Kent Haberleri

Burdur Devlet Hastanesi'nde herkes risk altında!

Burdur Devlet Hastanesi'nin depreme dayanıklılığı ile ilgili konuşan Milletvekili Dr.Mehmet Göker, binanın güçlendirilmediğini, hastanede bulunan herkesin olası bir depremde büyük risk altında olduğunu söyledi!

Burdur Devlet Hastanesi'nin depreme dayanıklılığı ile ilgili olarak BİMER'e yaptığı başvuruya cevap geldiğini yaptığı basın açıklaması ile duyuran Milletvekili Dr. Mehmet Göker, gelen cevaptan 2006 yılında güçlendirme işlemlerine 2 milyon 360 bin liranın harcandığını, ancak 2013 yılındaki rapora göre yeniden güçlendirme maliyetinin 8 milyon lira olması üzerine güçlendirme faaliyetinden vazgeçildiğinin öğrenildiğini belirterek, "dün itibarı ile tarih 02 Şubat 2016'dır. Yani resmi olarak 2013 yılından beri (Gayrı resmi olarak 2006 yılından beri) Burdur'da bir deprem olması durumunda Hastane Personelinden tutun da Yatan Hastalara ve hatta hasta yakınlarına kadar herkes büyük bir risk altındadır. Yıkım kararı alınmış olan bir binada çalışan insanlar ve yatan hastalar için dua etmekten başka elimizden bir şey gelmemektedir." dedi.


Gelen ilgili yazıda, "Yapımına 1971 yılında başlanılan ve 1991 yılında hizmete açılan Devlet Hastanesi Binasının 2006 yılında Bakanlığımızca güçlendirilmesine karar verilmiş ve gerekli proje çalışmaları yapılarak güçlendirme işlemi gerçekleştirilmiş olup, 2.360.000,00 TL ödeme yapılmıştır. Kırıkkale Üniversitesi Yapı ve Zemin İnceleme ve Araştırma Merkezinin 2013 tarihli raporunda 2007 yılı Deprem Yönetmeliğine uymadığı ve yeniden güçlendirme maliyetinin yaklaşık 8.000.000,00 TL gibi oldukça yüksek bir rakam çıkması üzerine Bakanlığımız Sağlık Yapıları Yıkım Değerlendirme Komisyonunun 22.07.2015 tarih ve 606 sayılı kararı ile söz konusu binaların hizmeti aksatmadan yıkılmasına karar verilmiştir. 2015 Yılında Bakanlığımızca yapılan çalışmalar sonucunda İlimize 30C yataklı yeni bir hastane binasının yapılması ön görülmüş ve yapılacak olar yeni hastane binasının yeri ile ilgili Valiliğimiz ve Burdur Belediye Başkanlığı arasında protokol imzalanmış olup, bina yerinin hazine adına tescil işlemlerinin yapılması için İlimiz Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğüne gerekli yazışmalar yapılmıştır. Yeni Yapılması planlanan 300 Yataklı Devlet Hastanesi binasının 2016 yılı yatırım programına alınması için gerekli çalışmalar devam etmektedir" denildiğini aktaran Milletvekili Göker; Dayanıklı olmayan binalar yüzünden depremlerde çok sayıda can kaybı yaşandığının herkesin malumu olduğunu hatırlatarak, son yıllarda yaşanan en büyük depremlerinden olan Gölcük, Düzce, Bingöl ve Van depremlerinde yaşamını yitiren tüm vatandaşların depreme dayanıklı olmayan binaların enkazı altında can verdiğine dikkat çekti. 


Diğer taraftan, yalnızca hastane değil ilde bulunan mevcut yapı stoğunun bir an önce iyileştirilmesi, plancılık anlayışı ile deprem ve diğer afetlere hazırlanması gerektiğini kaydeden Milletvekili Göker, öncelikle okul, hastane, kamu yapıları ve diğer konutların, depreme ve diğer afetlere hazır duruma getirilmesi gerektiğine vurgu yapıp, öte yandan, ilin büyük bir bölümünün 1. derece deprem bölgesi kuşağından olmasından hareketle, yeni yapılması planlanan 300 Yataklı Devlet Hastanesi binasının 2016 yılı yatırım programına acilen alınması gerektiğine, gelen ilgili yazıda "gerekli çalışmalar devam etmektedir" denildiğine işaret ederek, çalışmalar bir an önce bitirilmeli ve 300 yataklı hastane acilen yatırım programına alınmalı, Yoksa, Allah göstermesin, olası bir deprem felaketinde bu yükün altından kimse kalkamayacak uyarısında bulunup, bu durumun takipçisi olacağı sözü verdi. 


Burdur Gazetesi


Haber Burdur Yenigün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker, Burdur Devlet Hastanesi'nini depreme dayanıklılığını öğrenmek amacıyla gündeme getirdiği konuyu BİMER'den cevap geldiğini belirterek, bu cevabı kamuoyu ile paylaştı. Açıklamasının sonunda bir değerlendirme yapan Göker durumun hiç te içaçıcı olmadığını vurgulayarak, burdur merkeze biran önce yeni Hastane yapımına başlanması gerektiğini dile getirdi. 

Göker'in açıklaması şu şekilde: Burdur Devlet Hastanesi'nin depreme dayanıklılığı ile ilgili olarak BİMER'e yaptığım başvuruya cevap gelmiştir. Bunu siz değerli arkadaşlarımla paylaşmak istiyorum. Gelen ilgili yazıda, "Yapımına 1971 yılında başlanılan ve 1991 yılında hizmete açılan Devlet Hastanesi Binasının 2006 yılında Bakanlığımızca güçlendirilmesine karar verilmiş ve gerekli proje çalışmaları yapılarak güçlendirme işlemi gerçekleştirilmiş olup, 2.360.000,00 TL ödeme yapılmıştır. Kırıkkale Üniversitesi Yapı ve Zemin İnceleme ve Araştırma Merkezinin 2013 tarihli raporunda 2007 yılı Deprem Yönetmeliğine uymadığı ve yeniden güçlendirme maliyetinin yaklaşık 8.000.000,00 TL gibi oldukça yüksek bir rakam çıkması üzerine Bakanlığımız Sağlık Yapıları Yıkım Değerlendirme Komisyonunun 22.07.2015 tarih ve 606 sayılı kararı ile söz konusu binaların hizmeti aksatmadan yıkılmasına karar verilmiştir. 2015 Yılında Bakanlığımızca yapılan çalışmalar sonucunda İlimize 300 yataklı yeni bir hastane binasının yapılması ön görülmüş ve yapılacak olan yeni hastane binasının yeri ile ilgili Valiliğimiz ve Burdur Belediye Başkanlığı arasında protokol imzalanmış olup, bina yerinin hazine adına tescil işlemlerinin yapılması için İlimiz Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğüne gerekli yazışmalar yapılmıştır. Yeni Yapılması planlanan 300 Yataklı Devlet Hastanesi binasının 2016 yılı yatırım programına alınması için gerekli çalışmalar devam etmektedir" denilmektedir. 


Gelen cevaptan 2006 yılında güçlendirme işlemlerine 2 milyon 360 bin liranın harcandığını ancak 2013 yılındaki rapora göre yeniden güçlendirme maliyetinin 8 milyon lira olması üzerine güçlendirme faaliyetinden vazgeçildiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Bugün itibarı ile tarih 02 Şubat 2016'dır. Yani resmi olarak 2013 yılından beri (Gayrı resmi olarak 2006 yılından beri) Burdur'da bir deprem olması durumunda Hastane Personelinden tutun da Yatan Hastalara ve hatta hasta yakınlarına kadar herkes büyük bir risk altındadır. Yıkım kararı alınmış olan bir binada çalışan insanlar ve yatan hastalar için dua etmekten başka elimizden bir şey gelmemektedir.


Dayanıklı olmayan binalar yüzünden depremlerde çok sayıda can kaybı yaşandığı hepimizin malumudur. Son yıllarda yaşanan en büyük depremlerinden olan Gölcük, Düzce, Bingöl ve Van depremlerinde yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımız depreme dayanıklı olmayan binaların enkazı altında can vermiştir. Diğer taraftan, yalnızca hastane değil Burdur ilimizde bulunan mevcut yapı stoğunun bir an önce iyileştirilmesi, plancılık anlayışı ile deprem ve diğer afetlere hazırlanması gerekmektedir. Öncelikle okul, hastane, kamu yapıları ve diğer konutlar, depreme ve diğer afetlere hazır duruma getirilmelidir. Öte yandan, Burdur ilimizin büyük bir bölümünün 1. derece deprem bölgesi kuşağından olmasından hareketle yeni yapılması planlanan 300 Yataklı Devlet Hastanesi binasının 2016 yılı yatırım programına acilen alınması gerekmektedir. Gelen ilgili yazıda 'gerekli çalışmalar devam etmektedir'denilmektedir Çalışmalar bir an önce bitirilmeli ve 300 yataklı hastane acilen yatırım programına alınmalıdır. Yoksa, Allah göstermesin, olası bir deprem felaketinde bu yükün altından kimse kalkamayacaktır. Burada sizlerin huzurunda söz konusu bu durumun takipçisi olacağıma söz veriyorum." 


Burdur Yenigün Gazetesi