23 / 12 / 2024

Burhan Karahan: İnşaatçıların gözü 2-B'de

Burhan Karahan: İnşaatçıların gözü 2-B'de

çatı kaplama ve yalıtım sistemleri üreticisi Onduline'nin CEO'su Burhan Karahan, imar affı için seçimi beklemenin geçmişte kaldığını, inşaatçıların dikkatini 2-B arazilerine tapuların verilmesinin çektiğini belirtti



Karahan, K. Afrika'daki olayların da orta vadede ticareti etkilemeyeceği görüşünde.Türkiye'de 11 milyar dolar ciroya ulaşan inşaat sektörü, yıllarca seçimleri heyecanla bekledi. Özellikle büyük şehirlerde gecekondulara getirilen imar aflarından dolayı sektörde büyük canlılık yaşanıyordu. çatı kaplama ve yalıtım sistemleri üreticisi Onduline Avrasya'nın Üst Yöneticisi (CEO) Burhan Karahan, bu dönemin geride kaldığını, artık sektörün ilgisini seçimin değil daha çok orman vasfını kaybetmiş 2-B arazilerine tapularının verilecek olmasının çektiğini belirtiyor. 2-B düzenlemesinin inşaat sektörüne yarayacağını vurgulayan Karahan, 'Araziler, imara açılacak kanuni olarak. Evinin tapusunu alacak olan insanlar, yarım kalan inşaatlarını tamamlayacak. İnşaat sektörü canlanacak.' diyor. Karahan, ayrıca seçimlerin piyasayı olumlu etkileyeceği görüşünde.

Yapı malzemeleri üretimi ve pazarlamasında sektörün lideri Fransız Onduline Avrasya Aşž, 17. Uluslararası Bayi toplantısını Küba'nın turizm şehri Varadero'da gerçekleştirdi. Türkiye ile birlikte Kafkaslar, Orta Asya ve Ortadoğu'dan toplam 200 bayinin katıldığı organizasyonun gala gecesi ise başkent Havana'da yapıldı. 25 ülkenin bağlı bulunduğu Onduline Avrasya'nın CEO'su Burhan Karahan, burada bir grup gazetecinin sorularını cevapladı. Tunus'ta başlayan, Mısır ve Libya ile devam eden ayaklanmaların satışlarını etkilediğini dile getiren Karahan, 'Ama orta vadeli etkileyeceğini düşünmüyorum. Biraz durulunca ticaret devam edecektir. Öyle 1 hafta, 1 aylık durmalar çok da önemli değil.' diye konuşuyor. İlgilendikleri coğrafyanın Kafkaslar, Balkanlar ve Orta Asya olması sebebiyle istikrarsızlığa alışkın olduklarını ifade eden Karahan, Kırgızistan, Lübnan ve Gürcistan'da yaşananları buna örnek gösteriyor. Ortadoğu'da bu sene planladıkları cironun yüzde 30-40 eksiğini yapacakları tahmininde bulunan Karahan, 'Bizde bir kriz lafı çıkar insanlar alışverişi bırakır. 'Niye' dersin sebep yok, Arap coğrafyasında da onu görüyoruz. Ama sıfıra düşmeyiz. O bölgede 20 milyon Euro ciro hedefliyorduk, 10-12 milyon Euro'da kalırız.' şeklinde konuşuyor.

Ciddi bir elektrik üretim kaynağı olan ve güneş ışığını elektrik enerjisine dönüştüren fotovoltaik sistem Almanya, ABD, Fransa ve İspanya gibi ülkelerde çatılarda yoğun olarak kullanılıyor. Türkiye'de ise güneşin elektrik üretimine teşvik verilmediği için hızlı gelişmiyor. çatıya güneşten elektrik üretecek sistemi kurmaya başlayan Onduline, Antalya-Alanya ile İstanbul'da bir yeri pilot bölge seçti, personeli eğitti. CEO Burhan Karahan, şu anda birkaç yerde isteyene evine güneş paneli takacak noktaya geldiklerini ifade ediyor. Karahan'a göre İstanbul en uygun yer değil ama fena da sayılmaz. En kötü yer Karadeniz. Kliması olmayan mütevazı bir ev 2 kilovatlık güçle idare edebiliyor. Büyük, çok odalı ve klimalı villa ise 4-5 kilovata ihtiyaç duyuyor. Kurulum maliyetleri ise gittikçe düşüyor. şžu an 6 bin-6 bin 500 Euro (13-14 milyar lira). Yaygınlaştıkça 10 milyar liranın altına düşeceğini vurgulayan Karahan, şu bilgileri veriyor: 'Türkiye'de 8 senede amorti ediyor. 3-4 yılda amorti edecek hale gelirse herkes girer. Almanya'nın doğru dürüst güneşi yok. Ama tüm evlerin tepelerinde güneş paneli var. Devlet kilovatsaatine 20 cent veriyor, üstüne para bile veriyor. Türkiye'de de yaygınlık kazanması için devletin teşvik vermesi lazım.'

10 yılda üç fabrika daha açacağız

25 ülkenin bağlı bulunduğu Onduline Avrasya, İzmit yakınlarında bulunan üretim birimlerinde çatı kaplama levhası, kiremit altı su yalıtım levhası, su yalıtım membranı ve bitüm esaslı kiremit üretiyor. 200'den fazla personel istihdam eden firma, geçen yıl 30 milyon Euro'su ihracattan olmak üzere 100 milyon Euro ciro elde etti. Onduline Grubu, dünya genelinde yıllık 45 milyon levha satarken, 8 milyonluk satışı Türkiye'de gerçekleştiriyor. Onduline Avrasya olarak yüzde 10, Türkiye'de ise yüzde 15 büyüdüklerini aktaran CEO Burhan Karahan, gelecek 10 sene içinde Kafkaslar, Ortadoğu ve Orta Asya pazarları için 3 fabrika daha ilave etmeyi planladıklarını açıkladı. Ortadoğu için Gaziantep veya Batman, Kafkaslar için Trabzon, Rize veya Hopa, Orta Asya içinse Kazakistan ön plana çıkıyor. İran'da satın alma için görüşmeler sürdüren şirkete göre, Irak pazarı 100 milyon Euro'luk ciroyu ikiye katlayacak potansiyele sahip. Sosyal sorumluluk faaliyetlerine de önem veren şirket, Türkiye'nin çatıları adında fotoğraf kitabı hazırladı. Klasik müziğe destek içinse İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası'nın konserlerine sponsor oluyor. Geçen yıldan itibaren keman, piyano, çello, flüt ve klarnet alanında yetenekli çocukları desteklemeye başladı. şžirket gelecekte ise bilim adamlarına destek olacak.
Zaman/HARUN çÜMEN VARADERO, HAVANA    


Geri Dön