05 / 01 / 2025

Bürokrasinin hantallığı gayrimenkulde bedel ödetiyor!

Bürokrasinin hantallığı gayrimenkulde bedel ödetiyor!

KONUTDER Başkan Yardımcısı Altan Elma, “Damga vergisi boğazımız sıkan önemli bir konu. Bir iş yapılıyor, aynı iş için defalarca aynı vergi ödeniyor. Bürokrasinin hantallığı maalesef bedel ödettiriyor" dedi.



GAYRİMENKUL sektöründeki firmaların vergide haksız rekabetle mücadele ettiğini belirten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkan Yardımcısı Altan Elmas “Damga vergisi boğazımız sıkan önemli bir konu. Bir iş yapılıyor, aynı iş için defalarca aynı vergi ödeniyor. Orta ve küçük ölçekli firmalar ödemiyor. Kayıt içi üretim yapan 40-50 firmanın ödediği bir sisteme geldik. Bu durum haksız rekabet yaratıyor. Kayıt içinde çalışan firmalar cezalandırılıyor. Kamu yetkilileri ‘haklısınız’ diyor ama bir adım atılmıyor. Aynı durum tapu alım satım vergileri için de geçerli. Öte yandan yıllardır devam eden KDV iadesi sorunuz had safhada devam ediyor. Biz Mâliyeden ekstra para istemiyoruz, kendi, paramızı istiyoruz. 2.5- 3 yıl sonra müracaat ediyor, 1 sene de bekliyoruz. Gayrimenkul firmalarının ciddi oranda KDV alacağı var. Bürokrasinin hantallığı maalesef bedel ödettiriyor” dedi.


DEĞERİ DAHA DA ARTACAK


Bürokrasinin hantallığı gayrimenkulde bedel ödetiyor!


İLK projesini Altunizade’de yaptığını ve 30 yıldır bölgede olduğunu belirten Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkam Altan Elmas, “Altunizade Koşuyolu bölgesi İstanbul’da çarpık yapılaşmanın hiç olmadığı ender yerlerden. Kaçak yapı yok ancak eski yapılarımız var. Ömrünü tamamlayan yapıların dönüşümü için teşvik gerek. Emsal transferi bir çözüm olabilir. İlle de emsal artışından bahsetmiyoruz. Burada önemli olan küçük küçük parsellerde iş yapmamak. 500-600 metrekarelik parselde dönüşümle otopark sorununu çözemeyiz. En az 2 bin metrekareye varan parselleşme ile iş yapılırsa bölgede değer katan yapılar oraya çıkar” dedi. Bir bölgede değer artışı yaşanmasında en etkili faktörün ulaşım olduğuna dikkat çeken Elmas, “Marmaray ve Kadıköy-Kartal metrosu buranın değerini yukarı çıkardı. Cazibe yatırından ve Avrasya Tüneli’nin etkisiyle önümüzdeki dönem en az yüzde 35-40 değer artışı olacak. Konut, alışveriş merkezi, otel, hastane gibi birçok yatırım  hayata geçiyor. Biz yaptığımız yatırımlarla bölgenin değerine çıpa atıyoruz” dedi.


TÜRKİYE YOLUNA DEVAM EDECEK

Bölge ile ilgili değerlendirmenin yanında Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı sorunlara da dikkat çeken Altan Elmas, “2002’den bugüne kadar her 6 ayda ülke olarak ciddi bir baş ağrısı yaşadık. Bütün bunlara rağmen Türkiye yoluna devam ediyor. İçerde dertlerimiz bitmiyor, dışarıda başımıza sarılanlar ortada. Biz bunları kabulleneceğiz ama razı olmayacağız. Müzakere edeceğiz, mücadele edeceğiz. Yeri gelecek anlaşacağız, yeri gelecek savaşacağız. 15 yıldır bu kadar badireye rağmen bu şirketler buradaysa ve büyümeye devam ettiyse bundan sonra da olacak. Zor günlerden geçiyoruz. Ekonomide ve güvenlikte sorunlarımız var. Ama hepsini aşacağız” dedi.


350 YATAK KAPASİTELİ


Bürokrasinin hantallığı gayrimenkulde bedel ödetiyor!


46 yıllık Üsküdarlı olduğunu söyleyen Acıbadem Grubu Yönetim Kurulu Başkam Mehmet Ali Aydınlar, “Üsküdarlıyım. Haydapaşa Lisesi’nde okudum. Şirket merkezi burada. Acıbadem Hastanesi, Üsküdar’ın mahallesinin adını taşıyan bir dünya markası. Tüm dünya bu isimle tanıştı. Şahıs olarak da şirket olarak da bölgeyle tam özdeşleştik. Şimdi Altunizade’de grubun en büyük hastanesini yapıyoruz. 1 Mart’ta açma hedefimiz var. 98 bin metrekare kapalı alana sahip olacak hastanemizde yatak kapasitesi de 350 olacak.Çok iddialıyız, dünyanın en iyi hastanesini yapacağız.Şu an terör nedeniyle hasta sayısı azalmış olsa da, sağlık turizmi ülkemiz için oldukça önemli” dedi. Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı araştırmasında, ‘Sağlık Hizmetleri İhracatı’ kategorisinde ilk sırayı Acıbadem Sağlık Grubu’nun aldığını hatırlatan Aydınlar, “105 milyon dolar ihracatla bu ödülü aldık. Hedeflerinin 5 yılda 500 milyon dolara ulaşmak. Terör belasından kurtulursak bunu gerçekleştireceğiz” dedi.


İMAR TRANSFERİYLE SORUNLARI ÇÖZELİM


Bürokrasinin hantallığı gayrimenkulde bedel ödetiyor!


APARTMAN ölçeğinde dönüşüm çalışmaları yapılmasının şehre bir değer katmayacağına dikkat çeken Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, “Ek emsal hakkı verilerek bina bazında yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarının kimseye faydası yok. Yeşil alan ve sosyal alanlar artmıyor. Peki dünya bunu nasıl çözmüş ona bakalım. Dünyanın birçok yerinde ‘imar transferi’ ile kentsel dönüşüm yapılıyor ve sorunlar böyle çözülüyor” dedi. Bu uygulama ile yoğun yapılaşmaya izin verilmeyecek yerlerde konutu bulunan vatandaşlara imar hakkım başka bir alana transfer edebilme imkânı buluyor. Böylece vatandaşın hakkı korunurken, şehrin siluetine etki eden bölgelerde dikey yapılaşmanın önüne geçiyor. Altunizade ve Koşuyolu bölgesinin her dönem değerli olduğunu son olarak ulaşım yatırımları ile bu değerin arttığım belirten Turanlı, bölgenin kalkınması için farklı bir öneri de getirdi. Turanlı, “Kalkınma inşaatla olmaz. İnşaat, kalkınmanın bir parçası. Mahalle topyekun kalkınır. Biz mahallemizde ne kadar kişi işsiz araştırmak ve bu kişilere iş olanakları sağlamalıyız” dedi. Turanlı'nın bu önerisi üzerine belediyenin yaptığı çalışma  hakkında bilgi veren Üsküdar Belediye Başkam Hilmi Türkmen, “Mayıs 2014’de Üsküdar İstihdam Merkezi’ni kurduk. 5 bin kişi iş bulursak başarılı olacağız dedik. 2.5 yılda 41 bin başvuru aldık ve 7 bin kişiye iş bulduk. Ancak bizim gençlerimizin iş beğenmeme sorunu var. 3. havalimanı 2.5 milyar lira maaşla 2 bin kamyon şoförü aradı, gençlerimizi gönderemedik, şimdi onlar yerine Pakistan, Bulgaristan ve Vietnam’dan şoförler çalışıyor” dedi.


ACIBADEME YATIRIM YOLDA


Bürokrasinin hantallığı gayrimenkulde bedel ödetiyor!


SON yılların gözde iş ve yaşam bölgesi olarak nitelendirilen Acıbadem’de konut projesi hayata geçireceklerini belirten Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “Bölgenin en muhteşem noktasında konumlanan Validebağ Korusu’nun karşısındaki arsada bir proje geliştiriyoruz. Söz konusu 17 dönümlük arsayı, Emlak Konut GYO’nun 18 Eylül 2015 tarihindeki ihalesinde, 75 şirket ve 45 konsorsiyumla yarışarak kazandık. Kıyasıya rekabetin yaşandığı, 75 şirketin yarıştığı bu ihalenin kazananı olmak bizim için çok önemliydi. Lokasyon ve özellik olarak Anadolu yakasının en değerli arazilerinden olan bu bölgede şehrimize yakışır muhteşem bir projeye imza atacağız. Koru ve deniz manzaralı, ulaşımı kolay bir konumda örnek alınacak bir eser inşa edeceğiz” dedi.


YAPMAMIZ GEREKEN REFORMLAR VAR

HÜRRİYET gazetesi köşe yazan Erdal Sağlam, ekonomideki durum ve alınması gereken tedbirler hakkında bilgi verdi. Belirsiz bir dünyada yeni bir yıla başladığımızı söyleyen Sağlam, “Dünyada ülkeler ‘öngörülebilir ülkeler’ ve ‘her an her şeyin olacağı ülkeler’ olarak tanımlanır. Türkiye ikinci kategoride.Tasarruf açığı büyümeye devam ediyor.Türkiye ekonomisi 1980’lerden itibaren küresel ekonomiye entegre oldu ve büyüme hızını da bu sayede artırdı. Türkiye’nin yapması gereken önemli reformlar var.Verimlilik artışı sağlanmalı. Teknoloji transferi için yabancı sermaye girişi çok önemli. Kurumsal altyapı da mutlaka geliştirilmeli. Türkiye’nin öngörülebilir ülke olması gerek, aksi takdirde ne zaman nerede ne yapacağı belli olmayan ülke yabancı sermaye gelmez. Beşeri sermaye reformu, eğitim, yargı reformları ve vergi reformları ile kurumsal yapımızı daha güvenli hale getirmeliyiz” diye konuştu.


Hürriyet 


Geri Dön