Genel

Bunama hastası olan birisi mal devredebilir mi?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper demans hastası birinin hastalık dönemi içerisinde mal devretme olanağı olabilir mi sorusunun cevabına değindi. İşte Tamer Heper'in Posta'daki köşe yazısı;

Dayım 77 yaşında iken sahibi bulunduğu arsayı bir kamu görevlisine ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile devretmiş. Ancak bu tarihlerde demans (bunama) hastalığı vardı ve uzun zaman bizler kendisine baktık. Ancak yazılı bir bakım sözleşmesi görülmemiştir. Sadece ölümüne üç ay kala bu kamu görevlisi bu arsaya ev yapmış ve bir odasında dayıma bakmıştı. Bu durumda arsayı geri almak için dava açabilir miyiz? Açsak kazanabilir miyiz? • F.U. 


Bir dava açılacak ise önce hukuki vasfının belirlenmesi şarttır. 77 yaşındaki dayınızın ölünceye kadar bakma sözleşmesi yaptığını söylemenize rağmen yazılı bir sözleşmeye olmadığını da söylüyorsunuz. Sözle ölünceye kadar bakma sözleşmesi olmaz. Yazılı bir ölünceye kadar bakma sözleşmesi yok ise ve buna rağmen bir kimse malını bir başkasına vermişse bu bağışlamadır. Şayet durum bu ise bağışlamaya mahsus davalar düşünülür. Şayet yazılı ölünceye kadar bakma sözleşmesi var ise bu halde buna göre dava düşünmek gerekir. 

Anlattığınız olayda bir müşterek nokta var; dayınızın sözleşme yaparken veya bağış yaparken demans hastası olduğunu söylüyorsunuz. Demans (bunama) hastaları hukuki işlem yapamaz. Zira akıl hastaları hukuki işlem yapamaz, yaparlarsa geçersizdir. Dolayısı ile dayınız bu hastalığa yakalanmış olduğu tarihten sonra bu işlemi yapmış ise iptalini talep etmeniz mümkündür. 


Şayet ortada yazılı bir ölünceye kadar bakma sözleşmesi var ise ve şekil şartlarına uygun ise bakım borçlusuna mal devri ya sözleşme ile birlikte yapılır veya bakım alacaklısının ölümünden sonra tescil yapılır. Yani dayınızın devir tarihinde akıl sağlığının yerinde olması durumunda ve yazılı bir ölünceye kadar bakım sözleşmesi var ise bu durumda açacağınız davada zorlanırsınız. Dikkat ederseniz size "Dava açın kazanırsınız" veya "Sakın açmayın kazanamazsınız" demek imkanı yok. Bir dava açılacak ise altyapısını iyi hazırlamak gerekir demem mümkün. Her zaman da şunu tekrar ederim: Bir meslektaşımın yardımını alın. 


Posta