Kent Haberleri

Bunu yapandan SGK faiziyle geri alıyor! Emekli aylığınız bile kesilebilir!

Sigortalı olarak çalışmadığı halde emekli olmak için sahte sigorta yaptırarak kendisini çalışıyormuş gibi gösteren kişilere kötü haber geldi. Bu doğrultuda sigortada sahtecilik yapan 35 bin 612 kişi SGK’nın sıkı denetimine takıldı. Fakat yasa, primini kendisi ödeyen kişiler için isteğe bağlı sigorta yapılmasına olanak sağlıyor

SGK’dan emekli olmak hem daha kolay hem de daha avantajlı olduğu için Bağ-Kur‘lu çalışması olanlar sonradan SGK’ya geçiş yaparak daha erken emekli olmak amacıyla fiilen bir işte çalışmamalarına rağmen kendilerini SGK’lı gösterebiliyorlar. Fakat yasa, primini kendisi ödeyen kişiler için isteğe bağlı sigorta yapılmasına olanak sağlıyor. İsteğe bağlı sigorta 4B (Bağ-Kur) çerçevesinde sayıldığı için tercih edilmiyor.

Edinilen bilgilere göre, bir kişinin çalışmasından dolayı sigortalı olabilmesi için bir işverene bağlı olarak fiilen çalışması veya 4B (Bağ-Kur) kapsamında faaliyet yürütmesi gerekiyor. Herhangi bir işte fiilen çalışmayan vatandaşın sigortalı gösterilmesinin 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası açısından idari yaptırımları, Türk Ceza Kanunu yönünden de cezai yaptırımları bulunuyor.

İşte detaylar...

2022’DE 35 BİN 612 SAHTE SİGORTALI

SGK tarafından sahte işyeri ve sigortalılığın tespiti için yoğun çalışmalar yürütülüyor. 2016’da gerçekleştirilen Sahte İşyeri ve Sahte Sigortalılık Tespit Projesi çerçevesinde, 100’e yakın parametre ile faal/gayri faal 4.6 milyon işyeri sahte olma olasılıklarına göre sınıflandırıldı. 2016’da bilgilere göre sahte işyerlerinin ortalama faaliyet süresi 1.022 gün iken, denetimler sonucu 360 günün altına indi. Sahte işyeri tespit süresi kısaldığı sürece mağdur olan sigortalı sayısı azalıyor ve kurum zararı en aza iniyor. Geçen sene söz konusu proje doğrultusunda yapılan denetimlerde 711 sahte işyeri ve 35 bin 612 sahte sigortalı tespit edildi. Sosyal güvenlik denetmenleri tarafından yapılan denetimlerde ise 2 bin 513 sahte işyeri ve 124 bin 373 sahte sigortalı tespit edildi.

EMEKLİ AYLIKLARI KESİLİYOR

Sigortası sahte olduğu belirlenenlerin sigortası ise iptal ediliyor. Yatırmış olduğu primler SGK’ya gelir olarak işliyor. Emekli olduktan sonra geçmişte sahte sigortalı olduğu belirlenenlerin emekli aylıkları kesiliyor. Emeklilik başlangıcından itibaren ödenen maaşlarla tedavi için yapılmış harcamalar gecikme faizi ile birlikte geri alınıyor.

Sahte sigorta yaptıran kişiler ile fiilen çalışmayanları sigortalı gösteren işverenler hapis cezası ile de karşı karşıya kalabiliyorlar. Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “resmi belgede sahtecilik”, “resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” ve “özel belgede sahtecilik” hükümleri kapsamında savcılığa sevk ediliyorlar. Resmi belgede sahtecilik suçunda iki ila beş sene diğerlerinde ise sırasıyla 3 ay – 2 sene ve 1 – 3 sene arasında hapis cezası uygulanıyor.

Sahte sigortalı gösteren işverenlerin her ay SGK’ya verdiği bildirgenin ve maaş bordrosunun da sahte olduğu farz ediliyor. Bu yüzden sahte sigortalı gösterdikleri her ay için, asgari ücret tutarında idari para cezası kesiliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı da vergi açısından cezai yaptırımlar uyguluyor.

Asgari ücrete ara zam müjdesi! Bakan Bilgin resmen açıkladı!

EYT’liler emekli olur olmaz 10 bin TL alacak! Bu parayı almayı sakın unutmayın!

Deprem bölgesine 25 bin ilave istihdam geliyor! Resmen açıklandı!