Burhanettin Çoban: Afyonkarahisar'a son beş yılda 225 milyon TL yatırım yaptık!
Burhanettin Çoban Afyonkarahisar'daki başkanlık dönemim süresince yaklaşık 530 milyon TL'yi bulan belediye gelirlerinin 225 milyon TL'si yatırıma harcandı. Geçmiş dönemlerden kalan 40 milyon TL'lik borcu da geçen beş yıllık süre zarfında ödedik...
Afyonkarahisar'daki başkanlık dönemim süresince yaklaşık 530 milyon TL'yi bulan belediye gelirlerinin 225 milyon TL'si yatırıma harcandı. Burada en önemli husus söz konusu yatırımlar yapılırken ne İller Bankası'na ne de piyasaya borçlanmamış olmamız. Göreve geldiğimiz zaman geçmiş dönemlerden kalan 40 milyon TL'lik borcu da geçen beş yıllık süre zarfında ödedik.
2009-2014 döneminde yaptığımız hizmetlerle Afyonkarahisar halkından ikinci dönemin yönetimini de aldık. Geçen dönem hayata geçirdiğimiz Akarçay Islah ve Rekreasyon Projesi ile kente yeni bir vizyon kattık. Afyonkarahisarlı olan Orman ve Su İşleri Bakam Veysel Eroğlu'nun destek verdiği projede, Devlet Su İşleri tarafından ilk etapta 2 bin 200 metre uzunluğu bulan ıslah çalışması yapıldı. DSİ'nin bu ıslah çalışması için harcadığı para tam 38 milyon TL. Projenin rekreasyon kısmım yapan Afyonkarahisar Belediyesi olarak ise şu ana kadar yaklaşık 15 milyon TL harcadık.
Turizm yatırımlarını önemsiyoruz Termal turizmin başkenti olan şehrimizde, turizmle ilgili yatırımlar konusunda da oldukça bilinçli hareket ediyoruz. Bu yatırımlar arasında en dikkat çekeni spor kompleksi. 2011 yılının sonunda çalışmalarına başlanan ve şu an yüzde 90 bitme aşamasında olan projenin ihale bedeli tam 51 milyon TL'yi buldu. Geniş alanı ve su kayak merkezi dahil neredeyse tüm spor branşlarının yapılabileceği tesisleri ile örnek bir proje olan kompleks, termal turizm ile sporu entegre edecek bir planlama ile kuruldu. Bu projeyle yaz kampı için uygun iklim ve tesis arayan özellikle Avrupa'daki spor kulüplerini Afyonkarahisar'a çekmeyi hedefliyoruz.
Şehrin ekonomisi ve halkın yaşam şartlarına büyük önem veriyoruz. "İş olursa aş olur, aş olursa huzur ve istikrar olur" düşüncesiyle yatırımcıları şehre çekmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. İşsizlik oranının en düşük olduğu dördüncü il unvanına sahip olan şehrimizin en önemli ticaret potansiyeli DÜNYA 11 Temmuz 2014/CUMA Afyonkarahisar'a son beş yılda 225müyön TL yatırım yaptık termal turizm. Hali hazırdaki beş yıldızlı termal otelleriyle Türkiye'nin termal başkenti olan şehrimizde otel sayısı hızla artıyor. Şehre yeni turizm yatırımlarını çekmek için yoğun çaba harcıyoruz.
Yatırımcılara arsa temini konusunda büyük kolaylık sağlıyor ve altyapı garantisi veriyoruz. Yalan zaman önce Ordu'ya atanan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nun girişimleriyle kurulan 'Termal Su Birliği' ile termal suyun geleceği de garanti altına alınmış durumda.
Yani burada yatırım yapacak yatırımcılar için ileride termal su sıkıntısı yaşanmayacağı da garanti altında.
İlkleri gerçekleştirdik Son beş yılda kente yeni sosyal yapılar kazandırarak, birçoğu ilk olan projelerle kentin çehresi hayli değişti. Akıllı politikalar ve yerinde harcamalarla kaynak sıkıntısı çekmeyen Afyonkarahisar Belediyesi'nin geçen dönem hayata geçirdiği 'Kapalı Pazaryeri', 'Hanımlar Lokali' ve 'Emekliler Lokali' projeleri sosyal alanda en çok dikkat çeken projeler arasında yer aldı. Daha önce otogar bölgesi olan ve kentsel dönüşümle yeniden yapılanan alana üç proje için yaklaşık 12 milyon TL harcandı. Vahşi çöp depolaması sistemini yıllar önce terk ederek, Türkiye'nin sayılı katı atık bertaraf tesislerinden birine sahip olan belediyemiz, çöpten elektrik de üretiyor. İhaleyle elektrik üretimi işini alan firma, ürettiği elektrik gelirinin yüzde 37.9'nu Çevre Hizmetleri Birliği'ne ödüyor. Birliğe sağlanan bu gelir, Afyonkarahisar Belediyesi başta olmak üzere birliğe üye olan belediyelerin ödemelerini de bir hayli azalttı. Afyonkarahisar, bu çalışmayla adeta geleceğine ışık yaktı. Atıksu tesisimiz saat gibi işliyor Belediyesinin Türkiye'ye örnek olan yatırımlarından birisi de ileri teknolojiyle donatılmış biyolojik atıksu arıtma tesisi.
Günlük 44 bin metreküp atık su bertaraf kapasitesine sahip olan tesis 25 milyon TL'ye mal oldu. Burası deyim yerindeyse saat gibi tıkır tıkır işliyor. Belediye olarak ilk dönemimizde alt ve üst yapıya büyük önem verdik. Geçen beş yılda 81 mahallesi olan şehrin 67 mahallesinin hem altyapısını hem de üstyapısını tamamen yeniledik. 8 milyon TL'ye mal edilen asfalt üretim tesisi ile asfaltın kalitesini de artırdık. Belediyemiz ürettiği asfaltı TSE belgesi ile tescil ettiren ilk belediye olarak dikkat çekiyor. Afyonkarahisar Belediyesi'nin beş yılda yaptığı yaklaşık 225 milyon TL'lik yatırım harcamasının neredeyse yüzde 80'ini alt ve üstyapı hizmetleri oluşturuyor.
Tüm kesimlerin takdirini kazanan bir diğer sosyal projemiz de Bilgi Evleri. Dershanelerden farksız olarak maddi imkanları yetersiz olan ailelerin çocuklarına ücretsiz hizmet veren eğitim yuvaları olan Bilgi Evleri projesi ile eğitimde fırsat eşitliği sağladık. Şu anda hizmet veren sekiz Bilgi Evi için yaklaşık 4.5 milyon TL harcadık. Belediye olarak önümüzdeki yıllarda da bu eğitim merkezlerinin sayısını artırmaya devam edeceğiz. Yeni dönemde yapacağımız proj eleri ise 'Yeşil Afyon, Kültür Şehri Afyon ve Yaşanılabilir Afyon' olarak üç ana başlıkta topladık. Projelerimizle Afyonkarahisar'a değer katmaya devam etmeyi hedefliyoruz.
Dünya Bölge