28 / 04 / 2024

Burhan Doğançay, Brooklyn Köprüsü'nün fotoğraflarını sergiliyor!

Burhan Doğançay, Brooklyn Köprüsü'nün fotoğraflarını sergiliyor!

Burhan Dogançay 'ın çektiği bu ikonik görüntüler, ABD dışında ilk kez  sergilenecek.  Doğançay,  1986-87 yıllarında Brooklyn Köprüsü 'nün geçirdiği ilk büyük tamir ve bakım sırasında, New York şehri tarafından köprünün üzerine çıkma izni verilen tek sana



Aria Art Gallery, Floransa 'da «Vespucciano » Senesi kutlamaları kapsamında  Burhan Doğançay 'ın “Brooklyn Bridge - as never seen before ” adlı fotoğraf sergisine Floransa şehrinin himayesinde yer veriyor. Sergi, Brooklyn Köprüsü 'nün  şimdiye kadar çekilmiş en özellikli ve sanatsal fotoğraflarından oluşuyor.

1986-87 yıllarında, Brooklyn Köprüsü 'nün geçirdiği ilk büyük tamir ve bakım sırasında, New York şehri tarafından köprünün üzerine çıkma izni verilen tek sanatçı olan Burhan Doğançay, böylece güvenlik ağları ile kaplanmış olan köprünün fotoğraflarını çekme olanağını elde etmiştir.


Phillip Lopate, “Bridge of Dreams ” isimli kitabında (Hudson Hills Press, 1999) bu fotoğrafları kullanmış ve şöyle yazmıştır: “Kablolar ile sabitlemiş çelik güvenlik ağları, verev hatları ile çift yansıma izlenimi veriyor. Köprünün yüzünde ise, bir gelin veya yasta olan bir dul kadın gibi, bir perde var. Bazı fotoğraflarda köprü, kuruma için serilen ağların oluşturduğu bir balıkçı kasabası izlenimini veriyor. Diğerlerinde sütunlar dev yelkenleri andırıyor. Ağların genel havası ise, farklı dünyaları birleştiriyor : günlük hayat ile uzak ve bambaşka bir dünya ”

Doğançay 'ın Brooklyn Köprüsü fotoğrafları, ilk defa Houston Fotofest 'te (Texas, A.B.D.) 1996 'da sergilenmiştir. 1997 'de ise, Baldev Duggal tarafından, New York 'ta bulunan ve dünyaca tanınan fotoğraf laboratuarında, cam ve bakır gibi farklı zeminlere basılmıştır.  Broadway Gallery 'de sergilendikten hemen sonra, iki yıl boyunca John F. Kennedy Havaalanında, New York şehrinin yıldönümü kutlamaları çerçevesinde sergilenmiştir. Bu fotoğraflar, Brooklyn sahilinde önemli binaların yaratıcıları olan Jane ve David Walentas tarafından satın alınıp, şirket merkezlerinin girişine daimÜ® olarak yerleştirilmiştir.

Brooklyn Köprüsü fotoğrafları, pek çok özel koleksiyona ilave olarak, The Cleveland Museum of Art, Ohio, Fotomuseum Winterthur, İsviçre; Istanbul Modern, Türkiye; Museum of the City of New York,  The Whitney Museum of American Art, New York ve The Museum of Fine Arts Houston, Texas 'ın koleksiyonlarında yer almaktadır.


Burhan Dogançay ve “Brooklyn Bridge, as never seen before ” ile ilgili ilave bilgi için :

www.burhandogancay.com www.dogancaymuseum.org

Burhan Dogançay

Brooklyn Bridge

As Never Seen Before

Fotoğraf Sergisi

30 Eylül – 27 Kasım, 2011

Açılış 29 Eylül Perşembe, Saat 18.30


Geri Dön