Sektörel

Bülent Erkul: Aşırı konut üretimi atıl bir piyasa yaratıyor!

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Erkul kentte yaşanan sorunların altını çizdi. Eskişehir'de yapı stoğu envanterinin acilen çıkartılmasını isteyen Erkul, aşırı konut üretiminin atıl ve hareketsiz bir piyasa yarattığına dikkat çekti.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Erkul ile Eskişehir inşaatını konuştuk. Erkul, kentte yaşanan sorunların ve yapılması gerekenlerin altını çizdi. Eskişehir'de yapı stoğu envanterinin acilen çıkartılmasını isteyen Erkul, aşırı konut üretiminin atıl ve hareketsiz bir piyasa yarattığına dikkat çekti İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Erkul, Eskişehir'de inşaat sektörünün şu anki durumu hakkında verdiği bilgilere şu cümlelerle başladı: "Yaşantımız içersindeki hiçbir olay birbirinden bağımsız olamayacağı gibi ayrı ayrı irdelemek de bazı gerçekleri gözden kaçırmamıza neden olur. Öncelikle Türkiye'deki inşaat sektörüne kısaca bakmak gerekir, Eskişehir'i daha sağlıklı analiz edebilmemiz için. inşaat sektörü, Türkiye ekonomisinin çok önemli bir bölümünde söz sahibidir diyebiliriz genel olarak. Her ne kadar gelişmişlik endekslerinde üretim, ihracat ve sanayileşme ön plana çıksa da altında yatan gerçek piyasa hareketliliğinin çok büyük bir bölümü doğrudan doğruya veya dolaylı yollardan inşaat sektöründedir." '99 depremi milattır1 "1999 Körfez depremi gerçekten ülkemizde sadece inşaat sektörüne değil tüm yaşam alanlarımıza artık daha farklı yaklaşmamızı gerektiren bir milat olmuştur" diyen Bülent Erkul sözlerine şöyle devam etti: "Başta biz mühendis, mimar ve şehir plancılarının üst kuruluşu olan TMMOB olmak üzere bir çok kurum ve kuruluş kendiyle hesaplaşmıştır. 


Taklit, kopyacılık ve ithal yapılaşma anlayışında olan ve tersine, geçmişinden gelen bir inşaat geleneği olmayan ülkemizde, tam her şeyin artık yerli yerine oturacağı, gelişmiş ve öncü ülkelerdeki gibi kuralcı ve disiplinli bir sektör yaratılacağı beklentisi ne yazık ki siyasi iktidar tarafından boşa çıkarılmıştır. 


Denetleyenle, denetlenen arasında ticari bağ kuran Yapı Denetim Yasası zaten sakat doğmuştu. ^ Devam eden r yıllarda yapılan pp değişikliklerle  artık denetleme cezalandırma yasasına dönüştü.Yapı stok envanterimiz yok' Eskişehir'in de inşaat sektöründeki olumsuz tablodan üzerine düşeni aldığını belirten Erkul, 2002 yılındaki ekonomik bu konuda çalışmalarının olmadığını da biliyoruz. Sağlıklı, kesin ve net rakamlarla konut sayı ve cinsimiz bilinmemektedir. Tamamen şehir efsanelerine dayanan söylemler bulunmaktadır. Bu arada aşırı konut üretimi atıl ve hareketsiz bir piyasa ' . yaratmakta, hatta nakit akışı gerçekleşmemekte ve zorlama çözümlerbulunmaktadır (örn: para yerine daire verme gibi). 


Aşırı kar hırsı ve nakit akışındaki darlık, kesinlikle yapı üreticilerine teknikten, denetimden ve kaliteden ödün verdirmemelidir. 


Yapıların sağlamlığının en büyük testi yaşayacağı depremlerdir. Son yirmi yıldan bu yana yapı malzemelerindeki teknik ilerleme ve gelişmeler ile çıkartılan yeni yönetmeliklere göre inşaa edilmesi, denetimin kurallarına uygun olarak yapılması, binalarımızı eskisine oranla daha dayanıklı kılmaktadır. 


Ama ne yazık ki kentimizde bu konuyla ilgili çok fazla şikayet söz konusudur. 


Arsa karşılığı yapılan konutlarda arsa sahipleri bu konuda mağduriyetlerini dile getirmekte, özellikle zamanında teslim etmeme, ince işçilik kalitesizliği gibi inşaat mühendisleri odamıza çok sayıda kişisel başvuru yapılmaktadır maalesef krizin hemen ardında 2005 yılından itibaren yaşanan aşırı bir inşaat yatırımının (özellikle konut, sanayi yapılarını da unutmayalım), Eskişehir'e de müthiş bir canlandırma getirdiğini söyledi.

 

Erkul sözlerini şöyle tamamladı: "2005-2014 yılları arasında üretilen konut sayısı, elimizde veri yok ama gözlemlerimize dayanarak söyleyebiliriz ki, kentimizde o yıla kadar yapılan konut sayısının yarısına yaklaşmıştır; yani Eskişehir'in yanına yarım bir Eskişehir daha konulmuştur. Üzüntü noktalarımızdan biri, ne yazık ki şehrimizde bir yapı stoku envanteri yoktur. 


Posta Eskişehir