Kent Haberleri

Buralarda oturanlar dikkat! 7'nin üzerinde deprem riski! Zaman dolmadan acilen bakmanız gerek! İlçe ilçe açıklandı!

İstanbul, 1999'da binlerce kişinin hayatını kaybettiği deprem de dahil olmak üzere yıkıcı depremlerle dolu bir geçmişe sahip. İstanbul'da 2030 yılına kadar büyüklüğü 7 ve üzeri deprem olma ihtimali açıklandı. Prof. Dr. Naci Görür, Dr. Doğan Kalafat ve Prof. Dr. Haluk Özener peş peşe konuştu. Depremde can kaybı ve hasar durumuna ilişkin güncel gelişmeler açıklanırken çevre illerde yeni depremler meydana geliyor

Türkiye'de 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkisi tüm yurtta hissedilmeye devam ediyor. Depremde can kaybı ve hasar durumuna ilişkin güncel gelişmeler açıklanırken çevre illerde yeni depremler meydana geliyor. Fay hatlarındaki bu hareketlilik İstanbul'da yaşayan kişiler tarafından endişe uyandırdı.

İstanbul'daki deprem riskiyle ilgili olarak, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, olası Marmara depremi için Japon bilim insanlarıyla 5 yıldır Marmara fayını incelediklerini ve buranın bir deprem bölgesi olduğunu belirtti.

Her an 7'nin üzerinde bir deprem olabileceğini söyleyen Özener, ne zaman olacağını kimse bilmiyor ancak bina yapı stokunun güvenli hale getirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hızlı tarama yöntemiyle binaların güvenliği ve mevcut durumunu tespit eden çalışmaları olduğunu söyleyen Özener, toplumun afet bilincini yerleştirmenin ve depreme dayanıklı bina yapımını sağlamanın önemine değindi.

Buralarda oturanlar dikkat! 7'nin üzerinde deprem riski! Zaman dolmadan acilen bakmanız gerek! İlçe ilçe açıklandı!..İşte ayrıntılar...

İSTANBUL'DA EN RİSKLİ İLÇELER HANGİLERİ?

İstanbul deprem haritası, şehrin deprem riski taşıyan bölgelerini düşük, orta ve yüksek riskli olmak üzere üçe ayırıyor.

İstanbul'daki düşük riskli ilçeler ve semtler; Pendik, Kadıköy, Kartal, Ümraniye, Şile, Üsküdar, Darıca, Erenköy, Çengelköy, Suadiye, Altunizade, Polonezköy, Eminönü, Rumelihisarı, Adalar, Beşiktaş, İçerenköy, Sarıyer, Nişantaşı, İstinye, Gültepe, Kağıthane, Taksim, Arnavutköy, Şişli ve Levent'tir.

İstanbul'daki orta derece riskli ilçe ve semtler; Üsküdar Çukuru, Tarabya Çukuru, Tophane, Çayırbaşı Çukuru, Ortaköy'deki dolgu kısımlar, Kurbağalıdere, Alibeyköy, Moda Sahili, Silivri, Fatih, Gümüşyaka ve Topkapı'dır.

İstanbul'da yüksek derecede deprem riski taşıyan bölgeler ise Zeytinburnu, Küçükçekmece, Florya, Esenkent, Ispartakule, Ambarlı, Avcılar ve Haramidere'dir.

2030'A KADAR 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLMA OLASILIĞI YÜZDE 64

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat ise İstanbul'da 2030 yılına kadar 7 büyüklüğündeki bir depremin olma olasılığının yüzde 64 olduğunu belirtti. Kalafat, İstanbul'da 7 büyüklüğündeki bir depremin önümüzdeki 50 yılda yüzde 75 ve 90 yılda yüzde 95 olma olasılığı olduğunu söyledi. Kalafat, deprem zararlarını en aza indirmenin önemli olduğunu ve depreme dayanıklı bina yapımının sağlanmasının gerektiğini vurguladı.

"MARMARA FAYI KIRILDI, KIRILACAK"

Yer bilimci ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, "Marmara fayı kırıldı, kırılacak. Kırılırsa minimum 7.2 büyüklüğünde deprem üretecek. Halbuki yapılan çalışmalar gösteriyor ki, bu fayın güneyinde stres birikimi kuzeyinden çok daha fazla. Marmara'nın güney kısmında" şeklinde konuştu.

İstanbul, tarih boyunca birçok yıkıcı depreme sahne oldu ve son 500 yılda 7 şiddetinin üzerinde 2 büyük deprem meydana geldi. Orta Marmara fayında İstanbul depremi yaşanma olasılığı 250 yılda bir olarak kaydediliyor. Deprem uzmanları, son büyük İstanbul depreminin 1766 yılında gerçekleştiğini belirtiyorlar.

 

İSTANBUL'DA 250 YILDA BİR BÜYÜK DEPREM RİSKİ BULUNUYOR

Deprem riski olan İstanbul'un son 500 yılda 7 şiddetinin üzerinde 2 büyük deprem yaşadığı belirtiliyor. Orta Marmara fayında İstanbul depremi yaşanma olasılığı 250 yılda bir olarak kaydediliyor. Marmara depreminde İstanbul'un Avrupa Yakası'nın daha çok hasar alacağı ifade ediliyor. Yer bilimci ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Marmara fayının kırılması durumunda minimum 7.2 büyüklüğünde deprem üreteceğini söylüyor. Ancak Türkiye'de en fazla deprem üreten iki fayın enerjisinin büyük bir kısmını boşalttığını belirten Görür, önümüzdeki birkaç yüz sene içerisinde Türkiye'de çok büyük bir deprem olmayacağına dikkat çekiyor.

 

"İKİ FAY ENERJİSİNİN BÜYÜK KISMINI BOŞALTTI"

Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'deki deprem riskleri hakkında önemli bir açıklama yaptı. Görür'e göre, Türkiye'deki en fazla deprem üreten iki fay hattı, Kuzey Anadolu fayı ve Doğu Anadolu fayıdır. Ancak her iki fay da enerjisinin büyük bir kısmını boşalttığı için önümüzdeki birkaç yüz sene boyunca Türkiye'de büyük bir deprem olmayacak, en azından bu iki fay kuşağı boyunca. Bu durum Türkiye için bir şans olarak değerlendirilebilir çünkü ülke depreme hazırlık açısından daha iyi bir konuma sahip olacaktır. Bununla birlikte, irili ufaklı başka yerlerde deprem olabileceği ve küçük çaplı depremlerin hala meydana gelebileceği unutulmamalıdır. Ancak Türkiye'nin en ağırlıklı fay zonları enerjisini boşalttığı için bu durum bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Prof. Dr. Naci Görür'ün bu açıklaması, Türkiye'nin deprem riski konusunda daha bilinçli olmasına yardımcı olabilir.

İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN OLACAK? "İSTANBUL'DA ZAMAN GELİYOR"

İstanbul'da daha büyük bir hasar oluşacağını dile getiren Prof. Dr. Naci Görür "İstanbul'da durum hiç iyi değil. Nasıl 3 gün önce 'Maraş'tan endişe ediyoruz' diye yazdıysam aynı şekilde İstanbul'dan endişe ediyorum. Bilimsel bütün araştırmalar, İstanbul'da zamanın gelmekte olduğunu gösteriyor. 

"30 SENE İÇERİSİNDE BEKLENİYORDU, 23 SENE GEÇTİ"

Aşağı yukarı 30 sene içerisinde depremin beklendiği söyleniyordu, 23 senesi geçtiğine göre büyük ölçüde yakınlaşmış demek istiyorum." ifadelerini kullandı.

İSTANBUL'DA HASAR MARAŞ'TAN BÜYÜK OLACAK! 

rof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da daha büyük bir depremin oluşacağına dair endişelerini dile getiriyor. Bilimsel araştırmaların İstanbul'da zamanın geldiğini gösterdiğine dikkat çeken Görür, yaklaşık 30 sene içerisinde depremin beklendiğini ancak 23 senesi geçtiğini ifade ediyor. Görür'e göre, İstanbul'da en fazla 7.5 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor, ancak bu depremin hasarı Maraş depreminden daha fazla olabilir. Görür şunları söyledi:

"Diğer yandan Maraş’ta da hasarın epey fazla olacağını üzülerek tahmin ediyorum, inşallah yanılırım ama açıklanınca göreceğiz" 

Buralarda oturanlar dikkat! 7.5'in üzerinde deprem riski! Tam 110 ilçe fay hattı üzerinde! Şimdi AFAD açıkladı!
İstanbul TOKİ Arnavutköy, Başakşehir, Çatalca, Esenler, Silivri başvurusu kabul edilenler peş peşe belli oldu!
Aile Bakanlığı destek ödemesini alın ama kesinlikle bu parayı da alın! Aylık 5.137 TL nakit tık hesabınıza yatıyor!