buna karşı olanlar arasında bir diyalog platformu oluşturmaya çalıştık. Ne olduğunu bilmediğimiz projeye muhalefet edemeyiz. O yüzden Kim yapacak, nasıl yapacak, niye yıkılacak sorularını sorduk. Çok istememize rağmen bu soruların cevabını alamadık, şeffaf bir ortam sağlayamadık. Bu şekilde yapılan bir projenin kültür sanat ortamına bir katkısı olacağını sanmıyoruz. Bu nedenledir ki, İKSV olarak çözümün bir parçası olmaya karar verdik. Bize 6 ay verilsin. Emeki aslına uygun, Beyoğlunun dokusunu bozmayacak, kültür sanat hayatına katkıda bulunacak bir şekilde restore edelim ve işletelim. Ümidimiz girişimimizin başarılı olması...

Herkes Emeke sahip çıktı

Eczacıbaşı, Türk insanının Emek Sinemasına sahip çıktığını ve bunun çok büyük bir güç olduğunu söyledi. Eczacıbaşı, İnsanlar bu kadar yüksek sesle tepki vermeseydi, projeye talip olma gücünü kendimizde bulamazdık. Emeki kurtarırsak, bunu hep birlikte başaracağız. Sinemanın aslına uygun inşaası, kamu adına çok kârlı bir iş olmayacak. Ama bize destek olan kamu kuruluşları, İstanbula önemli bir eser kazandırmanın gururunu yaşayacak diye konuştu. Eczacıbaşının gündeminin ikinci sırasında akıbeti yılan hikayesine dönen Atatürk Kültür Merkezi (AKM) vardı. Eczacıbaşı, AKMnin yerinin doldurulamadığına dikkat çekerek, şunları söyledi: Bugün dünyanın en önemli kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan İstanbulda, yokluğu çok acı bir şekilde hissediliyor. Dünyanın en önemli gruplarına adres olarak Kongre Merkezlerini gösterdiğimiz için üzgünüz. Kongre Merkezi ile gösteri salonu aynı şey değildir. Neyse ki bu konuda Kültür Bakanımız Ertuğrul Günayın AKM meselesesini, bakanlığımın imkanları ile çözeceğim diye bir sözü var. Bunun hayata geçmesini bekliyoruz.

Sosyal medyaya kulak verilmeli

Bülent Eczacıbaşı, İnternette çok vakit geçirsem de, sosyal medyaya ayıracak vaktim olmuyor. Ancak sosyal medyanın gücüne çok inanıyorum. Twitterda gerçekleşen Emek Sinemasını Yıktırmayacağız kampanyası, toplumun sesidir. Bu sese kulak vermek gerekir. Twitter kullanıcıları, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircanın Emek Sineması ile ilgili açıklamalarını takip etsinler dedi.

Salon sorunu kamu desteğiyle çözülebilir

İKSV Başkanı Bülent Eczacıbaşı, İKSVnin bu yıl gerçekleşen tüm etkinliklerin maksimum sayıda seyirciye ulaştığını belirtti. Eczacıbaşı, kamu desteğiyle salon sayısının artırılması halinde etkinliklerin çok daha fazla kişiye ulaşacağını söyledi ve ekledi:

Gençler bilet ücretlerinden yakınıyor. Haklılar. Ancak küçük salonlarda gerçekleştirilen gösterilerde fiyatları belli bir kademede tutmaktan başka şansımız yok. Çünkü başka kaynağımız yok. Tüm dünyada kültürel faaliyetlerin yüzde 60ı kamu katkısıyla yürür. Biz yüzde sıfıra yakın kamu katkısıyla ilerliyoruz. Bugüne kadar bu şekilde ayakta durduk, bundan sonra da duracağız. Ama Kültür Sanatın alt yapısını oluşturmak bizi aşar. Salon sorununu çözmek için kamu desteğine ihtiyaç var.

Rakamlarla İKSV 2011

- Tüm etkinlikler için 400 binin üzerinde bilet satıldı.

- 30uncu yılını kutlayan İstanbul Film Festivali, 231 film ve 150 bin seyirciyle rekor sayıda izleyiciye ulaştı.

- 20 bin dinleyicinin katılımıyla, 39uncusu düzenlenen İstanbul Müzik Festivalinde 6 Türkiye, 3 dünya prömiyeri gerçekleşti.

- 18. İstanbul Caz Festivalinde, 300ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyla, 32nin üzerinde konser gerçekleşti. Bu konserler 55 bin izleyiciye ulaştı.

- 12. İstanbul Bienalini ise 110 bin ziyaretçi gezdi.
Vatan


Geri Dön