Kent Haberleri

Bunu yapan EYT'liler yandı! Uzmanlar peş peşe uyardı

Kanun teklifinin Resmi Gazete yayınlanmasıyla birlikte 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik yolu açıldı. Nihayete eren EYT düzenlemesinin yasalaşmasının akabinden  gözler kıdem tazminatına çevrildi.  Düzenlemenin yasalaşması ile beraber 2 milyon 250 bin kişiye emekli olma hakkı tanınmış durumda

İŞE GERİ DÖNECEK OLAN EYT'LİLER DİKKAT!

EYT düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayımlanarak icraata girmesinin akabinden emeklilik başvuru aşamaları vatandaşlar aracılığı ile araştırılmaya başlandı. Düzenlemenin yasalaşması ile beraber 2 milyon 250 bin kişiye emekli olma hakkı tanınmış durumda. EYT'lilerin merak ettiği konu ise kıdem tazminatı. Mesele ile alakalı ard arda açıklamalar gelirken uzmanlardan tedirgin eden ikaz geldi. İşe geri dönecek olan EYT'liler yandı. Peki EYT yasalaştı mı? EYT kimleri kapsıyor? Kimler EYT yasasından yararlanabiliyor?

KIDEM TAZMİNATI VE 5 PUANLIK İNDİRİM ŞOKU

Kıdem tazminatı süreci EYT'liler aracılığı ile heyecanla izleniyor. Sosyal güvenlik uzmanı ekonomist Ahmet Kıvanç ise katıldığı canlı yayın programında ikaz etti. Bir işte çalışanlar ile emekli olduktan sonra tekrardan çalışmayı planlayan SSK'lıların acele etmesi durumunda kıdem tazminatı ve 5 puanlık prim indirimi hakkını kaybetme riski ortaya çıkıyor. EYT'lilerin SGK önünde uzun kuyruklar oluşturmasının işleri yavaşlattığına dikkat çeken uzmanlar, SGK'dan 'Emekli olabilir' yazısı almanın çok zorlaştığını bunu beklemeden istifa etmenin risk 
oluşturduğunda birleşiyor. Uzmanlar bu tarz istifa edenlerin kıdem tazminatı alamama sorunu bulunduğunu söylüyor.

İŞVERENLER NE YAPACAK?

İşverenler, EYT çerçevesindekilerin işten çıkartma eylemlerinde normal emeklilik prosedürlerini izleyecek. Bu bağlamda, işten çıkartmada 8 numaralı kod işleme girecek.

EYT'LİLER KIDEM TAZMİNATI ALABİLECEK Mİ?

İşveren emekli olan çalışanına hak ettiği kıdem tazminatını ödeyecek. EYT'lilerin kıdem tazminatına ilişkin Kredi Garanti Fonu'ndan destek verilecek.

Diğer taraftan, EYT çerçevesinde emekli olanlar, 30 gün içinde aynı iş yerinde çalışmaya girmeleri halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanabilecek.

KIDEM TAZMİNATININ HESAPLANMASI

Türkiye'de ilk kez 1936'da çıkarılan İş Yasası ile uygulanmaya başlayan kıdem tazminatı, bir iş yerinde en az 1 senedir çalışan işçinin belirli şartlar oluştuğunda işten ayrılırken aldığı toplu ödeme tutarını ifade ediyor.


Kıdem tazminatı hesaplanırken, işçinin işten ayrılırken giydirilmiş en son brüt ücreti esas alınıyor. İşçiye, iş yerinde geçirdiği her bir yıl için bir aylık (30 gün) brüt ücreti tutarında ödeme yapılıyor, bu ödemeden sadece damga vergisi kesiliyor.