Kent Haberleri

Bulgur Palas Yenileme Projesi için dikkat çeken Sulukule uyarısı!

Tarihi Yarımada sınırları içindeki Bulgur Palas ve çevresini kapsayan 9.5 dönümlük yenileme alanının imar planı oy çokluğu ile onaylandı.

Tarihi Yarımada sınırları içindeki Bulgur Palas ve çevresini kapsayan 9.5 dönümlük yenileme alanının imar planı oy çokluğu ile onaylandı. İBB Planlama Müdürlüğü, Sulukule Yenileme Projesi'nde yaşananlara dikkat çekerek aynı sürecin yaşandığını söyledi ve "Planlama hiyerarşisine aykırı hareket ediliyor" dedi. Fakat Cumhur İttifakı'nın çoğunlukta olduğu İBB Meclisi'nde plan kabul edildi. 

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; İBB Meclisi’nin ocak ayı oturumlarında Fatih Cerrahpaşa’daki 9.5 dönümlük alanı kapsayan Bulgur Palas Yenileme Alanı projesine ilişkin imar planı değişikliği gündeme geldi. Fatih Belediye Meclisi’nde geçen temmuz ayında oy çokluğu ile onaylanarak gereğinin yapılması amacıyla İBB Meclisi’ne gönderilen plan değişikliği teklifini inceleyen İBB Planlama Müdürlüğü dikkat çeken tespitler yaptı. 

“SULUKULE’DEKİ SÜREÇ İŞLİYOR”

Müdürlük incelemesinde, benzer durumdaki Sulukule Yenileme Projesi’nde yaşananlara vurgu yapılarak dönemde hazırlanan planların mahkeme tarafından iptal edildiği anımsatıldı.

İptal kararında yenileme avan projelerinin; koruma ve kullanma koşulları ile yapılaşma sınırlarının düzenlendiği koruma amaçlı imar planlarına dayanması gerektiğinin altı çizildiği belirtildi. 

Koruma amaçlı plan kabul edilmeden önce yenileme avan projesinin onaylanması ve projeye göre uygulama yapılması sebebiyle işlemin mahkeme tarafından iptal edildiği ifade edildi. Bu teklifin de aynı süreci takip ettiği, mahkeme kararına ve planlama hiyerarşisine aykırı hareket edildiğine dikkat çekildi. 

PARK İPTAL EDİLİP KONUT ALANI İLAN EDİLDİ

Müdürlük ayrıca, “Parklar ve dinlenme alanı” ve “yaya yolu” fonksiyonlarının iptal edilerek “konut alanı” ilan edilmesine de eleştiri yaptı. 

Değişikliğin, konut alanını arttırıcı yeşil alan donatısını azaltıcı nitelik taşıdığı dile getirildi. 9.50 metrelik yükseklik sınırının iptal edilerek 3 kat yani 12 metreye çıkarıldığı belirtildi. 6.50 metre olan blok yüksekliklerinin de iptal edilip 2 kat yani 8 metre olarak arttırıldığı aktarıldı. Teklifin bu yönüyle yükseklik arttırıcı nitelikte olduğu eleştirisi yapıldı. 

YASAYA AYKIRI

Teklifin, parsel bazında yapı ve nüfus yoğunluğu arttırıcı nitelikte olduğu belirlendi. Bu durumun da Resmi Gazete’de 20 Şubat 2020’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”daki, “parsel bazında nüfusu yapı yoğunluğunu, kat adedini, bina yüksekliğini arttıran plan değişikliği yapılamaz” hükmüne aykırı olduğu ve teklifin bu kapsamda değerlendirmesi gerektiği vurgulandı. 

AKP-MHP grubunun çoğunlukta olduğu Kentsel Yenileme-İmar ve Bayındırlık komisyonlarının raporunda, uyarılara rağmen plan değişikliği ilçesinden geldiği şekliyle uygun bulundu. İBB Meclisi’nde de CHP-İYİ Parti’nin muhalefeti, AKP-MHP grubunun “evet ” oyları ile onaylandı.

Çanakkale'de kentsel dönüşüm krizi!