Burhan Er: Tarımda betonlaşma ürünü azaltıyor!
Tarımda betonlaşma Federasyon Başkanı Burhan Er, " Betonlaşma nedeniyle yılda bir milyon ton ürün azalıyor. Fiyatlar yüzde 10 artıyor. Bütçeye zararı ise ayda 110 TL" dedi.
Sebze meyve fiyatlarının rekor düzeylerde seyretmesinin en büyük nedenlerinden birisinin verimli tarım arazilerine konut ve fabrikalar yapılıp buraların beton yığını haline getirilmesi olduğu kaydedildi. Tarım arazilerinin yerini giderek konut ve sanayiye bırakmasının gelecek için büyük bir tehlike olduğunu belirten Sebze Meyva Komisyoncu ve Tüccarları Federasyonu Başkanı Burhan Er, "Türkiye dünyanın en büyük tarım ülkelerinden birisi.
Ancak bu bereketli tarım arazileri son yıllarda betonlaşmaya başladı. Buralardan lezzetli dünyaca ün yapmış sebze meyve yerine betonlar yükseliyor. Yılda bir milyon sebze mey va betonlaşma kurbanı oluyor. Bu çok büyük rakam" dedi.
BUNA İZİN VERİLMESİN
Bereketli topraklara kesinlik inşaat izni verilmemesini isteyen Er, "Tarım arazileri yumuşak topraktır. Bir depremde bu alanlardaki binalar büyük zarar görür. Çok can kaybı olur. Bunun örneklerini ise çok"diye uyardı. Burhan Er ürün azalırken fiyatların arttığına dikkat çekip, "Betonlaşma fiyatları en az yüzde 10 : yükseltir. Betonlaşma önlenirse, bu bir ai- l lenin cebinde ayda yaklaşık 110 TL kalma-1 sına neden olur. Her ay bir zam şampiyonu : çıkmaz. Devlette vergi kaybına uğramaya- : cak"diye konuştu. Başkan Er ayrıca Ekim Politikası olmamasının hem üreticiye hem « tüketiciye hem de tüccara zarar verdiğini ; İ Federasyon Başkanı Burhan Er tarım arazilerinin korunması gerektiğini söyledi.
belirtip"Yasa olmayınca üretici bir yıl bir sebzeyi bol ekiyor. Ürün fazla olunca para etmiyor. Satılmayınca çöpe gidiyor. O zamanda üreticiyi iflasa kadar götürüyor. Ertesi sene ise zarar edilen ürün az ekildiği için fiyatı fırlıyor. O zaman da zam şampiyonu oluyor "diye konuştu. Er, etiketlerdeki yüksekliğin betonlaşmadan kaynaklandığını belirtip, "Eğer dar gelirli daha ucuza ürün almak istiyorsa bu betonlaşma sorunu mutlaka çözülmelidir"diye uyardı.
KALİTELİ ÜRÜN KAYBOLUR
Er, özellikle sahil kesimlerindeki betonlaşmanın Türkiye'yi gelecek için tehdit ettiğini belirtip,"Nüfusumuz artıyor, ürün ise azalıyor. Böyle giderse daha fazla sebze meyve ithal etmek zorunda kalacağız. Konut, fabrika her yere yapılır ama kaliteli, isim yapmış ürün her yerde yetişmez" diye uyardı.
Güneş