Burj Dubai'yi 45 milyon dolara Türkiye'den pompalayacak
Burj Dubai'nin tedarikçisi Alman Putzmeister, Türkiye'de üretim tesisi kurdu. Çerkezköy'de yer alan ve yıllık 500 adetlik üretim kapasitesine sahip olan fabrika 100 bin metrekarelik araziye inşa edildi..
Dubai'de dünyanın en uzun binası olan Burj Dubai'nin inşasında kullanılan beton pompalarının üreticisi Alman Putzmeister, Türkiye'de 30 milyon Euro'luk (45 milyon dolar) yatırım yaptı. Şirketin Türk yöneticisi Mehmet Varlık, Çerkezköy'de üretime yeni başlayan fabrikanın yıllık 500 adetlik üretim kapasitesi olduğunu belirterek, "Bu üretim tesisi, Türkiye'deki pazarın yanı sıra çevre ülkelere ihracatın da üssü olacak" diye konuştu. 3.5 yıldır Putzmeister'da Yönetim Kurulu Üyesi olan Varlık'la yeni yatırımlarını ve sektörü konuştuk.
Putzmeister'ın Türkiye pazarına girişi nasıl oldu?
Türkiye bizim için yalnız bu pazar açısından değil, ihracat için de önemli bir ülke. Aslında bu pazarda 1972'den beri varız. Ama daha önce yalnız satış odaklıydık. 1997'den sonra Tatmak'la ortak olduk. Tatmak'ı yüzde 100 devraldıktan sonra Putzmeister markasıyla kendi üretimimize başladık. Çerkezköy'de 100 bin metrekarelik arazi üzerinde bir fabrika kurduk. Ve bu fabrika yatırımın ilk parçası. Önümüzdeki dönemde kapasitemizi yükseltmeyi düşünüyoruz. Şu anda 500 makinelik bir makine kapasitemiz var. Bu yılki üretimimiz 280 adet olacak. Önümüzdeki beş yıl içinde de yeni yatırımlarla üretimi iki katına çıkaracağız.
Ürettiğiniz pompalarla ilgili bilgi verir misiniz?
Çimentoyu dökebilmek için onu bir yere götürmeniz gerekiyor. Bunu bir binada döküyorsanız, mesela beşinci kata ulaştırabilmeniz gerek. Ya da yine çok yüksek binada 50'nci kata dökmeniz gerekebilir. Betonu oraya götürmenin iki yolu var. Birincisi vinçle. İkinci yolu da, inşaatın çok daha seri bir şekilde yürümesini sağlayan pompa vasıtasıyla. Beton pompasının içine mikser betonu döker, onu istediğiniz yere sevk eder. Bu yolla betonu, vince oranla 5 kat daha hızlı taşıyabilirsiniz. Maliyetleri de düşüyor. Çünkü betonu vinçle taşıdığınızda, bütün inşaat bunu beklemek zorunda kalıyor. Bizim sistemimizde ise kesinti olmuyor. Mesela Dubai'de dünyanın en yüksek binasının 612 metrelik yüksekliğine beton taşıyoruz.
Bu makine nasıl bir teknolojiyle çalışıyor?
Hidrolik sistemli pistonlu pompalarla beton basılabiliyor. Teknolojisini tabi çok geliştirmeniz gerekiyor. Basit gibi geliyor ama detayları çok önemli. Hidrolik sistemin geliştirilmesi başlı başına bir iş. Öte yandan beton, aşındırıcı bir madde. Bu aşınma nedeniyle tüm takımın, teçhizatın, pompanın bu aşınmaya dayanıklı olması lazım. Diğer yandan da elektronik, bizim en güçlü olduğumuz alan. Bu pompayı yapan tabi ki başka şirketler de var. Ama biz elektroniğin kullanımında onlardan ayrılıyoruz. Bu pompaların yönetimi, uzaktan kumandayla yapılıyor. Bu kolun yönetimi bizim ürünlerimizde tamamen bilgisayar kontrolü altında. Ve bunu yapan, şu ana kadar tüm dünyada bunu sunan bir tek biz varız.