Genel

Burhan Karahan: Su yalıtımı yaptırırken hataya düşmeyin!

BİTÜDER bir yandan su yalıtımının yapı güvenliğindeki önemini vurgularken diğer yandan da merdiven altı ürünlere karşı uyarıyor: “Denetime tabi olmayan merdiven altı üretim önlenemediği sürece çürük yapılaşmanın önüne geçilemez.”

Kendimizi güvende hissettiğimiz alanların başında evlerimiz geliyor. Peki evlerimiz yeterince güvenli mi? Yapılan araştırmalar ayakları yere sağlam basan güvenli yapılar için su yalıtımı uygulamasının şart olduğunu gösteriyor. Oysa ülkemizdeki binaların yüzde 85’inde su yalıtımı yok. BİTÜDER bir yandan su yalıtımının yapı güvenliğindeki önemini vurgularken diğer yandan da merpen altı ürünlere karşı uyarıyor: “Denetime tabi olmayan merpen altı üretim önlenemediği sürece çürük yapılaşmanın önüne geçilemez.”

 

Büyük bölümü deprem kuşağında yer alan Türkiye’de,‘güvenli ve sağlam yapı’bilincinin oluşturulması önem taşıyor. Merpen altı diye tabir edilen kayıt dışı ürünler ile yapılan uygulamalar yapı güvenliğini tehdit eden unsurların başında geliyor. Ülkemizdeki yapı stokunun çoğunluğunun betonarme olması nedeniyle temelde su yalıtımı yapılması bina güvenliği açısından şart… 

 

Temelden su alan bir bina, çok değil 10 yıl içinde korozyon yani paslanma nedeniyle çürümeye başlıyor. Uzun ömürlü ve korozyonun olumsuz etkilerinden arınmış güçlü binalar inşa etmenin yolu doğru malzeme ve uygulama ile yapılmış su yalıtımından geçiyor.

 

Toplum genelinde yapı güvenliği ile ilgili artan bilinç ve kentsel dönüşümün de etkisiyle su yalıtımı pazarında önemli oranda artış olduğunu belirten BİTÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan, “Son yıllarda pazardaki büyüme ile beraber merpen altı üretici sayısında da önemli oranda artış yaşandı. Kayıt dışı üretilen su yalıtım malzemeleri herhangi bir denetim ve kontrole tabi olmadığı için yapı güvenliği açısından büyük riskler taşıyor. Merpen altı ürünler binayı suyun zararlı etkilerinden korumadığı gibi harcanan paranın boşa gitmesine sebep oluyor. Bu durum sektörün güvenilirliğini de zarar veriyor. Tüm bunlara ek olarak standart ve yönetmeliklerin yetersiz olmasından kaynaklanan kalitesiz üretim ve eğitimsiz işçi istihdamı haksız rekabeti de körüklüyor” dedi.

 

Standart dışı malzemelerle yapılan su yalıtımı uygulamalarının amacına ulaşmadığını ve kısa sürede işlevini yitirdiğini ifade eden Burhan Karahan,“Su yalıtımı uygulamalarında doğru detayda doğru seçilmiş malzemenin tercih edilmesi gerekiyor. Standartlara uygun CE Belgesine sahip ürünler, işin uzmanları tarafından uygulanmalı. Tüketici de bu konuda bilinçli olmalı ve binasındaki su yalıtımının kalitesini sorgulamalı” diye konuştu. 



Milliyet