Genel

Burhan Karahan: Su yalıtımı binaların korozyonunu önlüyor!

Bitümlü Su Yalıtımı Üreticiler Derneği (BİTÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan, su yalıtım sektörünün 2013 yılında olumlu bir tablo çizdiğini bildirdi. Su yalıtım sektörünün büyümeye ve gelişmeye açık olduğunu vurguladı...

Yapı güvenliği için büyük öneme sahip olan su yalıtım sektörünün büyümeye ve gelişmeye açık olduğunu söyleyen Bitümlü Su Yalıtımı Üreticiler Derneği (BİTÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan, su yalıtım sektörünün 2013 yılında olumlu bir tablo çizdiğini bildirdi. Türkiye'de sektörün yaklaşık 100-120 milyon metrekare büyüklüğe sahip olduğunu kaydeden Karahan, ülkede bitümlü örtülerle ilgili iç talebi karşılayacak yeterli yatırımın bulunduğunu dile getirdi. 


İnşaat sektörünün 2013 yılında yüzde 6-7 oranında büyüdüğünü ifade eden Burhan Karahan, sektörde kamu inşaat yatırımlarının özel yatırımlardan daha fazla olduğuna dikkat çekti. 

Geçen yıl özellikle konut ruhsat alımı ile ilgili bir rekor yaşandığına işaret eden Karahan, "Tüm bu gelişmelerden biz de su yalıtımı sektörü olarak olumlu etkilendik. Sektörün 2013 yılı performans değerlerine bakıldığında Türkiye ekonomisine ve istihdama önemli oranda katkı sağladığını görüyoruz" dedi. 2014 yılında inşaat sektöründe büyümenin yüzde 5'in altında beklenmediğini aktaran Karahan, şöyle devam etti: "İnşaat sektörünün, 2014 yılında da Türkiye ekonomisinin üzerinde büyüme gerçekleştirmesini öngörüyoruz. İnşaat sektörünün gelişimine paralel olarak belirlediğimiz hedeflerimiz doğrultusunda 2014 yılının, sektörümüz açısındaki pozitif bir görünüm çizdiğini söyleyebiliriz. 

Sektörümüzde çözülmeyi bekleyen sorunlar aşüdığı takdirde su yalıtım sektörünün 2014 yılında da büyüme göstermesini tahmin ediyoruz. Türkiye'de su yalıtımı konusundaki bilinç eksikliğinin giderilmesi ve standart dışı üretimin önüne geçilmesi sektörün büyümesini hızlandıracak." "Su yalıtımı binaların korozyonunu önlüyor" Kamu binalarında su yalıtımını zorunlu kılan Ağustos 2013 tarihli genelgenin sadece kamu biA nalarını değil, tüm binaları kapsaması gerektiğini vurgulayan Burhan Karahan, zorunlu su yalıtım yönetmeliği henüz yürürlükte olmadığı için su yalıtımı uygulamalarında hangi malzemelerin kullanılacağı ya da denetimlerin hangi esaslara göre yapılacağı konusunda ciddi belirsizliklerin olduğunu söyledi. Karahan, ayrıca ısı yalıtımı uygulamalarında olduğu gibi su yalıtımı için de bu belirsizlikleri ortadan kaldıracak bir yönetmelik hazırlanmasının büyük önem taşıdığını aktardı. 

Mevcut yasaların kamu binaları dışında su yalıtımını zorunlu kılmadığını belirten Karahan, bu yüzden Enerji Performans Yönetmeliği'nin yalıtım sektörünü kapsamadığını kaydetti. Karahan, "Enerji kayıplarının giderilmesinde ve enerji verimliliğinin artırılmasında yalıtım oldukça önemli. Su yalıtımı, binanın korozyona bağlı yoğuşma sularının zararlı etkilerinden de korur" dedi. Öte yandan kentsel dönüşümün ivme kazanması ile birlikte yalıtımlı bina sayısında önemli oranda artış yaşanacağının altını çizen Karahan, şöyle devam etti: "Kentsel Dönüşüm ile 20-30 yılda güvenli yapı olmaktan çıkan, korozyona uğramış riskli yapıların yenilenmesi öngörülüyor. 

Türkiye'de yaklaşık 19 milyon konutun 6.5 milyonu riskli bina statüsünde. Bu binaların bu kadar kısa sürede nasıl riskli ve güvensiz yapı haline geldiği unutulmamalı. Yapılan hatalar tekrarlanmamak. Yeni jenerasyon konutlar, sağlık, güvenlik, konfor şartlarını sağlayarak artı değer olarak ekonomiye kazandırılmalı. Aksi takdirde 20-30 yıl sonra tekrar kentsel dönüşümden bahsediyor olacağız. Bu nedenle yeni yönetmeliklerin sağlıklı şekilde hayata geçmesini ve denetlenmesini çok önemsiyoruz." 


Dünya Sektörel Ek